Hetk Sotši taliolümpiamängude lõputseremoonialt.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordivaria
28. mai 2014, 13:20

Keegi ei taha 2022. aasta taliolümpiat! (15)

Veidi rohkem kui aasta pärast peab ROK nimetama 2022. aasta taliolümpialinna, kuid suure tunglemise asemel on kandidaatide arv kuivanud nii kokku kui võimalik! Sest keegi ei taha arutult raha kulutada.

Mõne päeva eest peeti Lõuna-Poola linnas Krakowis referendum, kus 70 protsenti elanikest olid taliolümpia vastu. „Krakow lõpetab kandideerimise seoses kohalike elanike madala toetusega ideele," teatas linnapea Jacek Majchrowski välismeedia teatel.

Jaanuaris kukkus ära veel üks kandidaat Stockholm. Rootsi juhtiv, moderaatide partei teatas, et taliolümpia korraldamine tähendaks spordirajatistesse liiga suuri investeeringuid, näiteks bobi- ja kelgurajasse. Ning on mõttetu kulutada sadu miljoneid objektidesse, mida kasutatakse kaks nädalat ja mida hiljem enam vaja ei lähe.

Novembrikuus hääletati taliolümpia mõte maha Münchenis ning märtsis Šveitsis Davosi/Sankt Moritzi ühise korraldamise oma.

Neljast ülejäänud finalistist kaks tükki on raskes seisus. Isegi Oslos, kus septembrikuisel referendumil sai olümpiaidee napi toetuse, on pärast seda vastuseis aina suurenenud. Ning Norra pealinn ja selle ümbrus on ometi paik, kus sisuliselt kogu vajalik infrastruktuur on olemas ja kasutada saab 1994. aasta Lillehammeri mängude spordiareene.

Ukraina linnast Lvivist pole riigi sõjaseisukorra tingimustes õieti üldse mõtet rääkida. Ehkki hambamehed irvitavad, et president Putin korraldaks heameelega 8-aastase vaheaja järel Venemaal uued talimängud.

Jääb vaid kaks tõsiseltvõetavat kandidatuuri: Almatõ ja Peking. Üks toetub naftarahale ja teine on lihtsalt Hiina. Ent kui tänavuste Sotši mängude eelarve kerkis absurdse 51 miljardi dollarini, ei näi taliolümpiamängude korraldamise õiguse saamine enam võiduna. Vähemalt arvavad kandidaatlinnade enda elanikud nõnda.