LIIDER: Giedrius Gustas (palliga) oli terve hooaja Rakvere liider ning eile panustas ta pronksi 15 punkti ja 8 resultatiivset söötu.Foto: Arno Saar
Korvpall
14. mai 2014, 23:07

Tarvas teadis juba enne mängu, kellele pronks kuulub (4)

Rakvere Tarva korvpallimeeskond sai esmaspäeval peetud teises pronksimängus saadud dramaatilisest võidust nii võimsa laengu, et otsustavas kohtumises köeti Tallinna Kalevile kodupubliku abil 84:62 saun. "Pronksmedal oligi meie selle aasta miinimumeesmärk," kuulutas tagamängija Kristo Saage.

Tänavuse hooaja ilmselt Rakvere parima atmosfääriga kodumäng sai läbi sisuliselt esimesel poolajal, mis võideti 51:24. Siis leidis kindluse ka Kalev, aga ohtlikuks enam ei saadud. "Ma ei tea, kas suutsin poistele enne mängu midagi erilist sisse süstida, aga esimesel poolajal pandi kõik, mis võimalik ära," sõnas Tarva peatreener Andres Sõber, kellele oli see klubiga juba kolmas järjestikune kodune pronksmedal. 2011. aastal jäädi neljandaks, aasta varem jõuti lausa finaali, kus jäädi alla Tartu Ülikool/Rockile.

Tallinna Kalevi juhendaja Kalle Klandorf tunnistas, et meeskond polnud mänguks valmis. "Eelmine kaotus (esmaspäeval kaotati Tarvale 80:81) võttis masti maha, mängijatel oli raske häälestuda. Vaatasin soojendusel mõlemat tiimi. Oli näha, et Tarva mängijad olid üsna väsinud, aga meie omad olid ka lötsid. Poolajaga 50 silma visata lasta on lubamatu," rääkis ta.

Rakvere võttis õppust

Saage sõnul tundsid Tarva mängijad juba enne matši, et midagi head on tulemas. "Olin üsna kindel, et täna võidame. Jätkasime sealt, kus eelmise mängu viimased minutid lõpetasime. Kalev oli seni hästi mänginud, aga eks nad juba soojendusel veidi kartsid," nõustus ta osaliselt Klandorfi tähelepanekutega.

Rakvere spordihalli kogunenud rohkem kui tuhat pealtvaatajat tegid kohati põrgulärmi, millist sel hooajal on Kastani Arenal harva kohatud. "Tänu rahvale see võit tuligi. See publik annab sellise emotsiooni, et vähe pole," tunnustas Saage.

Võidu võtmeks pidas Sõber targemat kaitsetegevust. "Enne mängu ütlesin meestele väga lihtsaid asju. Näiteks, et musti (Asenso Ampim ja Dennis Mims – toim) ja Renato Lindmetsa lihtsalt korvi alla ei lastaks. Esimestes mängudes anti korvi all liiga palju abi ja tagant said teised vabamalt panna."

"Esimest korda ei peetud selles seerias kokkulepetest kinni. Aga oli see mäng, mis ta oli, selle võib ajalooraamatutest ära kustutada. Oleks siis samasugune napp kaotus olnud, nagu eelmine kord," pahandas Klandorf.

Paistest sai tegija

Kui Tarvas täitis eesmärgi, siis sama saab öelda ka Kalevi kohta. Klandorf: "Panime enne hooaega paika, et nelja hulka võiks tulla ja see ülesanne sai täidetud, sealjuures jäime pronksist üsna napilt ilma."

Erilist heameelt tegi talle 24aastase Mario Paiste edasiminek, kes oli eelmistel hooaegadel pigem rollimängija, kuid viskas pronksiseerias ligi 22 punkti mängu kohta. "Ütlesin talle, et kuni ainult läbi lähed, sinust tegijat ei saa. Keskpositsiooni- ja kaugvisked annavad rohkem vabadust ka muudeks elementideks. Ta võttiski viskamise käsile ja lõpuks oli pronksiseerias ainukene, kes oma ära tegi," kiitis Klandorf.

Mis saab järgnevast hooajast? Saage ei osanud enda ja Tarva kohta rohkem öelda kui seda, et mängib ikka edasi. Kus, pole veel selge.

Kalevi seis on lihtsam. Klandorf ootab kõiki seniseid eestlasi juuli viimasel esmaspäeval Pirita velodroomile ja kinnitas, et jääb ise peatreeneri rolli. "Palka pole mulle ja (abitreenerile) Margus Metstakile vaja maksta, pigem kulutan seda mängijatele," muigas ta.