Foto: AFP / Scanpix
Spordivaria
17. mai 2014, 22:56

Maikuu spordihitid: F1 ja jäähoki, jalgpall ja korvpall

Mis on 2014. aasta maailma suurim spordisündmus? Eksivad kõik, kes pakuvad Sotši taliolümpiat, sest jalgpalli MMi mastaabid on ammu talimängude oma ületanud. 12. juunil Brasiilias vallanduvale vutipeole tehakse maikuust soojendust mitme vinge võistlusega!

Kuninglikus autospordisarjas on kahe hooaja vahel tehtud reeglitemuudatused kõik pea peale pööranud. Neljakordne maailmameister Sebastian Vettel ja tema meeskond Red Bull ei ole suutnud uute oludega kohaneda ning peavad kõvasti pusima, et aeg-ajalt poodiumile mahtuda.

 

Kas Mercedese ülemvõim jätkub? 

Probleeme on ka legendaarsel Ferraril ning hooaja algust on valitsenud Mercedese meeskond, kelle pilootideks Lewis Hamilton ja Nico Rosberg. Austraalias ja
Aasias sõidetud nelja esimese etapi järel saabub F1 MM-sari nüüd Euroopasse – 11. mail starditakse Barcelonas ja 25. mail legendaarsel Monaco tänavaringrajal.

Vahepeal on meeskondadel olnud kolm nädalat aega vormeleid täiustada, aga eksmaailmameister Nigel Mansell ei usu, et see Mercedese edu vähendaks.

"Nad on sel aastal selgelt kõige paremad. Ma ei näe varianti, kuidas nad ei võida nii individuaalset kui ka meeskondlikku MM-tiitlit. Kindlasti ei võida Mercedes kõiki grand prix’sid, aga nende mootor on teistest niipalju jõudsam, et rivaalidel on keeruline MM-punktitabelis vahet vähendada," seletas Mansell.

Sooja asfaldi vastandiks on külm jää, kus selgub tänavune jäähoki maailmameister. Tõsi, olümpia-aastate MMil pole tavapärast sära, sest Sotšis nähtud staarideparaadi Valgevene pealinnas Minskis ei kohta – NHLi play-off’id käivad ja väga paljud maailma tipud on sellega hõivatud – ent jäähoki MMil nalja ei tehta.

Vähemalt mängijad mitte. Kahjuks ei saa tingimata sama öelda Rahvusvahelise Jäähokiliidu (IIHF) kohta, kes korraldab MMi juba kolmandat aastat järjest formaadi järgi, kus moodustatakse kaks kaheksaliikmelist alagruppi, kellest neli paremat jõuavad veerandfinaali.

Eelmine süsteem – neli neljaliikmelist alagruppi, vahegrupid ja siis veerandfinaalid – oli igatpidi parem, aga kui spordisõber suudab üle elada maruigava ja kaameli ila kombel veniva murdmaasuusatamise 50 km ühisstardi, siis on jäähoki MM selle kõrval köki-möki.

MM-tiitli, nagu ikka, võidab kas Venemaa, Kanada, USA, Rootsi, Tšehhi või Soome. Huvitav, kas mullu hõbedaga üllatanud Šveits jõuab taas nelja hulka? Kas Venemaa peseb maha Sotšis kogetud häbi? Mida suudab alati sitke Soome?

Madridi klubide finaal Lissabonis

Jäähoki MMi keskel, täpselt kahe maikuus sõidetava F1 etapi vahel, selgub Euroopa parim korvpalliklubi, kui 16.−18. maini peetakse Milanos Euroliiga finaalturniir. Kristjan Kanguri koduklubi Milano Emporio Armani kaotas veerandfinaalis Tel Avivi Maccabile ja kodusel finaalturniiril ei mängi.

16. mai poolfinaalides kohtuvad Madridi Real – FC Barcelona ja Moskva CSKA – Maccabi. Soosikuteks peetakse Reali ja CSKAd, aga et poolfinaalides selgub võitja vaid ühe mängu põhjal, ei maksa Barcelona ja Maccabi toetajatel ennustusi liiga traagilist võtta.

Maikuu vaieldamatuks spordihitiks on aga 24. mail Lissabonis mängitav jalgpalli Meistrite liiga finaal Madridi Reali ja Madridi Atletico vahel. Teist aastat järjest on Euroopa meisterklubi selgitavas finaalmatšis vastamisi sama riigi klubid ning võtmeküsimuski on täpselt sama, mis mullu: kas tuhkatriinulugu saab õnneliku lõpu.

Mullu ei saanud, sest võluv Dortmundi Borussia finaalis Müncheni Bayerni võimsusele vastu ei saanud ja kaotas 1:2. Tänavu on jalgpalliromantikute lootused Atletico peal. Sarnaselt Borussiaga mullu on nende finaali jõudmine metsik eneseületus.

Sarnaselt Borussiaga lahutab neid Euroopa meistritiitlist võit kodumaa edukaima jalgpalliklubi üle.

24. mai õhtul selgub Lissabonis, kas Atletico suudab seda, mis Borussial mullu üle jõu käis. Klubi ajaloo 10. Euroopa meistritiitlit püüdev Real pole 12 aastat Meistrite liiga finaalis mänginud ja on erakordselt motiveeritud, aga Atleticol pole põhjust vastast karta – tänavu on kohtutud kolm korda ning mõlemal on kirjas üks võit.