KOSSUPLATSI VALITSEJA: Senise korvpalli finaalseeria parim mängija rumeenlane Vlad Moldoveanu tõestab, et tervislik toitumine ja range režiim tuleb ainult kasuks. Foto: MATI HIIS
Korvpall
19. mai 2014, 08:30

Finaalseeria staar Vlad Moldoveanu: professionaalse korvpalluri musternäidis (2)

Täna Tallinnas jätkuva koduse korvpallifinaali kahe esimese mängu suurim staar on olnud Kalev/Cramo rumeenlane Vlad Moldoveanu. Lisaks targale tegutsemisele platsil jagub tal nuppu ka väljaspool seda – temaga võrreldavat tööeetikat kohtab Eestis harva.

Kalevi Tartu Ülikool/Rocki vastu 2:0 eduseisu aidanud ja vastaseid keskmiselt 23 punktiga kostitanud Moldoveanu teab täpselt, kuidas vigastustest hoiduda ja raske mängu järel jõuvarusid taastada.

Isegi, kui selleks on vaja näljas olla.

"Pärast teist Tartu mängu kannatasin tühja kõhtu kogu bussisõidu aja Tallinna.

Nagu paljud, oleksin võinud McDonaldsisse minna, aga kesköö paiku koju jõudes ootasin kodus veel 20-30 minutit, enne kui naine salatit tegi," tunnistab 209sentimeetrine ääremängija.

Abiks legendaarne NBA mees

Konks seisneb selles, et tavaliselt kosutab Moldoveanut pärast suuremat koormust naise Krysta segatud valgujook.

Et Kalev kahe matši vahel pealinna tagasi ei pöördunudki, polnud käepärast jooki, mille teevad enam-vähem maitsvaks kaks banaani ja marjad.

"Ilma sisse pandud marjadeta oleks selle maitse päris rõve," muigab ta.

"Tavaliselt hoian seda bussis, nii on see kogu aeg külmas. Peamine, et ma saaks taastada kaotatud energia. Kui süüa midagi ebatervislikku, annab see järgmisel päeval kohe tunda."

Looduslik tooraine on võlusõna, milleta ei kujutaks Moldoveanu enda elu ette.

"Kõik, mida kasutame, sealhulgas proteiin, on looduslik. Tavalised valgupulbrid, mida võtavad tõstjad ja kulturistid, on kunstlikke magusaineid täis.

Kui lähen ökopoodi, siis ostan sealt igasuguseid seemneid ja sajaprotsendiliselt looduslikke pulbreid. Seega tean täpselt, mis mu kehasse läheb," selgitab rumeenlane.

Ökopoodides kolamine ja tähelepanelikult etiketi uurimine on Moldoveanule üsna uus harjumus, mis sai sisse juuritud kaks hooaega tagasi Itaalias Treviso Benettonis pallides.

"Toakaaslasel Gal Mekelil oli dieet, kus ta võis süüa kõike, aga samal ajal teadis tavalise toidu toiteväärtusest väga palju ja õpetas mindki.

Valgukokteilidest rääkis mulle Brian Scalabrine. Sain teada, kuidas ökopoest ostetud ja kodus valmis segatud asjad on paremad kui apteegist ostetud vitamiinid."

Iisraeli koondislane Mekel on otsaga jõudnud NBAsse, sel aastal oli ta Dallas Mavericksi nimekirjas.

"White Mamba" hüüdnime kandev Scalabrine on ookeani taguse liiga jälgijatele rohkemgi tuttav, pidades NBAs vastu 11 hooaega.

Moldoveanu: "See number näitab, et ta teab, millest räägib."

"Hiljem tuli kasuks, kui naine hakkas tööle loodustoodete firmas. Tänu talle, Mekelile ja Scalabrine’le olen sirvinud raamatuid, kust sain uusi nippe. Nemad kolm õpetasid mulle, mis on hea ja mis halb."

See ei tähenda sugugi, et Moldoveanul oleks suur keelatud asjade nimekiri.

Küll žongleerib ta pidevalt kasulike variantide vahel.

"Kui tahan šokolaadi, siis pean seda saama. Aga selle asemel, et poest Snickersit osta, ütlen naistele, et küpseta midagi. Tõsi, ta kasutab ainult tumedat šokolaadi, mis on tervisele parem."

Jooga kaks korda nädalas

Tervislik toitumine pole ainus nipp, mida Moldoveanu kasutab. Korvpalluritele üsna ebaharilikult teeb ta isegi kaks korda nädalas joogat.

Suviti koos Krystaga USAs viibides külastab ta rühmatreeninguid, Tallinnas vaatab internetist kavasid ja teeb neid kodus järgi.

"Jooga aitab mu "raamil" terve püsida. Pärast jõusaalitreeningut kurdavad paljud seljavalu, aga tunnen, et joogaga maandan need pinged ära," toob ta näite.

Ühtlasi kuuluvad tema repertuaari hommikune venitamine, kiropraktiku juures käimine ja eriharjutused hüppeliigesele.

"Kui väänan hüppeliigest, siis ei pea ma enam terve nädala treeningutest eemal olema, piisab ühest päevast. Usun, et harjutuste tegemisest on suur abi olnud," sõnab Moldoveanu.

Moldoveanu tunnistab, et temasarnaseid ülemäära palju pole.

"Kalevist on Ty Abbott päris ettevaatlik, mida ta sööb. Rumeenia koondises on selliseid kaks-kolm.

Aga järgmistel aastatel võib tähelepanelikum suhtumine trendiks saada, olin ju minagi kunagi toitumise ja enda hoidmise alal üsna võhik."