AJUPÕRUTUS: Soome koondise ründaja Pekka Jormakka sõidutati jäält ära kanderaamiga, aga Rootsi kohtunikud teda alatult rünnanud Vadim Šipatšjovile karistust ei määranud. Foto: AFP / Scanpix
Jäähoki
13. mai 2014, 07:00

Jäähoki MMi avapäevade põhiliseks jututeemaks on vilemeeste jämedad eksimused

Kui hokimees saab ajupõrutuse, siis miks kohtunik ei vilista? (10)

"Kuigi ka kohtunikud on inimesed, ei tohi juhtuda, et nende vead otsustavad jäähokimatšide saatuse," kurjustas Soome Jäähokiliidu president Kalervo Kummola. Reedel alanud MMil on tänamatul kombel tõusnud tähelepanu keskmesse kohtunike ebapädev töö.

Esmalt keerasid joonekohtunikud Chris Carlson (Kanada) ja Stanislav Raming (Venemaa) kokku kaks käkki laupäevases mängus USA – Šveits, kus olematute suluseisude fikseerimisega rööviti Šveitsilt kaks väravat.

Mullusel MMil hõbedaga üllatanud Šveits kaotas USAle 2:3 ning oli kohtunike peale sügavalt tige. "Skandaal, lugupidamatus, pettus!" kärkis Šveitsi tabloidajaleht Blick.

"Tavaliselt ma kohtunike töö üle ei virise, aga täna oli nende esitus katastroofiliselt halb. Kohtunike tase ei vastanud mängule. See ei olnud vastuvõetav," tõreles Šveitsi koondise kanadalasest peatreener Sean Simpson.

Ajupõrutus, aga vile vaikis

Päev hiljem said kohtunikud hakkama uue ja märgatavalt suurema prohmakaga. Soome – Venemaa teise kolmandiku alguses rammis Vadim Šipatšjov Soome ründajat Pekka Jormakkat õla ja käevarrega oimukohta nii, et soomlane kaotas neljaks minutiks teadvuse.

Rootsi kohtunikepaar Marcus Vinnerborg – Mikael Nord ei määranud Šipatšjovile isegi mitte 2minutilist karistust! "NHLis tähendaks säärane rünnak kaitsetu vastase pihta 7-8mängulist võistluskeeldu," ei säästnud Rootsi telejaama TV4 hokieksperdid kaasmaalastest vilemehi kriitikast.

Soome alaliidu president Kummola oli samuti silmatorkavalt kuri: "Šipatšjov tulnuks mängu lõpuni eemaldada ja Soome pidanuks saama viieminutilise arvulise ülekaalu. Nüüd, tagantjärele tuleb Šipatšjov vähemalt kaheks mänguks diskvalifitseerida."

Miks Sotšis kõik sujus?

Eile teataski Rahvusvaheline Jäähokiliit (IIHF), et Šipatšjovile määrati kolmemänguline võistluskeeld. "Venemaa mängija tegi oli hooletu ja ohustas vastase tervist," kõlas põhjendus. Jormakkal diagnoositi ajupõrutus ja tema MM-turniir on ilmselt läbi.

Sotši olümpiaturniir möödus ilma igasuguse kurtmiseta, sest kohtunike töö oli korrektne ja konkreetne. Eile teatas Kummola otsekoheselt, et Šveits kaotas USAle ja Soome Venemaale just kehva kohtunikutöö tõttu. Miks on MMil lood teisiti kui olümpial? Ilmselt põhjusel, et kui Sotšis teenindasid enamikke tähtsaid mänge maailma parima jäähokiliiga NHLi kohtunikud, siis MMil kohal ei ole.

Muuseas, üks 16-st MMi teenindavast joonekohtunikust on Eesti esindaja. Kohtla-Järve mees Anton Semjonov on seni suluseise fikseerinud ja kähmlusi lahutanud kohtumises Rootsi – Taani. Täna teenindab ta kohtumist Norra – Rootsi ja homme mängu Šveits – Saksamaa.