Ootus: Grit Šadeiko alustab hooaega Götzises seitsme­­võistlusega. Foto: TAIRO LUTTER
Kergejõustik
20. mai 2014, 07:00

Mida oodata Eesti kergejõustiklastelt? (5)

Mitu Eesti kergejõustiku suurlootust eesotsas Gerd Kanteriga on välihooajal esimese etteaste juba teinud. Alaliidu saavutusspordi juht Marko Aleksejev ütleb, et augustikuisele EMile Zürichisse võib jõuda 23–30 sportlast ja eesmärk on vähemalt üks medal.

Alaliit loodab, et EMile pääseb 23–30 sportlast ja võidetakse vähemalt üks medal

Aleksejev nõustub, et teoreetiliselt võiks koguni kümme meie kergejõustiklast murda 12. augustil Šveitsis algavatel Euroopa meistrivõistlustel esikümnesse.

"Üks asi on EMile jõudmine, teine seal tulemuse tegemine," räägib Aleksejev. "Eks suurimad ootused ole ikka seotud Kanteriga. Noort Kanterit pole veel näha kettaheites ega teistelgi aladel, aga on sportlasi, kes võivad heal päeval medalilõhna nuusutada."

Aleksejev jätkab: "Risto Mätas on näidanud tiitlivõistlustel tugevat närvi, Rasmus Mägi samuti. Samasse ritta võib panna ka Liina Laasma. Nemad võiks kunagi EMil medali võita. Kas just tänavu, aga võib–olla kahe aasta pärast."

Äge madin odaviskes

Märtsis Portugalis 80.58 oda visanud Mätas piirdus pühapäeval Hiinas Teemantliiga etapil 77.13ga. MMi kaheksas mees arvestab, et kodumaal on vähemalt kolm rivaali, kes ihkavad tema skalpi. Mätase õpilasel Magnus Kirdil jäi avaetteastel 80-meetri-joonest puudu vaid 30 sentimeetrit.

Täna ihkavad nii Kirt kui ka Tanel Laanmäe Tallinnas heitjate seeriavõistlusel kirja saada kaheksaga algava tulemuse. Mullu 80-meetri-meeste väärikasse seltskonda jõudnud Erki Leppik kosub veel vigastusest ning alustab hooaega hiljem.

Eelmisel aastal MMil poolfinaali jõudnud 400 m tõkkejooksja Rasmus Mägi alustas hooaega juba 11. mail Jaapanis, läbides lemmikdistantsi ajaga 50,62. "Vaatasin Rasmuse jooksu videolt," märgib sportlase treenerist ema Anne. "Ta pole isegi trennis nii koperdanud. Hea, et terveks jäi."

Säravaima etteaste kavandab ettevalmistusperioodil nii LAVis kui ka Portugalis harjutanud Rasmus Mägi EMiks. "Töö on korralikult tehtud," lausub Anne Mägi. "Mina ei hakka midagi ennustama. Selge, et väga pikkade sammudega on Rasmusel raske arengut jätkata, kuid ta on näljane."

Mullu 400 m tõkkejooksus vägevalt esile kerkinud Rasmus Mägi õde Maris taastub kannakõõluse vigastusest.

"Operatsioon läks küll hästi, aga jooksma sai ta hakata alles märtsi keskel Portugalis," avaldab Anne Mägi. "Mõned niidid mädanesid veel märtsi algul. Ent Marise tahtmine on suur. Eesti teatejooksumeistrivõistlustel on ta ilmselt stardis – paistab, kas tossudes või naelikutes."

Oktoobris tehtud jalaoperatsioonist on kosunud Eesti seitsmevõistluse rekordi omanik Grit Šadeiko, kes tahab järgmisel nädalavahetusel startida mainekal Götzise mitmevõistlusel, kus peaks hooaega alustama ka Mikk Pahapill. Eelmisel suvel samuti kenasti arenenud Mari Klaup teeb esimese seitsmevõistluse sel laupäeval ja pühapäeval Tenerifel.

"Ei astunud Grit MMil niisama kõrvale – jalas oli luukild lahti," räägib Anne Mägi Šadeikost. "Tänavu on tal kavas kolm seitsmevõistlust – peale Götzise superliigas ja EMil, samas on plaan varasemast rohkem üksik­aladel võistelda."

Möödunud suvel pärast pikka vigastusepausi areenile naasnud Ksenija Balta keskendub juunis sprindile, kuid juulis loodab ta pärast kolmeaastast vaheaega ka kaugust hüpata.

Hiljuti harjutas 27aastane sportlane kümme päeva Poolas. "Kaugust oleme trennis hüpanud poole hooga," räägib Balta treener Andrei Nazarov. "Kui varem tegi Ksenija ühes trennis kuus–kaheksa hüpet, siis nüüd on sooritanud 12–14 hüpet."

Edukatest naiskõrgushüppajatest on suurimad lootused seotud Anna Iljuštšenkoga. "Eleriin Haas oli aprilli lõpus kehvas seisus, jalg ei lubanud korralikult hüpata," sõnab Aleksejev. "Vaatame, milleks on suuteline Grete Udras – jonni ja tahtmist tal leidub!"

Küsimusi on palju

Huvitav on jälgida, kui heale tasemele tõuseb USAs õpingud lõpetanud veerandmailer Marek Niit. Kas kaks aastat augus olnud kettaheitja Märt Israel jõuab paremate päevade tasemele ning Martin Kupper kõmmutab jälle üle 65 meetri? Ja mida suudab Tiidrek Nurme 5000 meetris? Ning kas mitmevõistleja Maicel Uibo leiab pärast kurnavat USA üliõpilashooaega jõudu osaleda EMil?

Küsimusi on kõvasti, vastused saame kolme kuu vältel. Tuleb põnev hooaeg!