Kristjan PortFoto: MATI HIIS
Doping
3. juuni 2014, 18:42

Kristjan Port: Bernatski väiteid pole ümber lükatud, komisjonil oli probleeme inimeste koostööga (15)

Oma väitel paljudele Eesti sportlastele dopinguaineid jaganud Vitali Bernatski väidete uurimiseks moodustatud Bernatski-komisjoni esimees Kristjan Port tutvustas tänasel pressikonverentsil eelmise viie kuu jooksul tehtud tööd.

"Me leiame, et need väited, mis Vitali Bernatski eelmise aasta lõpus esitas, ei ole komisjoni töö jooksul täielikult ümber lükatud. On olemas mure, mis paigutub ühte aega. Me ei tea, mida selle murega peale hakata, aga olgu see motivatsioon tulevikus säärane olukord ära hoida," rääkis Port

"Kui suvalise spordis tegutseva inimese kohta avaldatakse väited, mis kahjustavad tema mainet, siis tavaliselt on see inimene esimene, kes tahab tõe jalule seada. Komisjonil oli aga probleeme nende isikutega kontakti saavutamisel ja nende kutsumisega ärakuulamisele, kus neil olnuks võimalik oma nimi puhtaks pesta,“ lisas ta.

Komisjoni raportit, kus sisalduvad konkreetsed nimed, Port ei tutvustanud, sest komisjoni kuuluv vandeadvokaat Märt Rask, endine Riigikohtu esimees, pole seda veel allkirjastanud. "Suurtes põhimõtetes minu äratundmise järgi vastuolusid pole. Ülesehituses ja lauseehituses on erimeelsusi. Olin veel eelmise nädala lõpus veendumuses, et raport saab tänaseks valmis,“ sõnas Port.

Kohe, kui raport valmis, avaldatakse see Eesti Olümpiakomitee koduleheküljel. Port rõhutas, et sealt ei tasu otsida komisjoni arvamust, kas ja kes on milleski süüdi, vaid fakte, mille põhjal saab igaüks olukorda hinnata.

"Me ei tuvasta vastuvaidlematut süüd, vaid oleme vabatahtlikest koosnev komisjon. Minu äratundmisel on seis selline, et Vitali Bernatski on esitanud küllaltki detailseid selgitusi, mida vastaspool pole olnud nõus sama detailsusega ümber lükkama ning on seda pelgalt eitanud.

Kui me kuulutaksime kogu Bernatski jutu väljamõeldiseks, siis tuleks küsida, kas kõik võinuks juhtuda nii, nagu ta rääkis. Komisjoni liikmed peavad seda väga tõenäoliseks. Meil on, mida tulevikku silmas pidades õppida. Maailma kogemus näitab, et antidopingu valdkonnas pole ühtegi suurt asja ära tehtud ilma kriisita. Enne peab midagi halba juhtuma, et asju parandama hakataks,“ sõnas Port.