Uganda medõde Rosemary Namubiru kohtupingis.Foto: AP / Scanpix
Maailm
20. mai 2014, 11:17

Pisipoissi süstinud HIV-positiivne medõde mõisteti Ugandas vangi (3)

Uganda kohus mõistis kolmeks aastaks vangi endise meditsiiniõe, kelle hooletuse tõttu võinuks kaheaastane poiss nakatuda HI-viirusega.

64-aastane Rosemary Namubiru, kes on HIV-positiivne, rääkis kohtus, et ta hakkas lapsele manustama veenisiseseid vedelikke, kuid ei leidnud tal veeni, kuhu nõela torgata. Protseduuri käigus vigastas ta kogemata enda sõrme, kuid ta väitis, et tal polnud mingit kavatsust poissi viirusega nakatada, edastas BBC.

Juhtum on olnud avalikkuse tähelepanu all ning Namubiru tembeldatud "tapjaõeks". Kuna laps viirusega ei nakatunud, on aidsiaktivistid mõistnud kohtupidamise naise üle hukka ning nad väidavad, et see protsess on Namubiru elu hävitanud.

Väikese poisi isa aga avaldas lootust, et kohus Namubiru üle kannustab Uganda presidenti Yoweri Museveni allkirjastama seaduseelnõu, mis muudab HIV edasiandmise karistatavaks, ning arstid ja õed mõtlevad tulevikus hoolikalt, enne kui nad patsiente hakkavad ravima.

Parlament on seaduseelnõu juba kinnitanud. Seaduse jõustumisel ootab igaüht, kes tahtlikult nakatab HI-viirusega, 1900 dollari suurune trahv, 10 aasta pikkune vangistus või mõlemad karistused.

Uganda on pälvinud kogu maailmas kiitust oma jõulise aidsi- ja HIV-vastase kampaania pärast, mille tulemusel õnnestus pidurdada viiruse levikut. 1990. aastatel oli Ugandas nakatunuid 30 protsenti elanikkonnast, kuid viimastel aastatel on nakatunute arv hakanud taas kasvama.