Andrus Veerpalu.Foto: Mati Hiis
Talisport
6. juuni 2014, 08:30

Veerpalu Norras Eesti koondise laagris – treener, videomees ja autojuht (8)

Eesti suusakoondise distantsimehed Aivar Rehemaa, Karel Tammjärv, Algo Kärp ja Raido Ränkel alustasid eile Norras mäestikulaagrit. Erinevalt varasemast on neil treener Mati Alaveri asemel abiks Andrus Veerpalu.

31aastase Rehemaa sõnul on kahekordsel olümpiavõitjal ja maailmameistril Veerpalul, kes juhendab Sognefjellis ka poeg Andreast, mitu rolli.

"Ta filmib meid, on treener ja ka autojuht," räägib Rehemaa.

"Tunnen Andrust juba päris kaua. Kui ta sportlane oli, siis ta nii muhe mees polnud. Toona olime konkurendid. Nüüd on Andrus palju jutukam. Ja kui ma temalt abi küsin, siis ka saan."

Pärast kesist olümpiahooaega tiivustab Rehemaad tõestamissoov. "Praegu on kuidagi rahulikum, pole enam sellist närvilisust nagu olümpia-aastal," arutleb ta.

"See ei tähenda, et trennis lulli lööme. Kui sporti teha, siis ikka tõsiselt."

Rehemaa on treener Anatoli Šmiguniga uued plaanid ja eesmärgid paika pannud. "Kui eelmisel aastal tuli kõik iga hinna eest ära teha, siis nüüd nii hullult lõhkuma ei hakka, plaani täitmisel lähtume rohkem enesetundest," ütleb otepäälane.

Ettevalmistust tuleva aasta veebruaris Falunis MMiga kulmineeruvaks hooajaks alustas Rehemaa mais. "Aprill kulus vigastuse ravimiseks ja puhkamiseks," märgib ta.

"Mais harjutasin tavapärasest natuke rohkem. Tõsisemaid treeninguid alustasin 29. mail."

Nüüd algas suusatajatel Norras esimene mäestikulaager, mis lõpeb järgmisel neljapäeval. Seejärel harjutavad nad augusti lõpuni kodus.

"Järgmine mäestikulaager algab 1. septembril Ramsaus," lausub Rehemaa.

"Eelmisel aastal käisin augustis Itaalias harjutamas, aga praegu pole mul ega alaliidul nii palju raha, et sinna minna."

Rehemaa oli üllatunud, kui kuulis kolmapäeval uudist, et suusahüppaja Kaarel Nurmsalu otsustas rahapuudusel karjääri lõpetada.

"Sain aru, et tal oli juba 140 000 eurot olemas ja eesmärk oli 180 000," sõnab Rehemaa.

"Jaak Mae (alaliidu peasekretär – toim) ütles õigesti, et juuni alguseks pole ükski talisportlane kogu eelarvet kokku saanud. Val di Fiemme MMi hooajal võitlesime jaanuarini, et leida vajalik raha. Aga MMil sain seitsmenda koha! Kui kaks kolmandikku vajalikust summast on juba olemas, siis tuleb jätkata ja tõestada, kui väga sa tahad sporti teha."

Barcelonas rahvusvahelise suusaliidu kongressil osaleva Mae sõnul toimub tuleva aasta 17. ja 18. jaanuaril Otepääl MK-etapp, kus sprint sõidetakse klassikalises tehnikas ja tiimisprint vabatehnikas.

Ühtlasi valiti Robert Peets FISi rahva- ja pikamaasuusatamise ala- ning töökomitee liikmeks, Vahur Leemets jätkab reeglite- ja Mae kalendrikomitees.