Oscar PistoriusFoto: POOL
Kergejõustik
12. mai 2014, 19:45

Pistorius pannakse vangla asemel hullumajja? (6)

Oma kallima Reeva Steenkampi tahtlikus tapmises süüdistatava invaspordikuulsuse Oscar Pistoriuse kohtuprotsess võttis täna uue pöörde, kui tunnistajana üles astunud psühhiaater Merryll Vorster andis teada, et Pistoriust on vaevamas tõsised ärevushäired.

Psühhiaatri sõnul pärinevad Pistoriuse ärevushäired lapsepõlve traumaatilistest kogemustest (jalgade amputatsioon, vanemate lahutus, ema surm) ning et möödunud aasta valentinipäeva varahommikul aset leidnud tragöödiat tulekski vaadelda selles kontekstis.

"Tavaline, terve kehaga, ärevushäireteta inimene poleks selles olukorras taoliselt käitunud," märkis Vorster ja lisas, et ärevuhäiretes pole midagi ebatavalist ning see ei viita vaimuhaigusele.

Süüdistajatele aga taoline asjade käik meelt mööda ei olnud ning prokurör Gerrie Nel tõstatas küsimuse, et ehk tuleks Pistrorius saata sel juhul vaimuhaiglasse põhjalikele uuringutele. Kui kohus tõpoolest sellise otsuse peaks tegema, ootaks kogu protsessi ees 30 päeva pikkune paus, sest just nii kaua uuringud kestaksid.

Lõpuks küsis Nel Vorsterilt otse: kas isik, keda vaevavad ärevushäired ning kellel on samal ajal kodus suur hulk relvi, on ühiskonnale ohtlik?

"Jah," oli psühhiaater sunnitud tõdema.

Kui Pistrorius mõistetakse Steenkampi tahtlikus tapmises süüdi, võib teda ees oodata eluaegne vanglakaristus.