POMM: «See olnuks supervärav. Kui löök teele läks, siis me kõik arvasime, et see läheb sisse,» meenutab peatreener Magnus Pehrsson Enar Jäägeri lööki, millega paremkaitsja siiski oma koondise väravatearvet ei avanud. Foto: EJL
Jalgpall
6. juuni 2014, 07:00

(Sada) neli mängu ja ikka null väravat (3)

Vaid Islandi väravavahi suurepärane tõrje lahutas Enar Jäägerit oma koondisekarjääri esimesest väravast. Kui kaitsja puhul on 104 mängu ja 0 kolli veel mõistetav suhe, siis Eesti ründajad on pärast 0:1 kaotust juba neli matši kuival olnud.

Lugemata lisaminuteid, pole Eesti jalgpallikoondis väravat löönud juba 329 minutit. Kui jätta kõrvale Ragnar Klavani tabamus standardolukorrast, pärineb Eesti ründajate viimane värav märtsikuisest mängust Gibraltariga, mil täpne oli Rimo Hunt.

Kui too oli Magnus Pehrssoni esimene mäng Eesti peatreenerina, siis Islandi matš juba viies ning lõpuks hakkavad pusletükid vaikselt tervikuks kokku sulanduma. "See oli kindlasti minu ametiaja parim mäng," võttis peatreener kokku minimaalse allajäämise.

"Me kaitsesime hästi, meil oli viis väga head võimalust ja me olime värava all ohtlikud."

Eesti vahetas Balti turniiril nähtud 4-2-3-1 asetuse üleeile lihtlabasema 4-4-2 vastu, mis andis Konstantin Vassiljevile palju rohkem liikumisvabadust. Kui enne olid ta põhilised palliga toitjad alumiste poolkaitsjate kohal mänginud Ilja Antonov ja Karol Mets, siis Islandi vastu mängis esimene neist vasakul äärel ja teine langes palli vallates kaitseliini kõrvale, tuues paremini mängu söötva keskkaitsja Ragnar Klavani.

See lubas Vassiljevil palli küsimise asemel tõusta natukene kõrgemale ning vabanenud keskväljamaestro jagas mängu jooksul mitu hiilgavat diagonaalsöötu kaitsjate selja taha, millest meeskonnakaaslased kahjuks väravaid vormistada ei suutnud. "Ta osales kõikides võimalustes ja see mängujuhi roll sobib talle väga hästi," kiitis Vassiljevit pärast mängu ka Pehrsson.

Mängupildi suurima miinusena langesid Eesti parimad võimalused meestele, kelle põhitöö ei ole väravaid lüüa: lisaks Jäägeri kauglöögile tabas korra latti Taijo Teniste, kes luhtas ka hiilgava üks-ühele rünnaku. Henrik Ojamaa ning Kaimar Saag pidid leppima vähembriljantsete olukordadega.

Pehrssoni sõnul tuleb asju võtta rahulikult ja sammhaaval "Meil olid selles mängus 100protsendilised võimalused, mis enne puudusid," ütles ta, et küll olukorrad lõpuks ka realiseeruvad.

Peatreenerile meeldis nähtu lausa nii väga, et ta kavatseb ka edasi pidi Ojamaad ründaja ning Tenistet parema äärepoolkaitsjana kasutada.

Mängu ainus värav sündis penaltist, mille eest maksis kooliraha Karol Mets: koos ründajaga karistusalasse sööstnud eestlane koperdas vastase väljasirutatud jala otsa ja saatis mehe murule. Erinevalt Läti mängu penaltiseeriast aimas Sergei Pareiko küll löögisuuna ära, ent ei ulatunud pallini. "Kui see oli viga, siis muidugi, seal ei tohiks meest mängima minna," rääkis Pehrsson Metsa kohta.

Üldiselt hindas peatreener 21aastase palluri mängu aga rahuldavaks: "Ta ikka veel õpib, aga ma usun, et tal on tulevikku just poolkaitsjana."

Eks näis, kas järgmine koolitund on Metsal juba laupäeval Lillekülas Tadžikistani vastu.