KES SAAB PALLI?:Lauavõitluses tuleb Rockil kalevlastega hoopis paremini hakkama saada. Pildil nopib Frank Elegar mänguvahendi Timo Eichfussi (õhus) ja Joosep Toome vahelt ära. Foto: Aldo Luud
Korvpall
13. mai 2014, 07:00

Mida küll peaks Rock tegema, et Kalevile jälle 0:4 alla ei jäädaks (9)

Eesti korvpalli meistriliiga finaalseerias andis Kalev/Cramo pühapäeval peetud esimeses kohtumises märku, et neljandat korda järjest kuivalt 4:0 Tartu Ülikool/Rockile tuule alla tegemine on täiesti reaalne. Kas väsinuna tundunud Rockil on üldse võimalusi Cramo järjekordset võidukäiku pidurdada?

Tartlaste suurim häda paistab olevat Kalevist kehvem füüsiline vorm, mida naljalt seeria jooksul ei paranda. Tõsi, väikest abi võib loota tänase ja järgmise mängu vahel haigutavast kuuepäevasest pausist.

"Üllatav, et Kalev nii palju füüsilisem ja agressiivsem oli. Nad jõudsid igale poole esimesena," meenutab kunagine Rocki põhitegija Tarmo Kikerpill esimest matši.

Vabanduseks saab tuua tihedamat mängugraafikut ja vigastusi, aga sama stsenaarium on kordunud juba aastaid. Ka siis, kui Rockil on rahvusvahelised liigad Kalevist varem läbi saanud ja puhkeaega rohkem olnud.

"Rock on suurde auku kukkunud, miks, on juba raskem öelda. Kui kõik on hallid, on midagi treeningtöös valesti tehtud. Seda hämmastavam, et neil on ju suur arstiteaduskond taga ja võimalused olemas," mõtiskleb Kalev/Cramo (toonase Ehitustööriista) 2005. aastal meistriks tüürinud Allan Dorbek.

Erinevaid variante, kuidas Kalevilt vähemalt üks võit kätte saada, peaks siiski jaguma.

Laud kontrolli alla!

Numbriliselt ei paistnudki Rocki allajäämine nii suur – saadi 30 lauapalli Kalevi 38 vastu, aga kolm veerandaega domineerisid pealinlased lauavõitluses selgelt.

"Ei eeldanud, et Kalev selles nii selgelt üle on. Ilmselt harjutas (Kalevi peatreener) Alar Varrak enne mänge spetsiaalselt, kuidas teatud Rocki mängijaid lauas blokeerida, aga rohkem on ikka tahtmises kinni. Tanel Kurbas ja Rain Veideman on mõlemad suured hüppajad, selle vahega, et esimesel on kaks jalga ja teisel üks. Aga Veideman oli kogu aeg nii aktiivne ja noolis ründelauapalle!" selgitab Dorbek.

Kikerpill on samuti seisukohal, et olgu Kalevil pealegi atleetlikumad mängijad, peab lauavõitlus kindlasti võrdsustuma.

Mäng kiireks?

Kui lauapallid saadakse kätte, tekib ahelreaktsioonina rohkem võimalusi lihtsaid korve saada. Kikerpill: "Aga siis peab leiduma keegi, kes palli kiirelt üle toob."

Rocki põhimängujuht Augustas Peciukevicus taastub endiselt rangluumurrust ja tema oli selle elemendi peale mihkel.

"Rocki mäng on pärast Augustase vigastust hoopis teine. Ta oli mootor, kes mängu käima pani. See lõi ikka tõelise augu," on endine Rocki juhendaja Jüri Neissaar kindel.

Dorbeku hinnangul pole Tartul Peciukevicuse puudumisel mõtet uisapäisa tormama hakata. "Kes seal kiiremini jooksma peaks? Väike leedulane oli atleetlikum tüüp, aga peale tema polegi jooksjaid."

Asjadele saab vaadata ka teisest küljest. Kiire mäng ei tähenda pelgalt jookse-viska stiili. Nagu rõhutas pühapäeval 27 punkti visanud kalevlane Vlad Moldoveanu, üritab nende meeskond leida võimalikult hea viskekoha ilma rünnakuaega kulutamata. Kui esimene teravuse tekitamine ei õnnestu, on hiljem võimalik seda mitu korda uuesti teha. Tihti visatakse ka siis, kui kaitse teeb liikumise ajal mõne pisivea ja mängija jääb korraks vabaks.

Rock tegi aga liikumised kramplikult lõpuni, ent Varrak oli kalevlastele selgeks teinud, kuhu need välja jõuavad. Tulemuseks ebamugavad visked. Ometi suudeti Peciukeviciuse taktikepi all väledalt ja loominguliselt tegutseda. Jõuamegi Rocki praeguse "number ühe" Vincent Simpsoni personaalküsimuseni ehk…

Valmo Kriisa mängu juhtima!

"Kriisat pole pikka aega ses rollis kasutatud, aga nüüd võiks proovida. Ta on näidanud, et võib mängu enda õlule võtta. Selge, et aastad on oma töö teinud, kiirus on teine kui nooruses, aga see-eest jagub tal kogemusi. Ta vähemalt söödab palli õigele poole ja oskab ka numbreid näidata. Simpson on hea vend küll, aga ikkagi "number kaks"," soovitab Neissaar.

Kikerpill usub, et ka Simpsonit ennast saaks paremini ära kasutada. "Ta oli hooaja alguses põhimängujuht, aga siis jäi pingile. Samas ei saa päris nii ka öelda, et ta oleks ära vajunud. Talle võiks rohkem vabu käsi anda ja lasta tal ette võtta, ka esimeses kohtumises oli ta mingil hetkel terav."

Tuleb loota Kalevi halvale esitusele

Ilmselt on tõde kuskil vahepeal. Ameeriklane suudab kate-kattest olukordades kohati häid viskekohti leida, aga tiimi mootor pole ta olnud. Ehk suudab Rock Kriisa juhtimisel paari kuu tagust voolavat mängu paremini imiteerida.

Kuigi Dorbek arvab endiselt, et materjalilt on meeskonnad üsna sarnased ja Rock võib vabalt hoopis ise neli mängu järjest võita, tunnistavad Tartu taustaga mehed, et võrdsete heitlusega siiski tegemist pole.

"Rock peab tegema hea ja Kalev kehva esituse. Ei tea, kas lõpuemotsioon oli Kalevile kõige parem, võib-olla muudab see mõned mängijad ebakindlaks," viitab Kikerpill Rocki imelisele lõpuspurdile, mis tõi nad lõpuks kolme punkti kaugusele.

Ta lisab, et Kristen Meistrit ja Kent-Kaarel Venet võiks särtsu lisamiseks mängu lülitada ka varem, kui alles viimastel minutitel.

"Kalevil jäi kõvasti varu, näiteks Tanel Soku osas. Ta ei saanudki õieti mängida. Kalevi valik on veidi laiem. Kas Rockil jäi varu? Raske öelda, ma ei tea, mis seisus on (Marek) Doronin," võtab Neissaar meeskondade seisu kokku.

Teine finaalmäng algab täna kell 19 Tartu ülikooli spordihoones.

Vilmantas Dilys tembutas taas

Tartu Ülikool/Rocki keskmängija Vilmantas Dilys suutis pühapäevases koduse korvpalli finaalseeria esimeses mängus põlvevalust hoolimata 14 punktiga korraliku esituse teha, ent pärast lõpuvilet tehtud žestid kohtunik Janek Saluse suunas võivad talle kaela tuua rahatrahvi.

Lõpusekunditel, kui Rockil oli võimalus Kalev/Cramo vastu seis viigistada, asus Dilys kolmest viskama, ent Frank Elegar lõi selle tal käest ära. Dilyse arvates tegi kalevlane vea ja näitas Saluse suunas, et too peaks endale prillid ostma. Korvpalli distsiplinaarkomisjon teeb otsuse ilmselt täna ja Dilyst võib ähvardada rahatrahv.

Aprilli esimesel päeval sülitas Dilys pähe Rapla pallurile Oliver Metsalule, paar nädalat hiljem patustas ta enne Balti liiga pronksikohtumist Tampere Pyrintöga ja jäi mängust eemale.