KSENIJA BALTAFoto: TAIRO LUTTER
Spordiblogi
2. juuni 2014, 11:15

Deivil Tserp | Kuningas Kanterist kuninganna Baltani (1)

Augustis Zürichis Euroopa meistrivõistlustega kulmineeruv kergejõustikuhooaeg on eestlaste vaatevinklist alanud kui mitmeseerialine Hollywoodi kassahitt, kus on olnud hingekeeli liigutavaid ilusaid kaadreid, paraku ei puudu ka verd tarretama panev dramaatika.

Loobume eelroast, supist ja praest ning alustame kohe magustoidust, hiljem on aega mitu taskurätikut märjaks nutta.

Mullu pärast pikka vigastusepausi tippsporti naasnud Ksenija Balta tänavune avastart oli lõuahaak kiibitsejatele, kes pahatihti on osutanud 27aastase sportlase vähesele ja primadonnalikule võistlemisele. Jahedas Riias püstitas Andrei Nazarovi hoolealune sissejuhatuseks 100 m jooksus Eesti rekordi 11,42. Tund aega hiljem kummardus ta uuesti stardipakkudele ja triumfeeris kaks korda pikemal distantsil. Nüüd jääb vaid üle põnevusega oodata, milleks on Balta suuteline oma lemmikalal kaugushüppes.

Möödunud suvel alla 23aastaste EMil pronksi võitnud ja MMil poolfinaali jõudnud 400 m tõkkejooksja Rasmus Mägi tõestas laupäeval Saksamaal, et hooaja avastardil Tokyos oli juhtunud väike tööõnnetus ehk koperdamine. Nüüd sai ta kirja ligi sekundi jagu parema aja 49,67. Põruta samamoodi edasi ning EMil lendab finaali uks raginaga hingedelt!

Positiivse poole pealt tuleb veel välja tuua eelmisel aastal 65-meetri-meeste klubisse pääsenud kettaheitja Martin Kupperi stabiilsus hooaja alguses, mis numbrite keeles tähendab kolmel võistlusel järjest 60 meetrit, aga ka odaviskaja Tanel Laanmäe naasmine areenile 11 kuud pärast ränka jalavigastust ning pikamaajooksjatest õdede Liina ja Leila Luige varasemast teravam minek.

Draamaosakonna kuulsaim liige on kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter, kes teist hooaega järjest on kevadel kimpus seljavigastusega. Ent liigseks ärevuseks pole siiski põhjust. Füsioterapeut Indrek Tustiti abiga saab Eesti edukaim sportlane tervisehädast võitu ja EMil on ta jällegi meie suurim medalilootus.

Ärevaid noote kostab odaviskajate leerist. Märtsis Eesti rekordi püstitanud Liina Laasma kosub õlavigastusest. Ta treenib tasa ja targu ning rihib tippvormi just EMiks. Laasma ametivenna, MMi kaheksanda mehe Risto Mätase oda maandus mais liiga vara mättasse (viimati laupäeval Saksamaal, 75.11). Kuid peame arvestama, et varasemast pikemate visete huvides kiiremaks muudetud hoojooksuga kohanemine nõuab veel natuke aega.

Seitsmevõistleja Grit Šadeiko alustas Götzises hästi, rühkides pärast kolme ala kindlalt Eesti rekordi poole. Paraku sai ta kaugushüppes nulli... Jälle! Jah, kahjuks küll. Aga erinevalt mitmest varasemast korrast, kui ta valas kibedalt pisaraid ja jättis etteaste pooleli, jätkas ta seekord võistlust, visates vähemalt oda. Ühtlasi tuleb märkida, et treener Anne Mägi ei saanud Šadeikole Austriasse appi minna, kohapeal jagas piigale vajalikke näpunäiteid isa.

Kergejõustikuhooaeg on alles stardisirgel. Mitmed meie tipud pole veel alustanudki. Küllap kuuleme uutest rõõmustavatest tulemustest, samas peame olema valmis ka tagasilöökideks. Tippsport on etteaimamatu, sestap paljud seda põnevusega jälgivadki.