MURES: Gert Kullamäe ei tea veel kaks päeva enne finaali algust, milliseid nuppe ta kasutada saab. Nõnda on raske taktikat plaanida. Foto: TAIRO LUTTER
Korvpall
9. mai 2014, 09:00

Dirigent Kullamäe: mõtleb mitte taktikast, vaid elavjõust

Kui sa oled korvpallitreener ja sind ootab ühe vastasega neljast seitsme mänguni kestev seeria, tuleks paratamatult nuputada, millega konkurenti iga kord üllatada. Ent Tartu Ülikool/Rocki juhendaja Gert Kullamäe mõtted liiguvad maisematel radadel.

Kullamäel on mängija, abi- ja peatreenerina palju-palju play-off-seeriate kogemusi. Kindlasti on talle näiteks Saksamaalt kuulsa Dirk Bauermanni käe alt üht-teist kõrva taha jäänud. Kui nii Rock kui ka Kalev/Cramo oleks täisrivistuses, tuleks sellest paljuski treenerite Kullamäe-Kandimaa ja Varraku-Müürsepa-Käbini duell – muide, 42aastane Kullamäe on selle seltskonna vanim liige!

Aga nüüd ütleb Kullamäe, et ta ei tea, mis seisus kaks-kolm meest on ja ta ei oska mingeid taktikamänge mängima hakata: "Murekohti on väga palju. Tahaks täiega peale minna, aga on teisi asju, millele mõelda. Kõik oleneb inimressursist, mis seisus keegi on. Mõni mees on vaja üles putitada."

Eile õhtul osalesid üle pika aja meeskonna kontaktsel treeningul Vilmantas Dilys ja Marek Doronin. "Ma ei oska ennustada, kuidas trenn lõpeb, aga püüame neid tasapisi meeskonda tagasi integreerida," ütles Rocki füsioterapeut Martin Vahimets päeval. "Viskamas on nad käinud, kontaktis pole seni olnud. Aga mõlemad tunnevad end järjest paremini. Kui tagasilööke ei tule, siis nad mängivad pühapäeval. Meie eesmärk oligi neile finaaliks jalad alla saada."

Küll on selge, et vähemalt pühapäeval ja teisipäeval peetavas kahes esimeses kohtumises ei osale rangluumurrust taastuv leedu mängujuht Augustas Peciukevicius.

Igas play-off’is on keegi puudu olnud

Kullamäe kurtis, et ükski selle aasta play-off pole õnnelik olnud. "Just tähtsaimatele mängudele tahaks minna täisrivistuses ja i-le täpp panna, aga… Eurosarja otsustavas mängus sisuliselt polnud Janarit (Talts, kes oli haige – toim), Balti liiga otsustavas kohtumises Prienaiga puudus juba Augustas," loetles Kullamäe. "Hooaeg on olnud emotsionaalne, on olnud häid, aga ka raskeid hetki."

Peatreener märkis, et ehkki ka põhihooajal – mitte ainult play-off’is – käib pidev töö ja otsitakse erinevate vastaste vastu eri nippe, on finaalseeria psühholoogiline taust hoopis teine. "Põhihooajal on sul tavaliselt taganemistee olemas, nüüd enam mitte. Play-off ongi koht, kus heade mängijate plussid ja mõne teise miinused löövad jõulisemalt välja."