PROOSIT!:Ivar Valdmaa (paremal) saab klubi presidendina korraldada Kalev/Cramo seitsmendat võidupidu kümne aasta jooksul. Foto: Arno Saar
Korvpall
23. mai 2014, 07:00

Kalevi boss Ivar Valdmaa: säilitaksin kogu koosseisu, aga jätkamine sõltub riigist (28)

BC Kalev/Cramo tuli neljandat aastat järjest Eesti korvpallimeistriks, kuid ei tema ega ükski teine meie pallimängualade tippklubi tea täpselt, mis saab edasi. Lisaks on Kalev teatavasti juba kuude kaupa maksuameti erilise luubi all.

Ometi tunnistas Kalevi president Ivar Valdmaa päev pärast piduõhtut, et ühelt poolt oodatakse küll maksuameti ja riigi otsuseid, kuid teisalt kombatakse ikkagi mängijate osas maad ning kui vähegi võimalik, tahetakse jätkata.

Ivar Valdmaa, teie võidupeol oli ka rohkesti fänne, kes kõik soovivad näha klubi jätkamist. Millise sõnumi klubi neile annab?

Meie põhimõte on selge: ootame ära, mida teeb maksuamet. Seejärel istume maha ja teeme tuleviku osas otsuse. See on olnud pikk protsess ja loodan, et lahendus saabub lähiajal.

Maksuamet saab otsustada kahte moodi. Milline on tegevusplaan, kui tuleb otsus "nii" ja milline, kui "naa"?

Kui otsus tuleb meie jaoks negatiivne ehk nõutakse pika perioodi maksude tasumist tagantjärele, ei jätku meil selle täitmiseks ressurssi. Klubi väheste ja piiratud vahendite juures võib sel juhul jätkamine osutuda võimatuks. Aga ma ei ruttaks sündmustest ette.

Kui seda ei nõuta, aga tulevad maksud peale, vajaksime samal tasemel jätkamiseks 30 protsenti lisavahendeid. Sponsoreid on üliraske juurde saada. Lahenduseks oleks kompensatsioonimehhanism. Oleme riigi tasandil rääkinud erinevate inimestega ja kõik mõistavad, et probleem on olemas.

Samamoodi nagu maksuameti oma, ootame ka riigi otsust. Stipendiumiseadus on laialivalguv. Poliitilisest otsusest sõltub kogu Eesti sport, eriti pallimänguklubid. See on täna riikliku spordipoliitika küsimus. Eesti on väike ja meie ressursid piiratud. Konkurentsis püsimiseks tuleb pakkuda soodustusi. Oleks kurb ainult teleri kaudu välismaalaste mänge vaadata.

Kas Kalev on juba valmis positiivsemaks stsenaariumiks ja kombanud mängijate mõtteid tuleva hooaja osas?

Jah, mänedžer Kaarel Sibul on sellega tasapisi tegelnud. Kuid see pole täna peateema, me ei saa midagi kinnitada ega paika panna. Käidud teed pooleli jätta oleks loomulikult kahju. Kui saaks, jätaksin heameelega kogu koosseisu alles, kuid elu teeb oma korrektiivid. Välismängijate valik oli lõppenud hooajal väga hea.

Jätkamine sõltub maksuameti ja riigi otsustest, aga kui neid ei tule enne suve lõppu? Sügisest tuleb ju uus hooaeg peale?

Ma pole sellele võimalusele mõelnudki. Loodan südamest, et otsused tulevad varem, kuu aja jooksul. Eesti on väike riik, siin saab ja peab asjad kiiresti korda ajama. Meie klubi ei taha ebaausalt tegutseda, aga soovime teada selgeid mängureegleid. See teema puudutab Eesti sporti tervikuna. Kas tahame riigina rahvusvahelisel tasandil üldse pildil olla?

Kas Eesti meistrikuld kompenseerib välisliigade liigsed kaotused?

Oleme meistriliiga tasemel mänginud 16 aastat ja oleme pildil, võitnud viimase kümne aasta jooksul seitse meistritiitlit. Hooaja lõpp jääb alati meelde. Kokkuvõttes me ei täitnud eesmärki, mille jaoks meeskond kokku pandi. Soovisime Ühisliiga alagrupis jõuda kuue parema sekka ja praeguse kevadise tasemega oleks see realistlik. Mängijatevalik läks päris täppi, kahjuks lõhkusid muutused rütmi – Škele lahkumine, vigastused. Mõõnast väljatulek võttis aega rohkem, kui arvasime.

Kuidas hindad peatreener Alar Varraku tööd?

Alar on olnud tubli ja ta kogus selle aastaga hulgaliselt kasulikke kogemusi. Ta läheb iga aastaga paremaks ja on suure mängu mõistes ju veel väga noor treener. Tal on kõik ees, nii see teras karastub.

Ütlesid, et praeguse tasemega saaks võidelda Ühisliiga play-off’i koha eest. Kas haavatud Rockiga mängudest saadud mulje ei või petta?

Arvan, et kui Rocki leedulased mänginuks, poleks see olukorda oluliselt muutnud. Kullavõitjat kindlasti mitte ja arvan, et ka mängude üldseis oleks endiselt jäänud 4:0.

Mängijad jagunevad kolmeks. Esimesed on head trennis, teised mängus ja kolmandad on play-off’i mehed. Peciukeviciusel puudub play-off’i kogemus. Konkreetne näide on Kurbas, kes hooajal pani nagu kulda, aga finaalis mitte. Seal on hoopis teised pinged. Võin eksida, aga see on mu arvamus.

Ent soovin Rockile jõudu ja jaksu ning tahan neid lõppenud hooaja eest tänada. Rockita oleks meil Eestis igav.