«EESTI!» Naiskond paneb käed kokku ja läheb püüdma EM-finaalturniiri piletit. Foto: Laura Oks
Korvpall
7. juuni 2014, 09:00

Peatreener Jaanus Levkoi: "Nüüd on juba aeg hakata tulemust tegema!"

Kui noor ja perspektiivikas Eesti naiste korvpallikoondis võitis kolm suve tagasi EMi B-divisjonis oma alagrupi, näis, et see kooslus võib peagi rünnata ka finaalturniirikohta. Kahel järgmisel aastal selle lähedale siiski ei jõutud, nüüd proovitakse uuesti.

Eesti alustab tuleva aasta EMi valikmänge pühapäeval võõrsil Itaalia vastu, seejärel peetakse 11. juunist kolm kohtumist järjest koduses Audentese saalis. Lisaks mullusel EMil 8. koha saanud saapamaa naiskonnale astuvad vastu veel Läti ja Portugal. Finaalturniirile pääsevad kõigi alagruppide võitjad ja viis paremat teise koha naiskonda kuuest.

"2012 oli meile tugevas seltskonnas tõeliselt raske aasta. Ent eelmine suvi, kui võitsime kindlalt Hollandit, näitas, et miks ei võiks meie olla see heas mõttes üllatav võistkond. Peame ka midagi saavutama hakkama, mitte aasta-aastalt ainult kogemusi koguma. Kõik on oma peas kinni, nüüd on juba aeg hakata tulemust tegema!" seadis peatreener Jaanus Levkoi hoolealustele selge sihi.

Kossurahva hinnangul on koduklubide mängijatele andnud palju juurde koos lätlannadega korraldatav ühisliiga. "Mängijad on muutunud enesekindlamaks, tempo on kiirem. Viimased koondisemängud Slovakkias näitasid aga, et arenguruumi veel on," märkis Levkoi.

Juhendajale on küsimärk viimaste aastate ühe liidri Viive-Kai Rebase rünnakuvorm. Klubihooajal Itaalia teise liiga kaht võistkonda esindanud ääremängija tegi põlvevigastuse tõttu trenni minimaalselt ning enamjaolt osales ainult mängudes.

"Hooaeg lõppes aprilli alguses, andsin põlvele kuu aega puhkust ja enam ma ei kurda," lausus Rebane muretul toonil.

"Õiget põhja mul küll all pole, aga iga päevaga läheb lihtsamaks, olen viis nädalat trenni teinud. Mida arvan meie võimalustest? Kui mängime nii nagu kontrollmängudes Soomega, võime kõiki võita!"

Koondise koosseis on viimaste aastate jooksul erinevatel põhjustel päris palju muutunud, aga üks on kindel: liider ja kapten Merike Anderson jätkab kui raudnael. Kristjan Kanguri põlvkond jõudis lõpuks EMile. Ka alati koondist esindanud Andersoni karjääri jääks see saavutus kaunistama.