ÜLE SAJANDI: Tony Parkeril (vasakult), Tim Duncanil ja Manu Ginobilil on kolme peale turjal 106 eluaastat, kolme võrra rohkem kui mulluse finaali ajal, aga mehed ei tee sellest numbrit ja tahavad Miami Heatile kaotuse eest tasuda. Foto: AFP / Scanpix
Korvpall
5. juuni 2014, 10:00

Spursi ja Duncani sõnum: mis s****ti, see uuesti

Täna algavas NBA finaalseerias kohtuvad taas Miami Heat ja San Antonio Spurs

Ööl vastu homset läheb San Antonios lahti NBA finaalseeria ning sellesse on sisse kodeeritud tavalisest suurem põnevus ja pinge. Teist aastat järjest saavad karikamatšis kokku Miami Heat ja San Antonio Spurs. LeBron või Tim, Wade või Parker?

Kas Spurs suudab revanšeerida või võidab Heat kolmandat aastat järjest? Ja nii edasi, põnevaid küsimusi leiab algavast seeriast rohkem kui küll.

Suure lombi taga armastatakse teha ka kõikvõimalikke statistikaid ning ESPN tõi finaali eel välja huvitava asjaolu, pannes lausa ühe kolumni pealkirjaks: "Kõik märgid pakuvad tiitlit Spursile."

Põhihooaja tulemus eelistab Spursi

Mõlemal meeskonnal on tänavu seljataga kolm play-off-ringi, poolfinaalist tulid mõlemad läbi võitudega 4:2 – Miami Indiana ja San Antonio Oklahoma üle. Põhihooajal kohtuti kahel korral ja kumbki jäi oma kodus selgelt peale. Koduväljakueelis on San Antoniol, aga eelmise aasta näite põhjal ei pruugi see otsustavat ülekaalu anda. ESPNil on küsimusele, mis on tähtsaim, vastus olemas. Nimelt: põhihooaja tulemus! Täpsemalt võitude arv.

Viimase kolme kümnendi jooksul on nende abil saanud teha päris huvitavat statistikat. Kui kaht finaali jõudnud meeskonda on põhihooajal lahutanud kolm võitu või vähem, on koduväljakueelisega tiimid rohkem kaotanud kui võitnud (4-5). Olukord muutub hoobilt, kui võitude arvu vahe on 6 või rohkem. Siis on kodumeeskonnad jäänud peale 16:2, ainsate eranditena aastad 1995 (Houston alistas Orlando) ja 2006 (Miami oli parem Dallasest). See statistika ei ennusta Heatile head, sest nad said põhiturniiril Spursist kaheksa võitu vähem.

Lisaks on Spursi mehed eesotsas Tim Duncaniga täis püha otsustavust eelmise aasta viga parandada ja tuua klubile ajaloo viies meistritiitel. Finaalist hakati rääkima kohe pärast poolfinaali lõppu.

"Eelmise aasta kohutavat kaotust on võimatu unustada. Oleme nüüd tagasi. Oleme põnevil. Peame saama veel neli võitu. Sel korral saame need!" põrutas Spursi veteran ja liider Tim Duncan. "Oleme rõõmsad, et vastu astub jälle Heat. Mullusest on siiani suus halb maitse."

James võtab heameelega Spursi ette

Eelmisel aastal juhtis Spurs seeriat 3:2 ja kuuendat mängu 28 sekundit enne lõppu viie punktiga, kui Ray Alleni kolmepunktivise algatas metsiku tagaajamisralli, mis lõppes lisaajaga, kus valitses Heat. Seejärel oli Miami 95:88 parem ka otsustavas seitsmendas mängus. Heati äss LeBron James teatas, et mõistab täielikult Duncani sõnumit, ehkki pole kõiges sellega mõistagi nõus.

"Nad ei armasta meid. Tunnen seda Timmy viimaste päevade kommentaaridest," muigas James. "Nad tahtsid seda matši, nad tahtsid meid ja oleme väljakutseks valmis. Duncani ütlused mind ei häiri. Kui astud väljakule, mõtled ainult mängule. Oleme enesekindlad. Me ei väldi neid. Ka meie tahame nendega kohtuda. Siin pole kellegi isiklikku viha. Nagu nad ütlesid, jätsime neile suhu halva maitse."

Tony Parker kavatseb mängida

Kui NBA finaali jõudnud meeskondade valmisolekust rääkida, siis põhiküsimus on teises ringis Portlandi vastu hüppeliigest vigastanud San Antonio Spursi mängujuhi Tony Parkeri valmisolek. Sel tasemel on kindel üks: kui jalg päris pooleks pole, astutakse platsile. Prantsusmaa koondise ja Spursi liider kavatseb täna võitlusesse asuda. "Tal läheb iga päevaga paremaks ja usun, et ta mängib," ütles Spursi peatreener Gregg Popovich.

Parker tegi jalale uuesti liiga laupäevases viimases poolfinaalmängus Oklahoma Cityga ja teisipäeval ei harjutanud. Mees on tänavuses play-off’is kogunud mängus keskmiselt tiimi parimad 17,2 punkti ja 4,9 korvisöötu. "Olen alati püüdnud Popiga aus olla. Kui olen ­50 protsenti kombes, püüan mängida. Kui alla 50 protsendi, võime vaielda," lausus Parker.