PIDU KÄES!: Eesti võrkpallikoondis tegi ise ära vajaliku töö ja seejärel ei vedanud ka Slovakkia alt. Foto: VOLLEY.EE
Võrkpall
2. juuni 2014, 07:00

Eesti võrkpallikoondis – põlvkondade vahetusele vaatamata EMi play-off’i!

Paljusid põhimehi, kes esindasid Eesti võrkpallikoondist alles hiljuti, 2009. ja 2011. aasta EM-finaalturniiril, koondises enam pole ja mõnigi lükati noorte poolt äsja Kreekas valiksarjas pingile. Kuid teise kohaga täideti miinimumülesanne – aasta pärast ootab ees EMi play-off.

Pärast neljapäeva polnud seis kõige roosilisem, kui Eesti oli teist korda jäänud kindlalt alla Slovakkiale, ees ootas mäng võõrustaja Kreekaga ning vahe kahe esimesega oli 3 punkti. Ent esmalt saadi 3:1 jagu Kreekast ja seejärel sama tulemusega ka Ungarist. Seejärel ei jäänud laupäeval üle muud, kui oodata hingevärinal mängu Kreeka – Slovakkia, sest võõrustajate 3:0 või 3:1 võit jätnuks Eesti surnud ringis ikka kolmandaks.

Aga ei! "Rääkisin enne mängu meestele: kaotasime eelmisel nädalal kodus 0:3 ja nüüd tahan siin sama skooriga võita!" ütles Slovakkia peatreener Flavio Gulinelli mängujärgselt Euroopa alaliidu kodulehele. Slovakid võitsidki 3:0, said ise esikoha (nad saanuks selle ka ainult ühe geimi võitmisega) ja otsepääsme finaalturniirile, hoidsid Eesti teisena ja jätsid kreeklased kolmandaks.

Slovakkia ei aidanud, vaid töö tehti ise

Koondise ühe põhitegija Ardo Kreegi hüüdnimega "mängides" saaks öelda, et "parem pool muna kui tühi koor". Eesti sidemängija ja kapten Kert Toobal ei nõustunud sellega ja rõhutas: "Ei saa kuidagi öelda, et Slovakkia aitas meid edasi. Tegime ikka ise oma töö ära. Mängisime välja väga hea tulemuse, kogusime 12 punkti, mida me mitmel eelmisel korral ei suutnud. Võitsime kahel korral eelmise EM-tsükli play-off’is mänginud Kreekat, kusjuures kreeklased said pidada pooled valiksarja mängud kodus – see oli neile väga suur eelis."

Eesti tulemus on seda hinnatavam, et viimaste aastate jooksul on koondises toimunud põhimõttelised muudatused, sisuliselt põlvkondade vahetus. Meresaar, Pajusalu, Nõmmsalu, Jago, Lember, vennad Esnad, Sirelpuu, Õuekallas, Rosenblatt on nimed, kes alles mõne aasta eest mängisid Eesti kahel korral EM-finaalturniirile. Aga keda tänases koondises enam pole. Lisaks istutas Kreekamaal Pireuses mõneski mängus Renee Teppan pingile Oliver Venno ja Robert Täht Keith Puparti. Ses olukorras jäidki vanast kaardiväest alles ainult Toobal ja Kreek.

"Tõsi, põlvkondade vahetus on toimunud. Selle koosseisuga võtsime maksimumi, mis võimalik," noogutas noortele kaaslastele palle ette tõstev ja neid usaldav Toobal. "Uuele koosseisule on vaja anda aega. Noored mehed on veidi juba saanud mängida. Nüüd peavad nad harjuma mõttega, et nemad kannavadki põhiraskust ja vastutust. Meil on piisavalt mängijaid, kelle ümber saab koondist ka viie aasta pärast ehitada."

Play-off’i kohaga endale ilusa sünnipäevakingi teinud homme 35aastaseks saav Toobal märkis, et võtab aasta korraga, praegu on tervis korras ja kui koondis tema teeneid vajab, lööb ta ka tuleval hooajal kaasa – kaks otsustavat mängu peetaksegi alles järgmise aasta mai lõpus.

Eesti peatreener Gheorghe Cretu rõhutas samuti noorte mängijate pealetungi ja seda, et nood suutsid ka tulemuse tegemisel aidata. Samas kahetseb pealik, et Eesti ei osale Euroopa liigas, mis oleks just koondise noorust arvestades kogemustepagasi lisamiseks ja kokkumängu lihvimiseks hädavajalik. Võrkpalliliidu peasekretäri Tarvi Pürni kinnitusel püütakse Euroopa Liiga jaoks vajalik eelarve, 100 000 kuni 150 000 eurot, kokku saada järgmiseks aastaks.

Eile suuna kodumaale võtnud Cretu naaseb peagi Eestisse, Pürni sõnul hoitakse nooremaid mehi suvel töös.

Eesti sai sobivaima vastase – Rootsi

Eesti võrkpallurid polnud läinud nädala lõpus ainsad, kes pidid küüsi närides oma saatust ootama. Täpselt sama olukord tekkis F-alagrupis, kus Rootsi võitis viimases voorus Taani 3:0 ja jäi lootma, et esikoha sisuliselt kindlustanud Valgevene ei kaota Türgile.

Valgevene võitiski kodupubliku ees 3:1 ja sai esikoha, järgnesid Rootsi, Türgi ja Taani. Aga miks see meile tähtis on? Sest just selle alagrupi teise koha meeskonnaga läheb Eesti play-off’is kokku. "Muidugi eelistaksin Rootsit," teatas Kert Toobal enne eilsete mängude algust. "Türgil on praegu palju põhimehi puudu. Põhijõud kokku saades on nad väga raske vastane."

Resümeeks võib öelda, et Valgevene aitas eestlasi nii sportlikus kui ka majanduslikus mõttes.