TULEVIKULOOTUSED: Edukad laskesuusatajad Johan Talihärm, Tuuli Tomingas (vasakul) ja Meril Beilmann (paremal). Foto: ARNO SAAR
Talisport
14. mai 2014, 07:00

Nõmme noored laskesuusatajad valmistuvad olümpiadessandiks (3)

Tallinnas Nõmmel asuva klubi Biathlon treenerid Tõnu ja Aita Pääsuke ning rootslasest lasketreener Stefan Gunnari on teinud nii head tööd, et vähemalt kuus nende õpilast kuuluvad 2018. aasta taliolümpia kandidaatide hulka.

Tulevikulootuste kordaminekud on muljetavaldavad: 20aastane Johanna Talihärm murdis tervisehädade kiuste Sotši olümpiale.

Temast aasta noorem Rene Zahkna tõi kolmandat talve järjest omaealiste tiitlivõistluselt kaks medalit, sedapuhku juunioride EMi kulla ja pronksi.

Tuuli Tomingas triumfeeris samal jõuproovil sprindis ning Meril Beilmann, Tomingas, Johan Talihärm ja Zahkna said segateatesõidus pronksi.

Ent tagalas leidub teisigi suure potentsiaaliga sportlasi, kelle hulgast Tõnu Pääsuke toob välja Jan Treieri.

"Johan ja Rene on saavutanud häid tulemusi paljuski tänu sellele, et Jan liigub ees nagu vedur," rõhutab treener.

"Ta oli esimest aastat meesteklassis, seal võtab läbilöömine aega vähemalt kolm aastat."

Beilmannil koolis hõbe

Samas rõõmustab Tõnu Pääsukest mitme alles noorteklassi kuuluva õpilase eriline treeningulust, kohati tuleb neid isegi tagasi hoida.

"Mõni on harjutanud rohkem kui Even Tudeberg 30 aastat tagasi NSV Liidu koondises," tõmbab juhendaja paralleeli.

Beilmann, Tomingas ja Talihärmid kinnitavad justkui ühest suust, et pürivad maailma absoluutsesse paremikku.

"Noorte- ja juuniorideklassi tulemused on tähtsad, aga kõige olulisem on ikka täiskasvanute hulgas tippu jõuda," arutleb Beilmann.

"Meie treenerid on tõstnud koormused nii kõrgele, et sealt pole raske edasi minna."

179 sentimeetri pikkune Tomingas jätkab samal lainel:

"Tulemused on näidanud, et olen võimeline läbi lööma. Kui spordist taanduksin, jääks sisse tühi tunne."

Gümnaasiumi lõpueksameid sooritavad piigad ei kiirusta kõrgkooli astumisega. Seni õppisid nad eriprogrammi alusel ja on õpetajatele mõistva suhtumise eest tänulikud. Muide, Beilmann lõpetab Gustav Adolfi gümnaasiumi hõbemedaliga!

"Ühe aasta jätan õpingutes vahele. Huvid kalduvad füsioloogia ja spordimeditsiini valdkonda," sõnab Beilmann. Tallinna Arte gümnaasiumi abiturient Tomingas lisab: "Võtan vaheaasta. Ilmselt ei saaks ülikooli kõrvalt korralikult sporti teha."

Murenoodid tekivad laskesuusatajate juttu siis, kui räägime rahast, õigemini selle nappusest. Selgub, et nende vanemad peavad kõvasti vaeva nägema.

"Suur osa laagrikuludest tuleb tasuda isal ja emal," lausub Tomingas.

"Vanemad annavad endast kõik ja loobuvad oma heaolust. Vahel on neid nii kahju vaadata, tahaks nad välismaale preemiareisile saata, aga sellist võimalust pole. Loodame, et tulevikus kompenseerivad mu head tulemused nende vaeva."

Alaver moosis Talihärmi

Nõutult laiutab käsi ka Johanna Talihärm.

"Fakt on see, et raha meil pole," sõnab logistikat õppiv piiga.

"Kui vaatame teiste riikide sportlaste võimalusi, hakkab endast kahju. Raha ei otsusta küll kõike, kuid loob eeldused kvaliteetsema töö tegemiseks."

Johanna vend Johan on aga nii mitmekülgne, et Mati Alaver soovitas pühenduda murdmaasuusatamisele ja tegi omalt poolt kõik, et alavahetus ka toimuks.

Kuusalu vallast pärit noormees pääses Alaveri eestkostel aastaks Norrasse õppima. Tänavu näitas ta Eesti meistrivõistlustel omaealistele murdmaameestele koha kätte, võites kulla, ometi jätkab ta tippurühkimist laskesuusatajana.

"Olen Matile väga tänulik, et mul oli võimalik Norras õppida ja treenida," räägib Frode Estili juhendamisel harjutanud eestlane.

"Tohutult hea võimalus! 30 paremat Norra poissi oli minu ümber. Pinge püsis kogu aeg üleval, kuid kordagi polnud raske. Intervalltreeningutel tekkis alati põnevus, kes võidab."

Johan on mõelnud võimalusele tulevikus uuesti Norrasse harjutama minna.

Ent ta kiidab ka praeguseid treeningukaaslasi Zahknat ja Treierit.

"Kõige rohkem klapib Renega," ütleb ta.

"Tema laskekiirus on minu eesmärk ja Rene tahab jõuda minu suusakiiruseni. Mina olen laskesuusatamises alles uus poiss, samas on oodata, et järgmine aasta tuleb senise karjääri parim."