UUENDUS: Nii nagu raadiomaja on saanud värske ilme, on ka ERRi sporditoimetusel uus nägu. Foto: Mati Hiis
Spordivaria
23. mai 2014, 08:00

ERRi sporditoimetuse uus juht pöörab pilgu internetti

Saarna: "Mina end hiilgavaks spordiajakirjanikuks ei pea." (3)

Intriigid rahvusringhäälingu sporditoimetuse ümber said eile vähemalt mõneks ajaks otsa, kui uueks juhatajaks määrati kunagine teleajakirjanik, viimased neli aastat PR-firmat juhtinud Rivo Saarna.

ERRi sporditoimetuse juhiks kandideerisid neli inimest: Saarna kõrval ka Priit Pullerits, Lembitu Kuuse ning aprillis tüliga ametist lahti lastud Marko Kaljuveer. Valituks osutunud Saarna rõhutab, et teda ei nimetanud ülemuseks riiu teine pool Margus Allikmaa, vaid see oli ERRi nõukogu ja osaliselt ka sporditoimetuse otsus.

Uus juht pole telemajas teps mitte tundmatu nägu. Möödunud sajandi lõpus töötas ta AK reporterina ning hiljem juhatas ETV turundus- ja reklaamiosakonda. Uues ametis lubab Saarna olla rohkem ülemus kui ajakirjanik: "Sporditoimetuse juhi ülesanne on luua andekale meeskonnale, legendaarsetele tegijatele parimad tingimused, et nemad saaksid teha oma põhitööd."

Tour de France jääb

Saarnal on juba paigas esialgsed plaanid, kuidas uusi tuuli puhuma panna. "Kõik ei mahu ETV ekraanile – ei ajaliselt, ei rahaliselt. Järelikult on meie võimalus pakkuda rohkem internetti, mis ei saa täis ja kus on ressurssi rohkem," räägib ta, et suureneb ERRi spordiportaalis tehtavate ülekannete ja näidatavate spordialade hulk.

Lisaks soovib Saarna tuua rahvusringhäälingusse rohkem analüüsivaid spordisaateid, kus "küsimus ei ole, mitmenda koha meie poisid said, vaid küsimus on ka taustas: miks just nii, kuidas nad sinna said, miks nad ei jõudnud."

Kaljuveeri kukutamise põhipõhjusena toodi välja kehv suhtlus spordialaliitudega. Kuigi Saarna plaanib järgmise aasta eelarvet koostades ka nende esindajatega kohtuda, määravad eetrisse pääsevad teemad esmalt sportlased oma saavutustega ning siis sporditoimetus, mitte alaliidud või ministeerium.

Näiteks ei ole isegi rattaspordiga tegeleva Saarna sõnul mingit küsimust, kas eelmisel aastal palju kriitikat saanud Tour de France’i koht on rahvusringhäälingu ekraanil.

"Mitte kunagi varem ei ole olnud kahte nii tugeva tasemega ratturit, kes ei sõida mitte niisama tuuri läbi, vaid võivad teha seal kõva tulemuse – see on ajalooline hetk. Kõigil tasub Tanel Kangertile ja Rein Taaramäele pöialt hoida. Ja kui selles olukorras peaks tulema etapivõit või mõni väga särav sõit, mis on minu arvates väga reaalne, aga rahvusringhääling seda ei näitaks, oleks seda väga raske seedida," sõnab mees.

Küsimusele, kas Saarna plaanib ERRi sporditoimetuses koosseisuga vangerdada, vastab ta ümber nurga. "Tuleb lähtuda samast põhimõttest nagu iga hea treener või võistkonna juht: et olla jätkuvalt tipus, peab hoolitsema, et sul oleksid parimad mängijad ja meeskonnatöö. Kui sinna on vaja tuua juurde uusi tegijaid-mängijaid, siis peab seda tegema sporditoimetuse juht."

Saarna rõhutab, et see ei tähenda, nagu kedagi ootaks ees vallandamine, sest ajakirjanduses pole võistkonna suurusele piiranguid.

Saarna alustab uues ametis juulist, samal ajal on Kaljuveer lõpetamas oma viimast tööd telemajas – jalgpalli MMi ülekandeid. Uus juht ise eelkäijate Toomas Uba, Kaljuveeri või ajutiselt ülesandeid täitnud Kuuse kombel kaamera ees olla ei plaani.

"Mina ennast suurepäraseks spordiajakirjanikuks ei pea. Pigem mingisuguse analüütilise või publitsistliku saatelõigu kontekstis, mitte spordiala kommenteerijana," räägib Saarna võimalusest tulla ekraanile.