TEGIJA: Mitme finaalseeria kangelane Howard Frier ja tema 2006. aasta viienda mängu kuulus džordanlik võiduvise. Foto: Kalev Lilleorg
Korvpall
10. mai 2014, 08:00

Koduste korvpallifinaalide TOP 5. Kas tänavune küündib nendeni? (2)

Homme läheb Tartus lahti kodune suur korvpallifinaal, viimase kümne aasta jooksul juba üheksas Tartu Rocki ja BC Kalev/Cramo (Ehitustööriista) vahel. Just nood meeskonnad ongi pakkunud unustamatuid seeriaid, viie parema sekka arvasime veel ainult ühe teise matši.

Hooaeg 2005/06

BC Kalev/Cramo 4; Tartu Ülikool/Rock 3

Mängud: 54:57, 65:67, 73:71, 80:51, 69:68, 55:72, 69:68

Loodetavasti ei vaidle keegi vastu, kui nimetada see seeria Eesti liiga senise ajaloo parimaks. Viis mängu seitsmest, sealhulgas otsustav, leidsid lahenduse lõpusekunditel. Ilu oli vähe, aga draamat seda rohkem.

Esimese mängu lõpus unustab kalevlane Victor Gonzalez ühepunktilises kaotusseisus vastasele vea teha ja saab korralikult sõimata. Teises mängus pole väiksem patuoinas Rait Keerles, kes teeb viigiseisul 0,8 sekundit enne lõppu oma platsipoolel arusaamatu vea.

Kolmanda kohtumise aga lõpetab lisaajal Andre Pärna ja viienda normaalajal Howard Frieri lõpusekundi vise. "Kurat, tegi ära! Täiesti uskumatu mees! Keerab mängu p**sse, võtab ikka enda peale... Ja tegi ära..." rääkis tartlane Martin Viiask Frieri kohta.

Ning otsustav mäng lõpeb täpselt sama tulemusega nagu viies, ehkki lõpusekundi korvita. "See oli suur finaal, saal välja müüdud ja minu silmis on ka Tartu meister," andis Frier ka vastasele au.

Hooaeg 1999/2000

Tartu Ülikool-Delta 3; Tallinna Kalev 0

79:77, 95:62, 85:80

Kui hooaja 2005/06 finaali hindan parimaks, siis järgmiste järjestamine oleks rohkem maitse küsimus ja toon paremiku ülejäänud liikmed välja ajalises järjekorras. Aastal 2000 tõid Tanel Tein ja Co meistritiitli 22aastase vaheaja järel Emajõelinna, finaalis oldi Kalevist üle üllatavalt kindlalt (põhiturniiril oli Kalev võitnud 30 mängust 27, Delta 20).

Ent Delta sai esimese mängu Tallinnas kätte ja kasvanud enesekindluse pealt teise samuti võõrsil juba 33 punktiga! Kalevil olid küll

Aivar Kuusmaa ja Gert Kullamäe ning korvi all ameeriklane Gerald Eaker, kuid Teet Laur oli tartlastest vorminud ühtlasema löögirusika ja Tein suutis juba meeskonda vedada. Kolmandas, kodus peetud mängus kippusid Delta meeste käed värisema, aga tahtmisega võeti kuld ära.

"Delta mängijatel oli rohkem tahtejõudu ja nad suutsid end maksimaalselt mobiliseerida," tõdes kaotajate juhendaja Üllar Kerde.

"Saalis oli 3000 inimest, see näitab, et Tartu vajab suuremat saali," kuulutas Delta kapten Jaanus Liivak.

Möödunud on 14 aastat, aga kullamänge mängitakse endiselt samas armsaks saanud saalis…

Hooaeg 2004/05

Ehitustööriist 4; Tartu Ülikool/Rock 3

83:69, 66:71, 66:67, 67:65, 72:70, 64:71, 66:55

Kaks esimest mängu kulusid sisseelamiseks ja siis läks lahti. Kolmanda mängu otsustas Rocki kasuks Marek Doronini lõpusekundi kolmene! "See oli kindlasti mu elu tähtsaim vise!" hõiskas päevakangelane.

Neljandas mängus viis Howard Frier omakorda Kalevi napi võiduni, tabades 49 sekundit enne lõppu viimaseks jäänud korvi, kolmese (Rocki viimasel rünnakul kaotas Augenijus Vaskys palli). Seis oli küll alles 2:2, aga Frier juba kuulutas: "Olen küll esimest aastat Eestis, aga arvan, et see on siin kõigi aegade parim finaal. See on kingitus fännidele."

Oma sõnade kinnituseks tabas Frier viiendas mängus seisul 70:70 võiduka keskpositsiooniviske (muide, aasta hiljem finaali viiendas mängus võidukorvi visates sisuliselt samast kohast).

Kaks viimast mängu siiski lõpu peale enam ei läinud, limiit oli täis. Seeria jooksul kiitusega tagasi hoidnud võitjate treener Allan Dorbek lausus: "Olen tõesti õnnelik! Minu hoolealused armastavad korvpalli. Nad ei viili, nad ei mängi korvpalli raha pärast!"

Hooaeg 2007/08

Tartu Ülikool/Rock 4; BC Kalev/Cramo 0

94:68, 83:79, 73:63, 64:59

Mõnigi võib küsida, et 4:0 ja ühepoolne seeria, mida siin on esile tõsta. Küsimus on õigustatud, kui poleks olnud terve seeria viimast veerandaega. Veel täpsemalt viimast kuut ja poolt minutit.

Kolm mängu kaotanud Kalev juhtis 59:40, aga Rock lõpetas meistrivõistlused 24:0 spurdiga! "See, mis täna juhtus, oli uskumatu. See oli uskumatu võit! See oli üks legendaarsemaid mänge, mis Eestis üldse peetud. See oli parim näide, kuidas spordis tasub alati lõpuni uskuda, võidelda, üksteisele loota. See oli õppetund tulevastele põlvedele," ei hoidnud siis veel mänguväljakul kolmeseid tabanud Gert Kullamäe emotsioone tagasi. Ja tal oli tuline õigus.

Kalev kui klubi võis pärast seda seeriat siiski ühel põhjusel kergendatult ohata: lõppes peatreener Veselin Matici leping.

Hooaeg 2008/09

BC Kalev/Cramo 4; Tartu Ülikool/Rock 2

78:82, 84:74, 75:70, 49:74, 69:60, 68:65

Hooaeg, kus Kalev ja Rock olid kahe peale kokku ilmselt aegade tugevaimate koosseisudega (Kangur, Linehan, Fox, Lyde, Beard, Sanikidze, Tsintsadze, Tein, Kullamäe) ning millele vajutas oma pitseri ka samade meeskondade kohtumine Balti liiga veerandfinaalis, mille otsustas Tanoka Beardi uskumatu kaugvise.

Koduses finaalis kerkisid paraku peategelaseks kohtunikud. Atso Matsalu taandas end pärast avakohtumist edasisest vilistamisest ning mida mäng edasi, seda rohkem tartlased vile üle nurisesid. Viiendat kohtumist jälginud kunagine Rocki juhendaja, leedulane Algirdas Brazys põrutas otse: "Kalev ei mänginud mitte korvpalli, vaid ragbit. Säärane vilepartii on korvpalli häbiplekk. Jääb mulje, et kohtunikest sõltub selles seerias kõik."

Kirsiks tordil sai olukord, kus Kevin Lyde tegi Gert Kullamäe vastu kohtuniku nina all selge vea, seda ära ei vilistatud ja emotsiooni näidanud snaiper sai hoopis tehnilise. Lisaks olid Rocki mängujuhi Sten-Timmu Soku käsivarred sini-punased, täiesti ära pekstud. Teda katnud John Linehan sai tolles mängus aga ainult ühe isikliku vea…

Kuuendas kohtumises oli Rockil veel võimalus, kuid Marek Doronini kolmene ei vaadanud seisul 65:68 korvi poolegi ja pealinlaste pidu võis alata.