VÕIT, AGA SOHIGA: Venemaa jäähokikoondise peatreener Olegs Znaroks ja kapten Aleksandr Ovetškin juubeldavad MM-karikaga, aga paraku võeti võit sohki tehes, sest Znaroks eiras talle määratud juhendamiskeeldu ja oli finaalmängu ajal vahetuspingiga raadioühenduses. Foto: Reuters/Scanpix
Jäähoki
27. mai 2014, 07:00

Venemaa (hoki)kombed – ülbe sohiteo üle tuntakse uhkust… (24)

Keegi ei vaidle vastu, et jäähoki maailmameistriks kroonitud Venemaa oli turniiri parim meeskond ja võitis kuldmedali teenitult. Aga mille kirevase pärast oli venelastel vaja ülbelt sohki teha ja niimoodi oma võit muu maailma silmis räpaseks määrida?

Alagrupis kõik seitse mängu võitnud ja veerandfinaalis Prantsusmaa pingevabalt 3:0 kõrvale lükanud Venemaa juhe jooksis esimest korda kokku Rootsiga peetud poolfinaali lõpuhetkedel. 3:1 juhtinud Venemaa võit oli juba kindel, kui peatreener Olegs Znaroks sattus 11 sekundit enne lõpusireeni sõnelusse Rootsi abi-treeneri Rikard Gronborgiga. Sõnasõda läks võikaks kätte, sest Znaroksi tegi rootslase suunas üheselt mõistetava kõri läbilõikamise žesti.

Rahvusvaheline Jäähokiliit (IIHF) määras Znaroksile ühemängulise juhendamiskeelu, mille kohaselt ei tohtinud ta finaalmängus Soomega mitte mingilgi moel Venemaa meeskonda juhendada ning samuti mitte osaleda mängujärgsel autasustamisel.

Peatreener Znaroks sülitas karistusele

Znaroks eiras mõlemat sätet – vahetuspingiga pidas ta raadiosidet ja 5:2 võidu järel liitus jääväljakul meeskonna võidupeoga. Hiljem jagati lahingplaani lahkelt ka kogu ilmaga: raadioühenduses oli Znaroks abitreener Vladimir Fedosoviga ning kohtumises peatreeneri kohuseid täitnud Harjis Vitolinsiga kohtus Znaroks mõlemal vaheajal jäähalli ukse taga. "Ühel või teisel viisil oli peatreener meiega ühenduses," kinnitas Vitolins Venemaa veebilehele wer.ru.

Kui Minski jäähallis, diktaatorite loožis (mitteametlik nimi – toim) kohtumist jälginud Venemaa presidendi Vladimir Putini ja tema Valgevene kolleegi Aleksandr Lukašenka jaoks oli Znaroksi "teen-mis-tahan-te-niikuinii-ei-tee-minuga-midagi" talitusviis tuttav, siis normaalse (hoki)maailma ajas see vihast turri.

"Juhtunu on häbiväärne," vahendas Rootsi ajaleht Aftonbladet sealse hokispetsialist Leif Brooki arvamust. "Znaroks teeb täpselt seda, mida ise tahab. See on vastuvõetamatu ja sel ei tohi lasta juhtuda. IIHF peab jõuliselt reageerima."

Mida IIHFi tegi? Pärast Znaroksile määratud juhendamiskeeldu andis president Rene Fasel alaliidu koduleheküljele intervjuu, kus selgitas, miks säärane karistus määrati. "Tapmisähvardusena tõlgendataval käitumisel pole jäähokis kohta!" teatas Fasel. Pärast seda, kui Znaroks karistusele sülitas, oli finaalkohtumise ajal Putini embamisega fotole jäänud Fasel vait kui kult rukkis.

Venelastel jäi aga õigust ülegi. Znaroksi juhendamiskeeldu peeti Venemaa-vastaseks vandenõuks ning keelust möödahiilimise üle tunti varjamatut uhkust. "Säärane karistus oli ennekuulmatu. Kahjuks koheldi meid erapoolikult," kurjustas hokiliiga KHL juht Aleksandr Medvedev.

Nagu Znaroksi ja terve Venemaa koondise ülbest sohitembust poleks piisanud, ajas finaali kaotanud soomlaste harja punaseks ka peakohtunike käpardlik ja neile liiga teinud töö.

"See ei ole esimene mäng sel MMil, mille kohtunikud ära lörtsisid. Kui mängijad on profid, siis miks vilistavad mänge amatöörid?" kurjustas Soome hokiliidu president ja IIHFi asepresident Kalervo Kummola ning nõudis, et edaspidi kutsutaks MMi vilistama NHLi ja KHLi kohtunikud.

Kõige totram, et erinevalt Sotši olümpiaturniirist, mille veerandfinaalis sellesama Soome käest kindel kaotus saadi, mängis Venemaa MMil meeskondlikult – isegi Aleksandr Ovetškin tegi kaitsetööd! – ja oli tõesti väga hea ning arvatavasti võidetuks MM-tiitel ka Znaroksi häbiväärse sohita. Tähelepanuväärse sportliku saavutuse asemel tõusti aga nüüd fookusesse läbi labase sohiga.

Jäähoki MM numbrites

5 jäähoki MM-tiitlit (1993, 2008, 2009, 2012, 2014) on Venemaa nüüd võitnud. Soovi korral võib nende arvele lisada Nõukogude Liidu 22 MM-tiitlit.

• 7. korda pidi Soome jäähoki MM-finaalis vastase paremust tunnistama. Finaal on võita suudetud vaid kahel korral - 1995 ja 2011.

• 79. jäähoki maailmameister selgub järgmisel kevadel Tšehhimaal, Prahas ja Ostravas peetaval MM-turniiril.

• 220 tõrjet tegi turniiri jooksul võistluste kõige kasulikumaks mängijaks valitud Soome väravavaht Pekka Rinne.

• 640 044 pealtvaatajat jälgis 64 kohtumist, mis on MMide uus publikurekord.