MUST MAA: Tamme staadioni murukattes «ilutsevad» pikad kulunud siilud. Foto: ALDO LUUD
Jalgpall
5. juuni 2014, 08:00

Kas Tartu Santose euromäng on Tamme staadioni murumure pärast ohus?

Tartu Santose jalgpallimeeskond loodab vaatamata kehvas seisus muruväljakule oma juulikuise Euroopa liiga kohtumise pidada kodusel Tamme staadionil.

Esmaspäeva õhtul peeti Tartus paduvihmas võimlemispidu "Üheskoos", kus Tamme staadionil käis platsil 1800 võimlejat. Eile hommikul nägi muruväljak välja väga räsitud.

Juuli alguses peaks Santose jalgpallimeeskond sealsamas väljakul võõrustama klubi ajaloo esimest eurosarjamängu. "Vaatepilt ei ole sugugi meeldiv," rääkis meeskonna esindaja Hendrik Toots platsi seisust. "Sügavad siilud on sees, kus lapsed peal olid ja müttasid. Viiendik väljakust on saanud intensiivset koormust ja see on selleks aastaks omadega läbi."

Staadioni haldaja SA Tartu Sport juht Eve Lill selgitas, et vutisõpradel pole vaja muretseda: praegu platsil jooksvad kolm suurt tumedat siilu oli niikuinii plaanis pärast võimlemispidu välja vahetada.

Täna peab staadionil oma karikamängu Tammeka meeskond ("Mäng toimub, aga kindlasti mitte ideaalsetes tingimustes," rääkis klubi tegevjuht Kalle Paas) ning teisipäeval külastab neid ka Tallinna Levadia, ent 12. juunil võetakse kulunud murusiilud maast ja asendatakse uutega ning järgmised üheksa päeva ei astu murule ükski spordiking.

Lille sõnul kulub uue muru juurdumiseks kümmekond päeva, ent Toots tuletab meelde, et kõik pole sugugi nii lihtne: "Me võitleme siin siiski looduse vastu. Me ei saa seda kuidagi suunata ja teada, kui hästi see üks muru teist omaks võtab." Seetõttu on Santos valmis ka variandiks, et kodune Euroopa liiga esimese eelringi kohtumine tuleb pidada Tallinnas.

Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak ei taha sellest variandist aga kuuldagi: "Mänguni on kuu ja kui Tartus oli olemas suur tahe väljakul tantsida, siis peab ­leidma nüüd samasuguse tahte see väljak korda teha." Mehe sõnul on ajagraafik väga tihe, ent hoole ja armastusega tehes täidetav.

Lill tuletab meelde, et kui Tammele uut tribüünihoonet ehitati, oli toetusraha saamise tingimuseks staadioni üldkasutatavus ehk nemad ei saa teha vahet jalgpallimeeskonnal, võimlemistrupil ja koolitunnil, ent muidugi loodab temagi, et muru on juuli alguseks taas ilus ja roheline.