JÕUDEMONSTRATSIOON: Frank «kolmandal korrusel» Elegar.Foto: Stanislav Moškov
Korvpall
21. mai 2014, 07:00

Kumb on tugevam, Kalev/Cramo 2009 või 2014? (5)

Öelgu kriitikud mida tahes, kuid Kalev/Cramo korvpallimeeskond on hooaja loojanguks oma mängu leidnud. Loomulikult hilja, loomulikult on vastane nõrgestatud, aga elu on selline ja aega tagasi ei keera. Kas praegust Kalevit saab võrrelda 2009. aasta omaga?

Meenutuseks, et toona kuulus rivistusse neli välismaalast ning et Tartu Rock oli kokku saanud oma aegade tugevaima koosseisu, nägime vinget play-off-seeriat nii Balti kui ka Eesti liigas.

Toonase Kalevi – hooaja magusaimate skalpide sekka kuulusid eurosarjas BC Kiievi ja Balti liigas Kaunase Žalgirise üle võetu – näo kujundas eelkõige väike, aga vastastel takjana seljas rippunud mängujuht John Linehan. Samuti eesliinimehed Nate Fox ja Kevin Lyde ning viimase aasta kodukamaral veetnud Kristjan Kangur. Aga teisedki koondislased Tanel Sokk, Valmo Kriisa, Gregor Arbet, Rait Keerles.

"Tolles Kalevis olid ehk kõvemad nimed, kuid tänane meeskond mängib huvitavamat korvpalli," arvab Üllar Kerde, kes hooaja 2008/09 esimesel poolel juhendas Rocki ning pidi ka ise nuputama, kuidas Linehani-Foxi-Kanguriga hakkama saada.

Tänavusel hooajal Venemaal Moskva Dinamo süsteemi arendanud ja koduseid tegemisi värske pilguga jälgiv Kerde arvab, et kui Kalevile anno 2008/09 jäi teinekord ühest pallist väheks, siis enam nii ei tundu: "Praegu on ikka võistkonna moodi. Pall liigub, läheb õigesse kohta. Mängust on treeneri filosoofia näha, saad aru, mida ta tahab. Samas kui võistkonnad tinglikult omavahel mängima panna, ei oska ma arvata, kumb võidaks."

Komplekteerituselt enam-vähem võrdseks hindab neid meeskondi ka omaaegne Kalevi ja Eesti koondise abitreener ja mänedžer Riho Soonik. Ta märgib, et suutis ise luua huvitava võistkonna hooajal 1995/96, kui kahele välismängijale lisandus peaaegu terve Eesti koondis eesotsas peagi NBAsse siirdunud Martin Müürsepaga (välja arvatud Ateena Panathinaikoses leiba teeninud Tiit Sokk ja Aivar Kuusmaa).

Aga kui mängijad kõrvuti panna?

Curtis Millage – John Linehan

Millage’i tugevam külg on rünnak, Linehanil kaitse. Samas võis ka Linehan esitada rünnakul superpartiisid ning tegelikult oli ta ka väga hea söötja.

"Hindan Linehani kõrgemalt. Kui talve silmas pidada, polegi midagi võrrelda. Nüüd, kui Millage on end üles töötanud, nii suurt vahet enam pole," hindab Soonik.

Rain Veideman – Gregor Arbet/Valmo Kriisa

Kui Alar Varrak kasutab Tanel Sokku praegu kohati ka "number kahe" kohal, siis toona oli Sokk selgelt Lihehani vahetusmees. Positsioonidel "kahest" "viieni" sai peatreener Nenad Vucinic vajadust mööda liigutada päris paljusid mehi. Valmo Kriisa oli selge tagamees, Gregor Arbet võis aga vajadusel äärele liikuda. Soonik: "Sellegi positsiooni toonast ja tänast reitingut hindan üsna samaväärseks."

Vlad Moldoveanu – Nate Fox

Kaks vaadeldavat meeskonda on sarnased ka ses mõttes, et välismaalastega on mehitatud praktilised ühed ja samad positsioonid. Nii mängujuhi kui ka eesliini põhitegijate kohad. Kaks "number nelja" Moldoveanu ja Fox on oma tüübilt erinevad mängijad.

Hea viskekäega rumeenlane loodab oma kolmestele, jõuline ja osavam Fox otsis võimalusi pigem korvile lähemalt. "Erinevad mängijad, aga oma reitingult üsna ühel tasemel," arvab Soonik.

Gregor Arbet – Kristjan Kangur

Siin hakkavad positsioonid sassi minema, sest kui platsil olid korraga Fox ja Lyde või üks neist ja Rait Keerles, mängis Kristjan Kangur "väikese" ääre kohal. Ent vajadust mööda sai Vucinic lükata ta ka "suureks" ääreks, kus Kangur on nüüdseks Euroopas tõelise läbilöögi teinud. Tänases Kalevis on "number kolme" kohal põhimees Arbet. Kangur oli siis alles tõusmas, aga suutis mõneski mängus välismaalaste kõrval särada. Tänasel Arbetil on kogemusi rohkem kui toonasel Kanguril.

Ty Abbott – Josh Pace

Soonik: "Ühe positsiooni mängijad, mõlemad vahetusmehed. See paar jääb üsna fifty-fifty."

Frank Elegar – Kevin Lyde

Mõlema mehe tugevamad küljed on kaitse ja lauavõitlus. Soonik: «Elegar on selgelt võimsam ja eelistan teda.»

Ülejäänud

Kalevist anno 2014 on rohkem mänguaega saavatest meestest märkimata veel Bamba Fall, Kristjan Kitsing ja Indrek Kajupank, Kalevist anno 2009 on kõigi põhiliste tegijate nimed ülalpool juba läbi käinud. Ei Kajupank, Tanel Kurbas, Rain Raadik ega Viljar Veski pääsenud rahvusvahelisel tasemel pildile. Põhirotatsioonis oli siis ja on praegu 8–9 meest.

"Mõlemad on hästi komplekteeritud meeskonnad ja positsioonid praktiliselt üheselt kaetud," resümeerib Soonik.

* * *

Kas Kalev 2014 kindlustab klubile neljanda järjestikuse meistritiitli ja võidab 16. finaalmängu järjest, selgub juba täna õhtul suurhallis.