ELAV LEGEND: Kas maailma parim jalgpallur Cristiano Ronaldo tüürib Madridi Reali tänases Meistrite liiga finaalis võidule? Foto: AP / Scanpix
Jalgpall
24. mai 2014, 09:00

Meistrite liiga finaali võõrustav Lissabon loodab Ronaldo triumfile (3)

Portugali pealinnas Lissabonis on täna hispaanlaste pidupäev, kui jalgpalli Meistrite liiga finaalis kohtuvad Madridi Real ja Madridi Atletico. Aga vutipidu naudivad ka kohalikud, sest jalgpall ongi Lissabonis peamine asju ja inimesi liikumapanev jõud.

Ei maksa arvata, et portugallased naabrite tralli mõrul meelel kõrvalt vaataks ja vaid Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) vanemlikult range pilgu tõttu külalislahkust üles näitaks.

Sammuvad ju kõigi eelduste järgi täna õhtul Portugali suurima, 64 816 pealtvaatajat mahutava Estadio da Luzi murule neli "oma poissi" eesotsas kohaliku ebajumala Cristiano Ronaldoga.

Lisaks võib portugallastest platsile oodata Reali kaitsjaid Peped ja Fabio Coentrãod ning Atletico keskväljameest Tiagot.

Ning jalgpallirütmis elavad ja hingavad Lissabon ning tema pool miljonit elanikku niikuinii.

Jalgpall ja Lissabon – täiuslik sümbioos

Euroopa läänepoolseimas pealinnas veedetud neli eelmist kuud, mille jooksul on Lissaboni Benfica võitnud kolm tiitlit ja saanud Euroopa liiga finaalis eriti kibeda kaotuse, kinnitavad veenvalt, et jalgpall ja Lissabon moodustavad täiusliku sümbioosi.

Portugali suurima toetajaskonnaga (mõnede hinnangute kohaselt on Benfica toetajaid kuus miljonit ehk pea kaks kolmandikku Portugali rahvaarvust!) Benfica mängupäeval värvub linn elevusest punaseks.

Pole vahet, kas vanust on 7 või 77 aastat. Ole sa mees või naine. Siis pole neil detailidel tähtsust.

Uhkusega kotkamärki rinnal kandvad võhivõõrad vahetavad metroos tunnustavaid pilke. Autojuhid annavad teist omasugust nähes signaalile kuuma kui vihaleaetud Türgi bussijuhid. Ning entusiastlikumad võtavad üles fännilaulujupi.

Kui Benfica saavutab mõne tähtsa võidu, pole mingi probleem sulgeda linna olulisemaid liiklussõlmi – jalgpallirahvas peab saama oma võitu tähistada ja pidutseda! Kõvasti ja hommikuni.

Samas kui mäng läheb halvasti, kurvastatakse südamepõhjast ja pisaratega.

Näiteks Benfica eelmise nädala kaotus Sevillale Euroopa Liiga finaalis oli nõnda suur hoop, et ühisvaatamisele kogunenud tuhanded benfiquista’d (see on Benfica toetajate hüüdnimi – toim) hajusid haudvaikselt nelja tuule poole.

Ei mingeid kommentaare, ega arutelusid. Ainult kurbus.

Pall veereb Lissabonis igal pool

Meeleolud vahelduvad, ent kirg ja traditsioonid jäävad.

Ei ole mingi haruldus kui keset meeleheitlikult monumente pildistavaid turiste käib kõva pallilahing. Isalt pojale ja pojalt vanaisale.

Pall liigub eeskujulikult ja vastasvõistkond (just võistkond, sest tihti on kaasatud ka naispere) peab oma parimat kaitsemängu näitama.

Tõtt-öelda ei olegi asi kaitses. Peaasi, et lõbus oleks. Sellel väljakul ei käi mäng mõisa peale.

Niisamuti kui pisut kõrvalisemal tänaval, kus pisikesed poisid hommikust õhtuni täitsa omapäi nahkkera taga ajavad. Ja nagu Nõmme Kalju portugallane Jorge Rodrigues hiljuti ühes intervjuus kinnitas, tingimused ei olegi tähtsad.

Asfalt, kruus, muru – vahet pole. Kaks kivi väravapostideks ja läheb!

Meistrite Liiga nägu hakkas linn võtma kuu aja eest, kui tänavatele ilmusid sinised reklaamlipukesed ja kõikvõimalikesse kohtadesse mänguplakatid.

Lennujaamas tervitab saabujaid juba mõnda aega hiigelsuur võidukarika makett.

Ametlik soojenduspidu ehk Tšempionite festival läks lahti neljapäeval, kui Lissaboni peaväljakule saabus võidutrofee.

Karikat, millest paljud tippmängijad eesotsas Zlatan Ibrahimoviciga endiselt vaid und näevad, said kõik huvilised uudistada. Isegi katsuda ja end sellega fotole jäädvustada.

Peaväljakul kardetakse teleülekannet näidata

Esimesed õlled korgiti lahti hispaanlasteta. Nagu targad peolised ikka, ajastas enamik neist oma saabumise ajaks, kui tantsuplats juba pooltäis ja DJ mängib parimaid hitte. Ehk reedeks.

Taolist talitamist soosib muidugi tõik, et Madrid asub vaid kuuetunnise autosõidu kaugusel.

Kui fännide jaoks on see luksus, siis kohalike korrakaitsjate jaoks peavalu, sest maadmööda tulevate hordide hulka on võimatu ennustada.

Sestap ei julgeta turvakaalutlustel ka mänguotseülekannet peaväljakul näidata.

Arvestades loo alguses mainitud asjaolu, et suure tõenäosusega sekkuvad hispaanlaste arveteklaarimisse ka neli portugallast, siis kummale Madriidi klubile võiks kuuluda võõrustajate sümpaatia?

Ei pea olema just Pendli-Endel, et öelda: Real. Suur enamik kohalikke koondub oma staarmängija Cristiano Ronaldo selja taha.

Mitte põhjusel, et see on popp, vaid pragmaatikast johtuvalt.

Nimelt loodavad portugallased, et Meistrite Liiga võit annaks Ronaldole (ja samuti rahvuskoondise koosseisus Brasiiliasse sõitvatele Pepele ja Coentrãole) positiivse laengu, et peagi algaval MM-il rahvuskoondisega imet teha.

Läheb mäng, kuidas läheb, aga üks on kindel – peosaal on väärikas ja pidu tuleb vinge.