ISA ROKIB, POEG KA: 27 punkti visanud Vlad Moldoveanu esitusele tuli kaasa elama ka pisipoeg Dominic.Foto: ALDO LUUD
Korvpall
11. mai 2014, 21:56

Kalev/Cramo läks korvpalli finaalseeriat Vlad Moldoveanu 27 punkti toel TÜ/Rocki vastu juhtima

Selle poisi isa tõi Kalevile esimese kossufinaali võidu! (2)

Kuigi Tartu Ülikool/Rock oleks koduse korvpalli finaalseeria esimeses mängus Kalev/Cramolt võidu peaaegu ära napsanud, oli pealinlaste ülekaal päris selge. Suurimad teened olid selles rumeenlasel Vlad Moldoveanul, kes tegi hooaja parima esituse.

Pisipoeg Dominici silme all tabas ta väljakult esimesed viis viset ja lõpetas 27 punktiga. Seda, et 26aastane Moldoveanu on kaugelt valusa käega, teavad kõik. Seekord võitles ta usinalt ka lauas ja skooris korvi alt.

Hea soorituse taustal meenutas ääremängija enne jõule Rockiga peetud karikafinaali, kus ta tabas seitsmest viskest ühe ja piirdus vaid kolme punktiga. "Arvan, et kaotasime toona minu just kohutava mängu tõttu. Jätsin selle meelde ja proovisin seekord paremini esineda. Ma ei oska öelda, kas mulle sobib Rocki vastu mängida, aga proovin kogu seeria vältel agressiivne olla," ütles Moldoveanu rahulolevalt.

Aga nüüd hullust lõpust. Korvpallihuvilised peaksid hästi mäletama, et Tartu Rock lõpetas 2008. aasta korvpallifinaali viimase mängu 24:0 spurdiga ja teenis tänu sellele meistrikulla. Eile vähendas Rock mängus Kalev/Cramoga lõpuminutil 14punktilise kaotusseisu 72:74-le, kuid võitu kätte saada siiski ei suutnud.

Ty Abbotti vabavise seadis lõppseisuks 75:72 ning ehkki Vilmantas Dilys sai veel 7 meetri kaugusel korvist palli, võttis Rain Veideman tal selle käest.

Mõni minut enne lõppu näis aga, et Rocki peatreener Gert Kullamäe heiskas valge lipu. Tartlased olid terve mängu olnud lootusetult tagaajaja osas, vahe püsis 10-20 punkti piires. Ning näis, et juba teisele mängule mõeldes, pääsesid esmakordselt platsile Kent-Kaarel Vene ja Kristen Meister. Ent nad korraldasid lõpuminutil kahe peale kolm kolmepunktiviset, ühe säärase lisas Joosep Toome ja läbimurde realiseeris Valmo Kriisa. Nõnda tehtigi 40 sekundiga uskumatu 14:2 spurt, sest Kalev tegi ühe pallikaotuse ja tabas vabaviskeid 6st 2.

Kullamäe: see polnud valge lipp

Kullamäe ei nimetanud noorte mängupanekut „valge lipu heiskamiseks". „Kuigi mõtlesin järgmise mängu peale, siis selliseid asju ei tasu isiklikult võtta. Noored peavadki olema valmis sellistes situatsioonides sekkuma," kinnitas Kullamäe.

„Näiteks pidin vaatama, et Dilys endale liiga ei teeks. Kui noored jalad sisse panna, on nad vähemalt agressiivsed, las vastane viskab vabaviskeid. Aga nad olid ka rünnakul tublid."

Kullamäe sõnul ei saanud Rock ennast alguses piisavalt hästi käima. „Nendel õnnestus kõik väga hästi, aga me ei saanud rütmi kätte. Hästi palju oli rumalaid pallikaotusi ja korvi alt möödaviskeid. Kaitses eksisime just nende asjade vastu, mis on meie trumbid.

Füüsiliselt on Kalev praegu üle. Me ei ole nendega võrdses konditsioonis ja me pole enam sama meeskond, kes kaks ja pool kuud tagasi. Viibin meeste juures ju kogu aeg ja näen ära, et palju asju on muutunud."

Poolaeg: Kalevi kõik näitajad paremad!

36 minutit käis kõik Kalevi lootsi Alar Varraku taktikepi järgi ja külalised juhtisid 66:49. Kalev võitis esimese veerandaja 27:17, juhtis poolajal 44:31 ja kolmanda veerandaja keskel saadi sisse mängu suurim vahe 53:34. Siis tuli Rocki esimene puhang (10:2, 8 punkti Toomelt). Kes teab, mis veel saanuks, kui Dilys poleks hiljutise vigastuse kiuste tulnud ja kohe ka skoori teinud (lõpuks 14 p).

Esimest poolaega iseloomustab aga kõige paremini ilmselt asjaolu, et Kalev oli kõigis (!) statistikanäitajates parem. Visketabavus korralik 50 protsenti, lauavõitlus 19:10 ja ainult 3 pallikaotust!

Külalisi vedas selgelt algviisik (Millage, Veideman, Arbet, Moldoveanu, Elegar). Pingilt tuli tuge minimaalselt, aga sama sai öelda ka Rocki kohta.

„Suutsime alguses oma rünnaku jooksma saada. Ei saa öelda, et me mänginuks täiuslikult, aga surusime neile oma tempo peale. Pallikaotusi peaaegu polnud. Meil on asjad, mis mängitakse välja ja need peab ära tegema," selgitas tavalisest agressiivsemalt tegutsenud Gregor Arbet. „Lõpus jah, lasime neil uhada, aga finaalis on võit peamine ja selle saime kätte."

Hoolimata lörri läinud viimastest minutitest jäi ka päevakangelane Moldoveanu Kalevi esitusega rahule. "Me oleks võinud niimoodi mängida juba ammu! Lõpuks on meil 12 mängijat terved ja meeskond koos."

Tartlaste resultatiivseimaks kerkis 16 punktiga mõneti üllatuslikult Toome. Ta nentis, et lõpu pealt on hea minna vähemalt teist mängu mängima: „On ka midagi positiivset sellest mängust kaasa võtta."

Aga esimesed 39 minutit? „Nad mängisid kaitses hästi, peame järgmiseks mänguks leidma uued lahendused," ohkas Toome. „Ja nad panid kõik hullud ära. Augustase (Peciukeviciuse) teravusest tundsime puudust."