KARDETUD MEES: Eesti vabariigi juhtiva dopinguküti Kristjan Pordi juhitud Bernatski-komisjoni kartis enamik Vitali Bernatski poolt mainitud sporditegelasi kui marutõbist kährikut. Foto: Mati Hiis
Doping
4. juuni 2014, 07:00

Kristjan Port: Bernatski dopinguväited pole ümber lükatud (14)

Bernatski-komisjoni raport, kus kirjas kõik, mis viie kuu jooksul tuvastatud, jõuab Eesti spordiavalikkuseni loodetavasti õige pea. Samas puudub raportist hinnang, kas ja kes on milleski süüdi. See tuleb anda igaühel lähtuvalt oma südametunnistusest.

Enne jõule Eesti Päevalehe vahendusel avalikkuseni jõudnud Tartu arsti Vitali Bernatski väidete, nagu varustanuks ta pika aja vältel mitmeid Eesti tippsportlasi ja nende treenereid dopinguga, uurimiseks moodustatud Bernatski-komisjoni juht Kristjan Port lootis eile esitada tehtud töö lõppraportit.

Kuna kõik komisjoni liikmed polnud seda allkirjastanud, jäi see aga ära. "Suurtes põhimõtetes minu äratundmise järgi vastuolusid pole. Ülesehituses on erimeelsusi," selgitas olukorda Port. Töö loodetakse lõpetada paari nädala jooksul ning siis raport ka avalikustatakse.

Komisjoniga ei kiputud koostööd tegema

Eile sai Port rääkida komisjoni tööst üldisemalt, ilma nimedeta. "Me leiame, et need väited, mis Vitali Bernatski eelmise aasta lõpus esitas, ei ole komisjoni töö jooksul täielikult ümber lükatud. Kui suvalise spordis tegutseva inimese kohta avaldatakse väited, mis kahjustavad tema mainet, siis tavaliselt on see inimene esimene, kes tahab tõe jalule seada. Komisjonil oli aga probleeme nende isikutega kontakti saavutamisel ja nende kutsumisega ära­kuulamisele, kus neil olnuks võimalik oma nimi puhtaks pesta," rääkis Port.

Komisjoni juhi sõnul pakuti mitmetele inimestele võimalust Bernatskiga kohtuda, kus nad saanuks mehe väidetele vahetult vastata, aga keegi seda pakkumist vastu ei võtnud.

Kes olid sporditegelased, kes koostööst komisjoniga keeldusid? Kas need, kelle kohta kirjutas 11. aprilli Eesti Päevaleht, et valedetektori testil oli Bernatski (masina järgi otsustades ausalt) rääkinud, et dopinguaineid said temalt teiste seas Mati Alaver, Harry Lemberg, Pavel Loskutov, Aleksander Tammert, Andrus Värnik, Donald Aik Sild, Roland Lessing ja Raul Olle?

Doping on Eestis nähtamatu probleem

Port ütles, et ei saa nimesid avaldada enne, kui raport lõplikult valmis, sest äkki otsustab mõni inimene vahepealsel ajal suud paotada. Samas rõhutas Port, et vabatahtlikus korras töötanud komisjonil puudub õigus või võimalus kedagi süüdi mõista. Komisjoni eesmärk oli koguda ja sünteesida infot. Kui see avaldatud, on juba raportis ära toodud inimeste sobivus nende ametisse juba tööandjate otsustada.

"Minu äratundmisel on seis selline, et Vitali Bernatski on esitanud küllaltki detailseid selgitusi, mida vastaspool pole olnud nõus sama detailsusega ümber lükkama, vaid on piirdunud pelga eitamisega. Meil on, mida tulevikku silmas pidades õppida. Maailma kogemus näitab, et antidopingu valdkonnas pole ühtegi suurt asja ära tehtud ilma kriisita. Enne peab midagi halba juhtuma, et asju parandama hakataks," rääkis Port.

Kui EOK president Neinar Seli ütles eile, et tema meelest Eesti spordis dopinguprobleemi ei ole, siis Port jäi mõnevõrra erinevale arvamusele. "Dopingu näol on Eestis tegemist nähtamatu probleemiga. Kui veebis veidi ringi vaadata, siis infokasutajaid ja hankeviiside kirjeldusi leiab määral ja moel, mis viitavad, et dopingut kasutatakse. Muude riikide kogemuse põhjal otsustades eelkõige 18-34aastaste meeste seas."

Seli sõnul soovitakse sotsiaal- ja justiitsministeeriumi kaudu algatada protsess, mille tulemusel muutuksid Eesti seadused dopingu suhtes karmimaks.

***

Märkimisväärne, et EOK täitevkomitee 18 liikmest olid eilsele koosolekule kohale tulnud vaid seitse: president Neinar Seli, asepresident Toomas Tõnise ja liikmed Jaan Toots, Jaak Salumets, Erich Tegamägi, Ott Kiivikas ja Mati Lilliallik.

Seli sõnul kuulsid täitevkomitee liikmed vahetult enne koosoleku algust, et komisjoni raport pole valmis ja avaldamiskõlbulik. Seega olid 11 Eesti spordielu juhtorgani juhatuse liiget 18st ehk 61% hõivatud millegi muuga, kui aruteluga, mis puudutas iseseisva Eesti spordi loo üht suuremat skandaali.

Puudujateks olid asepresident Kristina Šmigun-Vähi ning täitevkomitee liikmed Peep Aaviksoo, Kaia Jäppinen, Oliver Kruuda, Jüri Käo, Sandor Liive, Hanno Pevkur, Edgar Savisaar, Helir-Valdor Seeder, Sven Sester ja Urmas Sõõrumaa.