TÕUSJA: Võib-olla pole Kalev/Cramo selle hooaja parim hetk Kaasani Unicsi võitmine, vaid Kristjan Kitsingi kauaoodatud avanemine. Foto: Arno Saar
Korvpall
8. mai 2014, 07:00

FINAALI EEL: kas kuld mõjutab Kalev/Cramo jätkamist? (4)

Kolm aastat järjest veenvalt Eesti korvpallimeistriks kroonitud BC Kalev/Cramo rahvusvaheline hooaeg pakkus õnnestumisi vähe. Õhtuleht vaatas, mida head ja halba on meeskonnal näppude vahele jäänud ning kuidas võiks pühapäeval algav kodune finaalseeria Tartu Ülikool/Rocki vastu üldpilti mõjutada.

"Viimane emotsioon paneb alati i-le täpi peale. Kindlasti oleme kullaga rohkem rahul kui hõbedaga. Ajalugu sööb vanad asjad ära ja meelde jäävad viimased. Kui me võtaks kulla ära, siis oleks see meie tavapärane hooaeg. Hüpet ei toimunud," rääkis klubi president Ivar Valdmaa.

Et taas Kalev/Cramo 4:0 eduga lõppev seeria poleks kasulik kellelegi, nõustus ka Valdmaa. "Ega meilegi selline tulemus nii suurt rõõmu ja emotsiooni kogu aeg ei anna. Kahe otsaga asi – ühe külje pealt tahaks pingelist seeriat, teisalt võita. Aga tundub, et seekord on võistkonnad võrdsed."

Pärast medalitseremooniaid jõuab aga kätte hall argipäev ja seda palju rutem kui varasematel aastatel. Maksuameti uurimine Kalev/Cramo stipendiumide ümber käib endiselt ja tiimi tulevik on selgusetu. Kuigi kodustest tiitlitest tulenev rõõm on varemgi aidanud musti mõtteid maha suruda, pole seekord Valdmaa sõnul finaalseeria tulemusel järgmise hooaja mõttes erilist vahet.

"Eesti korvpall on juba selline, et kord on üks, kord teine peal. See otseselt ei mõjuta meie jätkamist või mittejätkamist. See sõltub paljudest teguritest, millest üks on kindlasti maksuameti otsus," ütles ta.

Ka peatreener Alar Varrak kinnitas, et see kevad(suvi) tuleb teisiti. "Oleme ooterežiimil. Treenerite ja sportlastena on meie ülesanne järgmistel nädalatel maksimum anda. Täit selgust, mis edasi saab, pole minu teada mitte ühelgi pallimängualal."

Novembrikuised võidud Euroopa tippklubide Kaasani Unicsi ja Bandirma Banviti üle on järgnenud pika ja sügava mõõna tõttu juba pisut unustusehõlma vajunud ning selle aastanumbri sees ühtegi rahvusvahelist võitu ei teenitudki. Lõppsaldoks jäi Eurocupil 3 võitu ja 7 kaotust, Ühisliigas olid vastavad näitajad 2 ja 16 (eelmisel hooajal 3/15).

Välissarjades paigalseis

Klubi lipukiri on olnud astuda igal hooajal üks samm edasi. Kas tulemusi vaadates võib väita, et liiguti hoopis tagasi? "Ei saa öelda, et oleme kuhugi edasi astunud, aga pole ka tagasi läinud. Mängisime normaalse hooaja. Ei läinud täpselt nii, nagu tahtsime, aga sarjad, kus osaleme, on väga kõvad. Et seal kõik hästi välja tuleks, peab kõik sajaprotsendiliselt õnnestuma, meil paljude väliste tegurite kokkusattumisel ei õnnestunud," oli Valdmaa kindel.

Meenutuseks, lisaks stipendiumisaagale oli Kalevile suur löök kodumaal suurtesse võlgadesse sattunud lätlase Armands Škele lahkumine Türki. Abiks polnud ka Tanel Soku ja Rain Veidemani vigastused ning tihe graafik (Varrak: "Meie jaoks oli reisipäev puhkepäev."). Lisame sinna peatreeneri otsuse teha jõuluvaheajal kurnav üldfüüsilise laager, Škele asendaja Curtis Millage’i olematu vormi ja nii tekkis korralik auk, millest hakati välja tulema alles märtsis.

Kas Kitsingust saab tegija?

Õnneks sulas lume alt välja ka Kristjan Kitsing, kes on ilma suurema kärata tõusnud Kalevis arvestatavaks tegijaks ja pikkade meeste osakonnas Bamba Falli neljandaks numbriks lükanud. Tegu pole pelgalt veerand- ja poolfinaalideaegse sähvatusega, sest Ühisliigas tegi ta suureskoorilisi esitusi juba märtsis.

"Mänguaeg pole niisama tulnud. Ta tahab õppida, on kaitses sitke, püüab kõvasti ja täidab korraldusi nii palju kui vaja. (Abitreener) Müürsepp on ka teda putitanud. Paneme sinna paar kolmest ja mõne läbimurde otsa ja siis tulebki välja, et ta on vajalik mees," kiitis Varrak.

Eesti koondises pealiku Tiit Soku abilise rolli täitev Varrak lisas, et kui Kitsing samamoodi edasi tegutseb, on temast abi ka seal. "Et Kangurit ja mitmeid teisi ilmselt pole, on tal suurepärane võimalus eesliinis tegijaks tõusta." Sama kehtib ka väikese ääre Indrek Kajupanga kohta.

Pikemat eellugu finaalivastase Tartu Ülikool/Rocki kohta loe juba homsest Õhtulehest.

Abbott võib finaalseeriaks platsile naasta

Veebruari keskpaigast põlvevigastusega hädas olev Kalev/Cramo äär Ty Abbott võib hoolimata poolteise nädala tagustest nukratest prognoosidest sellel hooajal platsile tulla.

"Positiivne, et ta tegi teisipäeval peaaegu kogu treeningu kaasa. (Aprillis) Otepää treeninglaagris liigutas ta ka veidi, aga siis tuli tagasilöök. Kui midagi uuesti ei juhtu, siis ehk saab ta meid finaalseerias aidata," selgitas Kalevi peatreener Alar Varrak.

Varraku sõnul pole mõtet arvata, et Abbott suudaks 30 minutit platsil olla. "Ta peab ettevaatlik olema, sest ta pole mitu kuud mängusituatsioonis olnud. Anname ta ikka üles ja loodame, et ta on võimeline meid pisut aitama." Juhendaja lisas, et pühapäeval ja teisipäeval Tartus peetavates esimestes kohtumistes Abbott veel ilmselt kaasa ei löö.

Gregor Arbet jättis ühe poolfinaalkohtumise vahele samuti põlvevalu tõttu. "Eks tal väheke tunda annab, aga selle hooaja saab lõpuni mängida. Tal avastati põlves põletik ja pärast hooaja lõppu peab ta sellele puhkust andma," ütles Varrak.