PARANEB: Liina Laasma ei tohi veel õlga liiga palju koormata. Foto: Tairo Lutter
Kergejõustik
30. mai 2014, 10:00

Liina Laasma: sain biitsepsi kõõlusesse vereplasma süste

Odaviskaja peab hooaja avastardi edasi lükkama

Õlavigastusest taastuv Eesti odaviskerekordi omanik Liina Laasma loobub algselt homseks Tallinna kavandatud hooaja avastardist, sest käsi pole veel piisavalt heas seisus.

Märtsi keskel Portugalis Euroopa talvistel karikavõistlustel Eesti rekordi 63.17 püstitanud Laasma on pärast kordaminekut pidanud vigastustega võitlema. Esmalt oli tal varba painutajalihases põletik, kuid pärast liiga tugevat ülakeha treenimist hakkas valutama õlg.

"Olen palju uuringutel käinud," rääkis Toomas Merila õpilane Laasma eile. "MRT uuring näitas, et ülekoormusest on tekkinud põletik ja ma sain biitsepsi kõõlusesse vereplasma süste."

Mätas ootas enamat

Laasma kinnitusel on õlg viimasel ajal üha paremaks muutunud, kuid võistlustele ta ei kibele. "Kui kord on käega probleeme olnud, siis ei tasu teist korda sama reha otsa astuda," rääkis mullu pärast pikka vigastusepausi areenile naasnud 22aastane sportlane.

Samas oleks Laasmal võimalik tuleval neljapäeval osaleda Roomas peetaval Teemantliiga etapil. "Sinna ma kindlasti ei lähe, pole mõtet end lõhkuma minna. Hooaja tippsündmus on ikkagi alles augusti keskel," osutas piiga 12. augustil Zürichis

algavale EMile.

Treeningutel on Laasma saanud oda visata kergelt. "Praegu vihun teha tugevdavaid harjutusi," selgitas ta. "Vahepeal tekkis treeningutes auk, nüüd tuleb uuesti põhja laduda, et keha oleks tugev. Koormused on hakanud vaikselt tõusma."

Laupäevasel heitjate seeriavõistluse etapil Tallinnas, mis on ühtlasi võistkondliku EMi katsevõistlus, jääb ka meeste odaviske tase loodetust tunduvalt kesisemaks. Meie tippudest puuduvad nii Risto Mätas kui ka Tanel Laanmäe.

Möödunud suvel MMil kaheksandaks tulnud Mätas osaleb samal ajal kõrgetasemelisel võistlusel Münchenis. Märtsis Portugalis 80-meetri-joone ületanud Eesti esinumber piirdus hiljuti kahel võistlusel Hiinas 77 ja 78 meetriga.

"Enne Hiinasse minekut olid ootused suured, aga ma ei saanud kiire hoojooksuga hakkama," arutleb Mätas. "Seis on enam-vähem samasugune nagu eelmisel aastal, õiget viset mais kätte ei saa. Tundub, et ma ei taastu laagrist ära. Järgmisel kevadel peab ettevalmistust natuke muutma, et oleksin hooaja alguses paremas vormis. Kuid muretsemiseks põhjust küll ei ole, juuni keskpaigaks peaks kõik korras olema."

Laanmäe vältis riski

Kümme päeva tagasi hooaega 77.87ga alustanud Laanmäe pidi eile võistlema Soomes Orimattilas, kuid pärast nõupidamist treeneri ja füsioterapeudiga otsustas ta etteastest loobuda.

Laanmäe valikut tuleb mõista, sest möödunud aasta juunis oli tal raske jalatrauma, millest taastumine võttis väga kaua aega. Külma ja vihmase ilmaga olnuks oht end uuesti vigastada.

"Kuue soojakraadi ja vihmaga on väga raske üle 80 meetri visata," lausus Heino Puuste õpilane Laanmäe. "Ma valmistun rahulikult teisipäeval Šveitsis toimuvaks võistluseks. Jõud ja kiirus on praegu väga head. Ka tehnika osas olen trennis häid signaale saanud."