Oscar Pistorius.Foto: WERNER BEUKES
Kergejõustik
14. mai 2014, 17:46

Kas Oscar Pistorius ongi vaimuhaige? (9)

Invasportlase Oscar Pistoriuse kohtuprotsessis tehakse ilmselt kuuajane paus, sest näiliselt kõigile ootamatult palus kohtunik välja selgitada, kas jooksjal esineb vaimseid hälbeid. Pistoriust süüdistatakse elukaaslase Reeva Steenkampi tahtlikus tapmises, ent mees väidab ise, et tegi seda kogemata.

Kohtunik Thokozile Masipa sõnul ei suutnud enne protsessi läbi viidud uurimine tuvastada kogu tõde Pistoriuse vaimse tervise osas ja seega on vaja läbi viia täiendavad testid. Süüdistajad nõudsid juba teisipäeval, et vastavad uuringud tuleks läbi viia, kuid toona olid kaitsjad jõuliselt selle vastu, vahendas BBC.

Ilmselt kardab Pistoriuse tiim, et sportlasel mingeid häireid ei avastata ja seega saavad süüdistajad veel ühe trumbi, kuidas Pistorius nurka suruda. Samas eile kaitsjad enam psühhiaatriliste testide vastu ei tundunud olevat. Kohtuniku otsus paistiski kõiki osapooli kummastavat.

See, et protsess jääb vähemalt 30ks päevaks pidama, saab ametlikult selgeks teisipäeval, kui Masipa põhjendab otsust rohkem. Praegu sõnas ta vaid, et kriminaalkoodeks kohustab väidetavalt vaimselt haigeid inimesi või isikuid, keda ei saa kriminaalvastutusele võtta, kindlasti läbi vaatama.

Pistoriuse onu Arnold võttis uudise hästi vastu ja sõnas, et Oscari vaimse tervise määramine süstib perekonda kindlust, et kohtumõistmine on õiglane.

Ka süüdistaja Gerrie Nel teatas, et kohtupsühhiaatri varasemaid väited, et Pistorius kannatab ärevushäirete all, ei jäta muud võimalust, kui et uurida, kas sportlase seisund võis teda Steenkampi tapmise ajal mõjutada. Õigusekspertide hinnangul võibki kohtunikule otsuse tegemisel määravakas saada arusaam Pistoriuse vaimsest seisundist.

Kui tõestatakse, et Pistorius tappis Steenkampi tahtlikult, võib teda oodata eluaegne vangistus, kui tahtmatult, siis kuni 15aastane vabadusekaotus. Ja uue versiooni puhul võib ta sattuda hoopis hullumajja.