ÕNN KAASA: Kail (vasakul) ja Han Hendrik Piho sõitsid uutele jahimaadele, Norrasse. Foto: Laura Oks
Talisport
3. juuni 2014, 07:00

Kahevõistlejad sihivad Trondheimis arenguhüpet

Pihod keerasid auto Norra suunas, põdraliha pagasis (10)

Kahevõistlejatest vennad Kail ja Han Hendrik Piho loodavad teha arenguhüppe, mis kulmineerub nelja aasta pärast taliolümpial medalilahinguga. Sestap keerasid nad eile autonina Norra suunas ja sõitsid Trondheimi harjutama.

Võrumaalt pärit Pihode Honda oli reisiks maksimaalselt koormatud – katusel suusad, tagumise ukse küljes kaks jalgratast, pagasiruumis toidukotid, muu hulgas põdraliha ning kodukandist pärit mahetooted, mis kannavad kaubamärki Uma Mekk.

Koju jäi vaid kitarr, mille tunamullu juunioride MMil pronksmedali võitnud Han Hendrik oli ostnud vaba aja lõbusamaks sisustamiseks. "Praegu pole mul aega kitarrimängu õppida, peab hoopis norra keele selgeks õppima," ütles ta.

Norras hea treener ja tugev konkurents

Loomulikult saavad Kail ja Han Hendrik Norras inglise keeleski suhelda, ent paremaks sisseelamiseks uude keskkonda on vaja aru saada, mida ümberringi räägitakse. Vendadele saabunud esimeste treeninguplaanide mõistmiseks on samuti vaja norra keele oskust.

Norrasse teele asudes olid Kail ja Han Hendrik mõnusalt elevil ning kodumaa tolmu jalgelt pühkimise vajaduses ühte meelt. "Sinna läheme eelkõige hea treeneri ja tugeva konkurentsi pärast," rõhutas Han Hendrik.

Trondheimis harjutavad seitsmest Norra põhikoondislasest koguni kuus. Pihodele hakkab näpunäiteid jagama Kristian Dahl.

"Meil on ees parimad aastad – tuleb käia, näha ja teha," lausus Kail.

"Ei tahaks, et 28aastaselt pean kahetsema, miks ma end mujal proovile ei pannud. Üldiselt läheb neil, kes on siirdunud välismaale, päris hästi. Näiteks Saskial (kiiruisutaja Alusalu – toim). Margus Hunt vahetas küll ala, loodame, et meie ei vaheta," lisas ta muigamisi.

Treeningutingimused on Trondheimis Pihode kinnitusel ideaalsed, kõik vajalikud spordikeskused asuvad eestlaste elukohast kiviviske kaugusel.

"Alguses pakuti tuba samasse kohta, kus elab Andrew Musgrave (Suurbritannia suusataja – toim), aga üür läinuks liiga kalliks – 1500 eurot kuus," avaldas Kail.

Raha peavad vennad lugema hoolikalt, sest praegu on kaetud üksnes pool nende eelarvest. Toidu valmistamisega kavatsevad noored mehed ise hakkama saada. "Meil on kaasas tatart, hirssi ja kruupi – norralased ehmatavad nagunii ära," rääkis Kail.

Kaili kutsub kaitsevägi

Pihode esimene treeninguetapp Norras vältab kuu aega, kuid neil on juhendajaga käed löödud terveks hooajaks.

"Vaatame ühe aasta ära," arutles Han Hendrik. "Kindlasti on plaan jääda sinna terveks olümpiatsükliks ehk neljaks aastaks. Norralased on suutnud head suusatajad ka hästi hüppama panna, meie seisukohast oleks see parim variant."

Kail peab vajadusel juba tänavu minema kaitseväkke kohustuslikku sõjaväeteenistusse. "Eesti olümpiakomitee saatis sinna kirja, paludes võimaluse korral see kohustus ühe aasta võrra edasi lükata. Siis on meil vahehooaeg, tiitlivõistlust pole."

Eile oli Pihode martsipanitordilgi kindel sõnum: 2015. aastale oli kirjutatud Kuperjanov.