Kaarel Nurmsalu.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Talisport
5. juuni 2014, 07:00

Nurmsalu lõpetamisotsus šokeeris isegi sponsorit, kes andnuks talle 20 000 eurot (18)

Kui suusahüppaja Kaarel Nurmsalu suutis kaks kuud pärast seljaoperatsiooni olümpial Eesti mõistes korralikult võistelda ja sähvatas hooaja lõpus MK-etapil kuuenda kohaga, uskusid paljud, et visa sportlane jõuab kaugele. Ometi jahmatas ta eile üldsust lõpetamisotsusega.

Nurmsalu üks heldemaid toetajaid, osaühingu Enemat juht Heikki Reitalu kuulis suusahüppaja otsusest teisipäeval, kui 23aastane sportlane talle helistas.

"See oli mulle kerge šokk," räägib Reitalu, kes toetab ka laskesuusatajaid ja Norrasse treenima siirdunud kahevõistlejatest vendi Pihosid. "Ütlesin Kaarlile: ära sellist otsust nii kiiresti vastu võta, sul jääb süda kripeldama! Ütlesin sedagi, et meie talisportlastest näen just temas suurimat potentsiaali!"

Üks äkksurm ja kõik

Reitalu jätkab: "Ei saanud täpselt aru, miks ta lõpetab, kuid paistis, et raha pole piisavalt. Olen valmis Kaarlit toetama 20 000 euroga. Selge, et üksnes selle summaga välja ei vea. Samas ütlesin talle juba varem, et pead tegema ka plaani B, kui ideaalplaan ei täitu. Nukker värk!"

Nurmsalu sõnul oli vaja kokku saada 180 000 eurot. "Heikki on olnud fantastiline abiline, kes on mind perefirmaga kõvasti toetanud. Ta oli tänavugi esimene, kes lubas toetamist jätkata," kinnitab Tamsalust pärit sportlane.

Ja ehkki ka suur osa ülejäänud sponsoritest oli valmis järgmiseks hooajaks õla alla panema, jäi lihtsurelikele müstilisena tunduv rahasumma Nurmsalule kättesaamatuks. "Ausalt öeldes ei tahaks kogu aeg rahast rääkida, muidu võib jääda mulje, et olen nii ahne inimene," lausub ta. "Paraku pole rahata võimalik tippsporti teha."

Kui raske oli lõpetamisotsust langetada? "Tegelikult oli must töö tehtud, nüüd oli aeg minna marju korjama," arutleb Nurmsalu. "Kahjuks ei saanudki seda teha. Üks äkksurm ja kõik! Olen oma sõna öelnud ega hakka otsust muutma."

Reitalu kinnitusel oli Nurmsalu talle poetanud, et lõpuks saab normaalselt sööma hakata. Pidevast kaaluhoidmisest tingitud stressile osutas ka suusahüppaja soomlasest treener Topi Sarparanta.

"Kaalu hoidmine on mul tõesti keeruline," tunnistab Nurmsalu. "See lihtsustas otsuse langetamist. Tuleb esimene suvi, kui saan seda ise planeerida."

Karjääri tipphetkeks nimetab Nurmsalu tänavust kuuendat kohta Holmenkolleni MK-etapil. "Tugevuselt teine on juunioride MMi pronks suusahüpetes – seda ei osanud küll keegi oodata! Tegin õigesti, et pühendusin kahevõistluse asemel suusahüpetele, see on palju kõvem ala. Loodetavasti lähevad kõik hästi lendavad kahevõistlejad suusahüpetesse üle!"

Suurt lõpupidu Nurmsalu ei kavanda. "Aga mitteametlikke lõpetamisi tuleb veel küll," ütleb ta muheledes. "Naabrimees (endine suusataja Pavo Raudsepp) kutsus tänagi sauna, aga ma võtan antibiootikume."

Sügisel jätkab Nurmsalu õpinguid Tallinna Tehnikaülikoolis. "Spordist ei kao ma kuhugi," lubab ta. "Hommikul käisin tsikliga krossi sõitmas, praegu on mul juba kossupüksid jalas, lähen mängima."