KIIRE: Ksenija Balta alustas hooaega Eesti rekordiga 100 m jooksus. Foto: Tairo Lutter
Kergejõustik
30. mai 2014, 07:00

Balta: rekordit ma ei oodanud, päris kõva pabin oli küll sees! (3)

Ksenija Balta püstitas Riias 100 m jooksus Eesti rekordi 11,42 ja täitis EMi normi

Rängast põlvevigastusest võitu saanud Ksenija Baltal oli eile palgapäev, mida ta oli väga kaua kannatlikult oodanud. "Istusin maha ja mõtlesin: neli aastat pidin ootama, et tuleks mingi edasiminek," rääkis Balta Riias püstitatud Eesti 100 m jooksu rekordist.

Teisena lõpetanud Balta ootas jahedas Läti pealinnas, kus termomeeter näitas vaid kümmet soojakraadi, suure huviga oma aega.

"Kui kuulsin võitja tulemust (Suurbritannia esindaja Asleigh Nelson 11,36 – toim), olin kindel, et jooksin Eesti rekordist kiiremini, aga ma ei teadnud, kui tugevalt puhus tuul."

Lõpuks selgus, et Balta on oma nimele kuulunud tippmargist 11,47 kärpinud koguni viis sajandikku ning täitnud ühtlasi Euroopa meistrivõistluse normi. 27aastase sportlase soorituse ajal puhus taganttuul 1,3 meetrit sekundis.

200 m jooksus võitis Balta EMi pronksinaist

"Teadsin, et olen heas vormis. Trennis olid kiiruslikud näitajad head. Kuid see oli alles tänavune esimene võistlus. Rekordit ma ei oodanud, päris kõva pabin oli küll sees!" avaldas Balta. "Tavaliselt ma Andreile (treenerist elukaaslane Nazarov – toim) niisuguseid asju ei räägi, aga täna ütlesin, et pabistan liiga palju."

Kuidas Nazarov emotsionaalses olukorras Baltat aitas? "Eks me kõik ole enne võistlust hirmu tundnud, ka mina," sõnas juhendaja. "Hirmust saad üle nii, kui lähed starti ja paned täiega. Oskus võistelda on hea sportlase tundemärk."

Etteaste lähenedes tundis Balta, et pinge hakkab taanduma. "Külm ilm mind eriti ei häirinudki," mõtiskles ta. "Tegelikult on mul juba piisavalt kogemusi, kuidas jahedas võistelda. Samas polnud jooks tehniliselt kõige parem – lõpus läksin liiga pöidade peale ja tõmmet enam polnud."

Rekord valmistas Baltale rõõmu, ent ta pidi valmistuma tunni aja pärast algavaks 200 m jooksuks. "Sisimas olin väga õnnelik, aga mul polnud aega staadionil silgata ja näppe püsti hoida," ütles Balta muigamisi. "Keskendusin 200 m jooksuks, paraku jäi taastumiseks vähe aega."

200 meetrit võitis Balta 23,50ga. Teisena lõpetanud Leedu äss, 2012. aasta EMi 100 m jooksu pronksinaine Lina Grincikaite kaotas talle koguni 0,18 sekundiga.

"Külm ilm tõmbas lõpuks tühjaks," lausus Balta. Nazarov lisas: "Üks tund on kahe jooksu vahel liiga lühike aeg. Eks Ksenija oli ka emotsionaalselt tühi. Tal jäi suur varu. Usun, et korraliku ilmaga on ta võimeline jooksma 22 sekundi sisse."

Tähelepanu läheb nüüd kaugushüppele

Samas ütlevad nii Balta kui ka Nazarov nagu ühest suust, et tänavune põhieesmärk on naasta kaugushüppesektorisse. "Nüüd läheb põhitähelepanu jälle kaugushüppele," kinnitas Balta. "Ettevalmistuse käigus olen hüpanud küll, aga viimasel ajal jäi kaugus siiski tagaplaanile."

Balta hinnangul kujuneb esimene kaugushüppevõistlus pärast kolme ja poolt aastat ettearvamatuks. "Eks enne seda etteastet tuleb suur põdemine," märkis 2009. aastal Euroopa sisemeistriks kroonitud Balta. "Aga pean end kokku võtma ja hüppama!"

Pärast keerulisi aastaid mõjus Balta kordaminek Nazarovi hingehaavadele palsamina. "Hooaeg on hästi alanud – ka Kristella (Jurkatamm) täitis esimesel võistlusel juunioride MMi normi (kogus seitsmevõistluses 5489 punkti – toim). Aga me ei kavatse tänavu nende tulemustega piirduda," kiikas Nazarov tulevikku.