Balti turniiri formaati muudeti 2012. aastal, kui osalejate sekka lisandus Soome ning turniirisüsteem asendati poolfinaalide ja kohamängudega. Toona kaotas Eesti poolfinaalis põhimehi kasutades 1:2 Soomele, aga alistas pronskimängus teise koosseisuga 1:0 Leedu. Fotol madistan Soome kaitseliiniga Andres Oper.Foto: ALDO LUUD
Jalgpall
16. mai 2014, 08:00

Magnus Pehrsson: Balti turniir võiks kesta päeva võrra kauem

Eesti jalgpallikoondist ootab ülejärgmisel nädala ees Balti turniir, mille poolfinaalis kohtutakse Lätiga ja kaks päeva hiljem kohamängus kas Soome või Leeduga.

Peatreener Magnus Pehrsson kahetseb, et kahte mängu ei lahuta üks puhkepäev rohkem, mis võimaldaks mõlemas kohtumises saata lahingusse parima koosseisu.

"Nüüd on sama koosseisu kasutamine võimatu. Tuleb vangerdada ja saata poolfinaalis platsile üks ja kohamängus teine meeskond. Muidugi võivad mõned pallurid mõlemas mängus kaasa teha, aga mitte täies mahus, sest vaid ühepäevase puhkeaja puhul on vigastusoht liiga suure mänguminutite arvu puhul erakordselt suur," nentis Pehrsson.

"Ma ei arva Balti turniirist üldse halvasti. Tegemist on erilise ja erakordse võistlusega, aga kõigile oleks palju parem, kui mängude vahel oleks kaks puhkepäeva, sest turniiri tase sellest ainult tõuseks," rääkis peatreener.

Just mäng-kaks puhkepäeva-mäng on rütm, mille järgi hakkab toimuma ka sügisel algav EM-valiksari. Kui seni lahutas kahte valikkohtumist kolm puhkepäeva, siis Euroopa jalgpallinädala printsiibi – osad koondised mängivad neljapäeval ja pühapäeval, teised reedel ja esmaspäeval ning kolmandad laupäeval ja teisipäeval – juurutamisega on puhkamisaega napilt.

Pehrssoni sõnul sätiti suve lõpu maavõistluste graafik meelega paika nii, et rahvuskoondis saaks uue rütmiga harjuda. Kodust maavõistlust Gibraltariga ja Balti turniiri poolfinaali Lätiga lahutavad kaks päeva. Täpselt samamoodi ka võõrsil peetavat maavõistlust Islandiga (4. juuni) ja kodust mängu Tadžikistaniga (7. juuni).

"Nii saame omal nahal ära proovida, mis meid sügisel ees ootab. See on väga tähtis, sest tahame tagada, et mängijad oleksid EM-valikmängudes vaid kahepäevase puhkepausi järel 100% värsked.

Koondise treenerid ja meditsiinipersonal on neid küsimusi ja plaane põhjalikult arutanud. Oleme ajakava – reisimine, puhkamine, treenimine, hooldus, toitumine – väga üksikasjaliselt paika pannud ja nende maavõistluste ajal saame teada, kuidas plaanid toimivad ja kuidas kõik perfektseks timmida.

Anname endast kõik, et talitada antud küsimuses tipp-professionaalsel tasemel. Kui seda suudame, ei tohiks mängijatel kahe puhkepäevaga probleemi tekkida. Klubides tuleb seda ju sageli ette. Ning kui suudame taastumises olla oma rivaalidest paremad – plaan seda igatahes ette näeb! – annab see meile edu," rääkis Pehrsson.

Eesti koondise koosseis Balti turniiriks peaks avaldatama täna.