Kati TolmoffFoto: Mati Hiis
Spordivaria
27. mai 2014, 07:00

Tolmoff: "Naudin sulgpalli, äkki mängin Rio olümpiani!" (1)

Eelmise kümnendi jooksul saime tänu Kati Tolmoffile teada, et ka Eesti sulgpallur on võimeline jõudma maailma poolesaja parema sekka ja veelgi enamat. Pärast 2009. aasta MMi loobus ta kõigest 25aastasena tippspordist, aga on nüüd kahe lapse emana sinnapoole tagasiteel.

Tõepoolest, teel. Sest Tolmoff isegi ei julge veel valjul häälel öelda, et teeb come-back’i. Ta oli viis aastat hoidnud end harrastajana teatud vormis, käinud paaril korral Eesti meistrivõistlustel ja need ikka kinni pannud.

"Sain pärast tänavusi meistrivõistlusi nii palju positiivset vastukaja, et see innustas rohkem harjutama. Ning hiljuti sain Taani esiklubilt tulevaks hooajaks pakkumise," selgitab Tolmoff naasmist toetavaid asjaolusid.

Eelmise nädala lõpus mängis ta üle pika aja maailma edetabeli turniiril Hispaanias, kus läbis edukalt nii kvalifikatsiooni kui ka põhiturniiri esimese ringi.

"Ma ei saa anda kindlat vastust, et võtan ja teen nüüd Rioni välja. Võtan asja vaikselt, vaatan, kuidas õnnestub laste kõrvalt võistlemist seada – nendega reisimine tõmbab piire. Kui kõik sujub, mängiksin küll need kaks kuni kaks ja pool aastat veel. Kui miski segama ei hakka, mängin kindlasti. Oma hinges tahan mängida! Naudin sulgpalli ja tahan väga trenni minna. Kui Eestis käisin, ütlesid kõik, kui tore, et mängin. Mõtlesin, et miks mitte uuesti tõsisemalt pingutada. Kui ma seda praegu ei teeks, siis millalgi võib-olla kahetseksin. Tunnen, et ma ei võtnud oma karjäärist viimast. Ja parem praegu mängida kui hiljem kahetseda – kui 35 kätte jõuab, siis enam ju tagasi ei tule," pihib Tolmoff hinges toimuvat.

Küll kinnitab ta, et ei kahetse viie aasta tagust loobumisotsust. "Mu mõtted olid mujal, säärase tundega oli mõttetu jätkata. Rahaline seis oli ebakindel, olin kaheksa aastat järjest, 18aastasest saati olnud puhkuseta maailma karussellil ja sellest väsinud. Nüüd pole trenn ja sulgpall mu ainsad kohustused ja saan mängimist nautida. Tundsin toona ka, et tahan peret luua."

Tolmoff pidas äsjast Madridi võistlust tähtsaks indikaatoriks ning nägi, et ta pole rongist kaugele maha jäänud.

"Olen juba sellega rahul, et pääsesin kvalifikatsioonist edasi – mäletan, et kui maailma karussellil alustasin, oli see esimesel aastal raske. Ja mul on väga hea meel, et suutsin põhiturniiril alistada oma vana konkurendi Jeanine Cicognini. Järgmises kohtumises tuli sisse juba palju pisivigu, harjutamatus andis tunda. Nüüd võtsin plaani juuli alguses Venemaal Gatšinas peetava turniiri."

Tolmoff on ainus olümpial võistelnud Eesti naissulgpallur, paraku pidi ta 2008 Pekingis piirduma avaringiga.

Euroopa meistrivõistlustelt on parim saavutus olnud 9. ja maailmameistrivõistlustelt 17. koht, 2006. aastal jõudis ta maailma edetabelis elu kõrgeimale, 32. kohale.