KES KEDA: Rudy Fernandez (palliga) või Juan Carlos Navarro, Real või Barcelona? Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
16. mai 2014, 07:00

Euroliiga ennustamatu Final Four – pole soosikut ega autsaiderit

Reedest pühapäevani peetakse Milanos võistlus, mis oli nii lähedal ka selle linna korvpalliklubile Emporio Armanile ja Kristjan Kangurile, kuid mida neil ikkagi vesise suuga pealt tuleb vaadata – Euroliiga Final Four.

Kaardipakk on nii segamini kui saab olla ning võitjaid on võimatu ennustada. Aga võtame osalised ning nende rõõmud ja mured järjekorras ette.

Esimene poolfinaal:

Moskva CSKA – Tel Avivi Maccabi

CSKA

CSKA ja Maccabi kauaaegse vastasseisu meenutamisel piisab lähemast minevikust: nii 2006 kui ka 2008 kohtuti omavahel Euroliiga finaalis ning mõlemal korral jäi peale Ettore Messina juhendatud CSKA.

Samuti kuulusid sel hooajal vahegrupis peetud mängud armeelastele. Ent praegusest paremat tasumise aega pole.

Just Messinast räägitakse praegu kõige rohkem. Ja ei millestki muust, kui hooajajärgsest lahkumisest ja NBAsse siirdumisest.

Mõne vaatleja hinnangul on see meeskonna moraali allapoole viinud.

Mõne päeva eest peetud Ühisliiga esimestes veerandfinaalmängudes kaotati kodusaalis kahel korral järjest, 83:87 ja 66:81 Krasnodari Lokomotiv-Kubanile.

Messina laiutas pärast esimese mängu 22punktilise edu käest andmist käsi, et tema võimuses polnud midagi muuta.

Seegi avaldus ei kõlanud hästi.

Armeelaste kapten Viktor Hrjapa teatas kodumaisele meediale, et CSKA relv on teada: hea kaitse:

"Kui mängime kaitses oma parimal tasemel, võidame alati."

Maccabi

Paljukordset Euroliiga võitjat ei arvatud käesoleval hooajal suursoosikute kilda ja ta oli autsaideriseisuses ka veerandfinaalis Milanoga.

Ent peatreener David Blatti motiveerimis- ja taktikanipid lõid Milano üle. Kui Hrjapa mainis, et kõik sõltub nende enda kaitsest, siis kiiretele, teravatele ja hea käega tagamängijatele toetuva Maccabi rünnaku pidurdamine pole just maailma lihtsaim ülesanne.

Armeelased, kellest paljud on aastaid mänginud Blatti käe all Venemaa koondises, nentisid üksmeelselt, et toda treenerit tasub peljata ning Blattil on kindlasti varuks mitu ebameeldivat üllatust.

Õli valab tulle asjaolu, et meedia seostab jõuliselt Blatti Messina võimaliku asendajana – treener ise on küll kõik spekulatsioonid tagasi lükanud ja märkis viimati, et tema teada pole Messina kuhugi lahkunud.

Teine poolfinaal:

Madridi Real – FC Barcelona

Real

Hispaania derbi on ägedaim asi, mis Euroliiga poolfinaalis juhtuda saab – juhtus juba mullu, kui Real võitis.

Ka terve tänavuse hooaja jooksul on kõrgemalt koteeritud Reali, kuid just Final Fouri eel pööras neli esimest omavahelist mängu kaotanud Barcelona kaardipaki segamini, võites kodusaalis koduliiga kohtumise kindlalt 86:75.

Ka Euroliiga veerandfinaal Olympiacosega näitas, et Realil leidub nõrkusi.

Meeskonda on hooaja jooksul vedanud tagapaar Rudy Fernandez-Sergio Rodriguez.

Nad on sel hooajal kogunud kahe peale mängus keskmiselt 26,7 punkti, 8,3 korvisöötu, 6,2 lauapalli ja 2,6 vaheltlõiget, samuti meeskonna 280 tabanud kolmepunktivisetest 115.

Eesliinimeestest on äärmise stabiilsusega toetanud mitte eriti efektne, aga seda efektiivsem Nikola Mirotic.

Real püstitas sel hooajal ühe hiilgava Euroliiga rekordi, tehes 93:79 võidumängus Moskva CSKA võimsa kaitse vastu kõigest 2 pallikaotust!

Barcelona

Kataloonlased alustavad Euroliigas juba oma 14. Final Fouri ja see on võistluse rekord.

Esimeseks on tuldud kahel korral (2003 ja 2010) ja veel viiel juhul jõutud finaali. Barca elav sümbol on Juan Carlos Navarro, Euroliiga kõigi aegade parim korvikütt ja praegustest mängijatest ainsana mõlema Euroliiga tiitli võitja.

Ta on ainus väljastpoolt endist Nõukogude Liitu ja Jugoslaaviat pärit korvpallur, kes võitnud MMi, EMi ja Euroliiga.

Tegelikult liikus Barcelona Euroliigas sarnaselt Realile ja CSKA-le väga kindlalt, kindlustades vahegrupis ammu enne lõppu esikoha.

Ent Hispaania liigas hooaja jooksul saadud seitse kaotust murendasid usku meeskonda.

Viimase Reali üle saadud võidu valguses langetasid aga kihlveokontorid Barca Final Fouri koefitsiente järsult, nii et näib tõesti: Milanos pole soosikuid ega autsaidereid.