VALMIS: Gert Jõeäär proovib Tour of Estonia võitu korrata, aga jalutuskäik pargis ei saa see olema. Foto: Mati Hiis
Jalgrattasport
30. mai 2014, 07:00

"Lihtsam" Tour of Estonia on eestlastele hoopis paras pähkel (1)

Täna algav ja teist korda peetav Baltimaade kõrgeima kategooriaga jalgratta mitmepäevasõit on igas mõttes kärbitud, aga see ei tähenda, et mullusel võitjal Cofidise profil Gert Jõeäärel oleks lihtsam oma edu korrata.

"Sõita on lihtsam, aga tuuri uuesti võita on paras pähkel. Kuna proloog puudub, siis pole head varianti kuskil vahet sisse teha," ütles Jõeäär, kellel mullu aitas väärtuslikud sekundid võita lühike Tallinna vanalinnas peetud eraldistart. Nüüd on alles vaid tänane sõit Tallinnast Tartu, laupäeval tiirutatakse 150 km Tartu linna peal.

Seega tuleb Eesti koondise dressis võistleval Jõeäärel ja tema kaaslastel edu saavutada vahefinišites preemiasekundeid võites või lihtsalt lõpus teravaimat jalga näidates. Võrreldes möödunud korraga on tema abimeeste vägi muutunud, näiteks pole enam Prantsusmaale BigMat-Auber93 tiimi profiks siirdunud Alo Jakinit.

"Koondis on väga noor, aga õnneks on kõik päris hea sprindijalaga ja see siin ka määravaks saab. Pole üldse võimatu, et keegi teine meist selle tuurivõidu ära toob," sõnas Jõeäär, kel tuleb vajadusel hoopis teisi, näiteks Martin Laasi või Mihkel Räime, abistada.

Peale etappide arvu on vähenenud ka sõitjate hulk, ilmselt tuleb neid starti umbes 90. Kõik see paneb küsima, mis saab projektist edasi. Tuuri direktori Indrek Kelgu sõnul plaanitakse järgmisel korral taas uhkem võistlus korraldada viia ja uuesti Tallinna südamesse kolida.

Kahtlusi siiski jagub, näiteks sellel aastal on praegune nädalavahetus Kelgu andmetel terves maailmas rattakalendri kõige tihedam ja see ei võimalda piiratud eelarve juures tippe kohale tuua. Et Tartu Rattaralli eel on juba ammu peetud tuuri eelkäijat Tartu GPd, peaks tema arvates trump olema.

"Meil vana olijana võiks olla eelisõigus nooremate ja rikkamate ees," rääkis ta eilsel pressikonverentsil. Põhimõtteliselt võiks olla lihtne tuur mõnele teisele ajale nihutada, aga tegelikkus on keerulisem. "See peab olema samal ajal rattaralliga, vastasel juhul tuleks meil eelarvesse veel 20–25 protsenti vahendeid juurde leida, mis teeks korraldamise veelgi raskemaks," märkis Kelk.