Eesti jalgpallikoondise peatreener Magnus Pehrsson tegeles eelmised poolteist kuud eelkõige rahvusmeeskonna mängijate külastamisega.Foto: ARNO SAAR
Jalgpall
15. mai 2014, 08:00

Vutikoondise peatreener Magnus Pehrsson reisis koondislasi külastades Euroopa risti ja põiki läbi (5)

Eesti jalgpallikoondise peatreeneril Magnus Pehrssonil on selja taga reisirohked poolteist kuud, mille jooksul sõitis ta Euroopa risti ja põiki läbi, et võimalikult mitmeid rahvuskoondise mängijaid isiklikult külastada.

"Eks meil käib tutvumisfaas, kus tahan mängijaid tundma õppida. Aga mitte ainult eelmiste koondisemängude videoid vaadates, vaid ka oma silmaga nähes, kuidas nad oma koduklubide eest mängivad. Ja siis välja nuputada, kuidas nad kõige paremini koondisele kasuks saavad olla," räägib Pehrsson.

Reisidega alustas rootslane kaks nädalat pärast märtsi alguses peetud maavõistlust Gibraltariga (Eesti võitis 2:0) ning hinge on ta tõmmanud vaid ühel nädalavahetusel. Reiside pikkused olid sõltuvalt sihtkohast kaks kuni seitse päeva.

Pooleteise kuu jooksul külastas Pehrsson Sergei Zenjovi Ukrainas, Konstantin Vassiljevit ja Sergei Pareikot Venemaal, Henrik Ojamaad Poolas, Igor Morozovit ja Tarmo Kink Ungaris, Taijo Tenistet Norras ja Ragnar Klavanit Saksamaal. "Lisaks kohtusin mitme mängijaga ka Eestis. Kokku olen niimoodi põhjalikult tutvunud 16 koondislasega," lausub Pehrsson.

Kokkusaamiste sisu sõltus sellest, kas konkreetne jalgpallur kuulus nende 17 sekka, kes osalesid Pehrssoni ametiaja esimeses mängus Gibraltaril, või mitte. "Kui tegu oli mängijaga, kes Gibraltaril ei olnud, tegin talle esmalt sissejuhatuse meie plaanidesse. Nendele, kellega juba tuttav olin, andsin tagasisidet Gibraltari mängu kohta. Aga mitte "see oli hea, see oli paha" stiilis, vaid pigem arutlemise konkreetse mehe positsiooni üle. Mida ja kuidas seal peaks tegema," selgitab Pehrsson.

Rootslase sõnul soovis ta just mängijatega silmast silma kohtuda, mitte telefonis vestelda, sest nii sai ta ette parema pildi keskkonnast, kus koondislane igapäevaselt toimetab.

"Mõnesid külastatud mängijaid nägin ka nende klubi eest mängimas, mis oli väga hea. Sain lisaks mängijaoskustele ettekujutuse ka nende koduklubide tasemest ja jalgpalli intensiivsusest, millega Eesti koondislased igapäevaselt kokku puutuvad.

Tean nüüd paremini mängijate ülesandeid ja rolli koduklubis, mis annab mulle parema lähtekoha neile ülesannete andmisel koondisemängudes – saan tuua välja võrdlusmomendi koduklubides kogetuga.

Oli väga huvitav näha riike, kus ma pole varem käinud, ja jalgpalliliigasid, mille mänge ma pole seni näinud. Õppisin väga palju. Kuigi jalgpall on igal pool samasugune, siis teatud nüansid igal pool erinevad."

26. mail toimuvaks koduseks maavõistluseks Gibraltariga koondisesse kutsutud 21 mängijat kogunevad Lillekülas 24. mail.