OlümpiarõngadFoto: Charlie Riedel
Olümpia
18. mai 2014, 10:32

ROKi hambaarst: Sportlastel on Adonise kehad ja prügikastisuud (6)

ROKi ametlik hambaarst Paul Piccinini ütles intervjuus AP-le, et kuigi sportlaste füüsiline tervis võib olla parimas seisus, pole nende hambad sugugi nii kiiduväärt. "Sportlastel on Adonise kehad ja prügikastisuud. Mõnede hammastel võiks suisa kosmoselaeva maandada - lapik kui pannkook!" ei olnud ta kommentaaridega kitsi.

Näiteks jäänuks Michael Jordan 1984. aasta Los Angelese võidukal OMil jäänud mängudest eemale, sest ta kannatas "tõsise hambaprobleemi käes." Pallur ignoreeris aga arstide hoiatusi ning läks platsile. Kõik lõppes siiski õnnelikult. 

Hambaarstide sõnul rikuvad sportlased oma hambaid erinevate energiajookide, -geelide ja -batoonidega, samuti võib dehüdratsioon tekitada tõsise hambumusprobleemi.

Londoni OMi tarbeks sportlaste hambakliiniku rajanud Tony Clough sõnul on eriti karm olukord sõudjatel, kes on päevade viisi paadis ning tarvitavad igasuguseid hambale kahjulikke aineid.

Problemaatiline oli olukord ka Briti sõudja Alan Campbelli jaoks, kes kannatas enne Pekingi OMi vasaku tarkusehambapõletiku käes. Infektsioon levis tema õlga, selga ning paremasse põlve, viies ta kaks kuud enne OMi operatsioonilauale.

Pekingis sai britt viienda koha, neli aastat hiljem Londonis tuli ta pronksmedalile. Mehe hambahügieen paranes märgatavalt ning ta kasutab hambaniiti, joob vett ja hoolitseb oma hammaste eest.

"Ma ei ütle, et perfektsete hammastega võidab Usain Bolti, kuid arvan, et minu hea hambahügieeniga versioon jõuab kindlasti tippu," sõnas ta.

Londoni OMi kliinikut külastas üle 1900 sportlase, uuringus osalenud 278 sportlasel esines 55% hambakattu ning 3/4 kannatas igemeprobleemide all. Ka edaspidi avab ROK olümpia-hambakliiniku. 2016. aasta Rio de Janeiro OMil avatav hambakliinik omab kaheksat hambaarstitooli, röntgeniaparaate, juurekanali spetsialiste ning ka kirurgilisi võimalusi. Hambaarstid asuvad tööle ka hoki-, ragbi- ja korvpalliväljakutel.