Karl Kruuda Harju rallilFoto: Mati Hiis
Auto-Moto uudised
6. juuni 2014, 21:27

SARDIINIA RALLI: Kruuda hiilgepäev luhtus viimasel kiiruskatsel (5)

Sardiinias käival Itaalia MM-rallil on WRC2 arvestuses stardis neli Eesti meeskonda ja Õhtuleht hoiab sündmuste käigul silma peal.

9. kiiruskatse

Ralli esimese täispäeva lõpetab esimesena Jari-Matti Latvala, kellest 22,4 sekundit maas on meeskonnakaaslane Sebastien Ogier. Norralased Östberg ja Mikkelsen on kolmas-neljas, Robert Kubica viies.

WRC2 klassis kuni viimase kiiruskatseni liidrikohta hoidnud Karl Kruuda päev lõppes viimasel kiiruskatse stardis kui tema Peugeot 208'l murdus vedrustuskomponent ning mees pidi oma masina 4,2 kilomeetrit pärast katse algust tee kõrvale parkima.

8. kiiruskatse

Saudi Al Rajhi võidab WRC2 kiiruskatse, Al-Attiyah on teine. Araablastega liidrikohale võitlev Kruuda lõpetab kolmandana, võitjast 2,2 sekundit maas.

Eestlane on jätkuvalt klassiliider, katarlane 10 sekundit temast maas ja Al Rahju veel viis sekundit kaugemal. Kangur asetseb üldarvestuses 10. kohal, Kaur on 11., rahvuskaaslasest 1.25,1 maas, ent kiiruskatsel keskmiselt vähemalt 15 sekundit kiirem.

7. kiiruskatse

Vaatamata sellele, et Kruuda sõidab välja kiiruskatse teise aja, ei ole tal kõik ideaalne. "Ma ei soovitaks kellelegi, et tulge mägedesse ja avastage, et teie pidurid on küpsed. Keset kiiruskatset hakkasid need järsku tööle, aga viimases kurvis ma lendasin peaaegu välja: vajutasin pedaali ja avastasin, et, oi, polegi seal midagi," vahendas meie mehe sõnu ralliraadio.

Kaur ja Kangur on üksteisest poole sekundilise vahega finišis, 46 sekundit Kruudast maas.

6. kiiruskatse

Läänerindel muutuseta: Kruuda vähe Al-Attiyahi ees väheneb 11,4 sekundi peale. Kangur 10. kohal (+2.34,6), Kaur 12. (+4.20,4).

Viies kiiruskatse:

WRC arvestuses võttis katsevõidu Latvala Robert Kubica ees 5,9 sekundiga. Neile järgnes Ostberg, kes kaotas Latvalale 7,3 sekundit. Viiendal katsel aga sõitis teelt välja ja tegi väga raske avari Juho Hänninen, kelle Hyundaist ei jäänud alles suurt midagi. Sõitja ja kaardilugeja pääsesid õnnetusest tervelt. Üldarvestuses juhib Latvala Ostbergi ees peale 5. kiiruskatset 2,2 sekundiga ja kolmandal kohal on Martin Prokob, kes jääb Latvalast maha 10,1 sekundit.

WRC2 arvestuses tõusis katsevõiduga liidriks Karl Kruuda, kes võitis Al Rajhi ees katse 3,8 sekundiga. Kangur kaotas katsel Kruudale 46,3 sekundit ja Kaur 3:37,9. Kauri suure kaotuse põhjustasid kolm(!) purunenud rehvi. Tänakut tabasid rehvimured aga juba palju varem ning tema oli sunnitud oma päeva lõppenuks lugema. Homme on mees aga siiski stardis.

Kruuda juhib rallit Al-Attiyahi ees 26,2 sekundit. 

Neljas kiiruskatse:

Seoses Mikko Hirvoneni auto põlemisega, hilines neljanda kiiruskatse start, sest teised võistlejad ei saanud õnnetuskohast mööda. Hilinemisega alanud kiiruskatse võitis Mads Ostberg, kes edestas Thierry Neuville'i 2,3 sekundiga. Neuville tõusis neljanda katse järel ralli üldliidriks ning tema edu libeduse küüsis vaevleva Hännineni 2,9 sekundit. 

WRC2 klassis võttis Al-Attiyah katsevõidu Tänaku ees 3,5  sekundiga. Neile järgnes Kruuda, kelle kaotus katse võitjale oli 8,9 sekundit. Kaur sõitis välja viienda aja ning kaotas Al-Attiyahile 13,7 sekundit. Kangur jäi kümnendana katse võitjast maha 37,3 sekundit.

Nelja katse järel juhib Al-Attiyah WRC2 arvestuses Kruuda ees 12,3 sekundiga. Kaur jääb maha 17,8 sekundit ja Kangur kaotab liidrile 02:09,6. Tänak hoiab viimase eestlasena klassi 14. kohta ja kaotab 04:32,6. 

Kolmas kiiruskatse:

Samal ajal kui WRC2 masinad alles kiiruskatset läbivad on uudiseid Mikko Hirvoneni kohta, kes sai kirja küll 11. aja, ent teel järgmisele katsele süttis mehe auto ning meeskonna sõnul pole masinast päästa miskit. Sõitja ja kaardilugejaga on kõik korras.

"Mul pole aimugi, mis juhtus. Ilmselgelt auto läks põlema, aga põhjusest ei tea ma midagi. Kui me leeke nägime haarasime tulekustutid, aga need ei teinud enam midagi,“ kirjeldas mees ise juhtunut.

Ralli uueks liidriks on teine soomlane Juho Hänninen, kes edestab Neuville’i 0,4 sekundiga. Prokop kaotab meie põhjanaabrile 9,1 sekundiga.

Karl Kruuda sai WRC2 klassis kirja parima aja, Kaur kaotas teisena rahvuskaaslasele 0,2 ning auto ära parandanud Tänak neljandana 3,6 sekundit. Kangur jäi Kruudast maha 20,8 sekundit.

WRC2 arvestuse liider on jätkuvalt Al-Attiyah, kellele Kruuda jääb hetkel alla 3,4 sekundiga. Kaur tõusis neljandaks, liidrikohast lahutab teda 18,9 sekundit. Kangur on 11., Tänak 20.

Teine kiiruskatse:

Sardiinia ralli teise kiiruskatse võit kuulus Thierry Neuville'ile. WRC2 klassis sai sama au kirja Nasser Al-Attiyah, kellele Karl Kruuda jäi alla 8,2 sekundiga. Samadel positsioonidel on mehed ka klassi üldarvestuses, kus meie mees on Katari sõitjast maas 9,7 sekundit.

Kiiret sõitu näitas ka Egon Kaur, kes kaotas katsevõitjale 20,9 sekundiga ning on üldarvestuses kuues. Marin Kangur jäi klassiliidrist maha 54,5 sekundiga ja on 12. kohal

Täielikult läks untsu Ott Tänaku päevaalgus, kellel kadus juba 20-kilomeetrise katse 2. kilomeetril roolivõim ning mees oli aeglaseim mees kiiruskatsel kaotades Al-Attiyahile kolm minutit ja viis sekundit.

Esimene kiiruskatse:

Sardiinia ralli esimene katse jäi kahel Eesti rallipaaril läbimata. Vahetult enne Martin Kanguri starti tungis rajale publik ning korraldajatel tuli katse katkestada. Kõigile võistlejatele, kes katsele ei pääsenud, võrdne aeg. Sellest tulenevalt stardivad tänasele päevale Egon Kaur ja Martin Kangur 5,1 sekundilise kaotusega klassi kiireimale.

WRC 1. Hirvonen, 2/3. Ogier, Neuville +0,2, 4.  Hänninen +1,2.

WRC2 1. Protasov, 2. Nasser +1,0, 3. Gilbert +1,2, 4. Tänak +1,6 ... 7. Kruuda +2,5 ... 11.Kruuda, Kangur +5,1