KUNINGAS TAANDUB? Rafael Nadal kinnitab, et ta põlved on korras, ent kaotusi on viimasel ajal hakanud tulema robinal. Foto: AFP / Scanpix
Tennis
23. mai 2014, 09:30

Kas liivakuningas Nadal jääb oma troonist ilma? (1)

Tennisemaailma on ähvardamas revolutsioon, sest saviliivaväljakute senise vankumatu kuninga Rafael Nadali troon pole enne pühapäeval algavaid Prantsusmaa lahtiseid meistrivõistlusi enam sugugi kindel.

Nadal jäi pühapäeval Rooma turniiri finaalis kolmes setis alla suurimale konkurendile Novak Djokovicile. Ühtlasi sai selgeks, et "päris õiget" Nadali tennisepublik Pariisis näha ei pruugigi. Õigupoolest pole tal nii nigelat kevadet varem olnudki.

Mõned numbrid. Viimase kuu jooksul on hispaanlane liivaväljakutel pidanud vastu võtma kolm kaotust, mida on rohkem kui ühelgi varasemal hooajal alates 2005. aastast, kui ta krooniti esimest korda Prantsusmaa lahtiste tšempioniks. Ülejäänud kaotused tulid kaasmaalastelt David Ferrerilt (Monte Carlos) ja Nicolas Almagrolt (Barcelonas).

Rooma turniiril andis Nadal ära viis setti, aga näiteks terve 2012. aasta peale kogunes neid tema lemmikpinnasel vaid kolm. Madridi turniiri pani ta siiski kinni, aga suurt rolli mängis selles jaapanlasest vastase Kei Nishikori seljavigastusest tingitud loobumine.

Vähemalt tervis korras

Kihlveokontorid peavad Nadali ja Djokovici võimalusi Pariisis enam-vähem võrdseks. Sellist olukorda pole juba väga ammu kohatud – Nadal on ainult üks favoriitidest, varem oli ta selge suursoosik. Kokku ongi kaheksakordne Roland Garros’ võitja pidanud seal kaotusekibedust tundma vaid ühel korral. 2009. aastal üllatas teda rootslane Robin Söderling.

Samas tervis paistab 28aastasel Nadalil hea olevat. "Füüsiliselt olen korras, tunnen ennast palju paremini kui eelmisel aastal. See on kõige tähtsam," viitas hispaanlane talle palju hädasid põhjustanud põlvede olukorrale.

"Tennis on mulle endiselt põnev, see teeb mind ikka veel õnnelikuks," lisas ta.

Djokovic, kes on Nadali üle mänginud juba neli korda järjest, tunnistas, et just viimane võit Roomas oli tema jaoks kõige olulisem.

"Rafa alistamine tema eelistatuima väljakukatte peal annab mulle kindlasti palju jõudu. Edaspidi tunnen ennast hoopis enesekindlamalt kui varem."

Kes neile kahele konkurentsi võivad pakkuda? Kindlasti hiljuti teiste kaksikute isaks saanud Roger Federer ja Andy Murray, kes on maailma edetabelis langenud kaheksandaks, ent esitas Roomas oma viimaste aegade parima partii, kui jäi veerandfinaalis napilt alla Nadalile. Kahtlemata on omad võimalused ka vigastusest paranenud Nishikoril.