TANEL LAANMÄEFoto: ARNO SAAR
Kergejõustik
9. juuni 2014, 12:44

Laanmäe: Marokos olid treeningodad. Maailmas on vaid viis meest, kes suudavad sellistega 80 meetrit visata! (7)

Põhipõhjus, miks Risto Mätas ja Tanel Laanmäe ei suutnud eile õhtul Marokos oda üle 80 meetri visata, tundub lausa uskumatu – võistluse korraldajad andsid sportlastele treeningodad.

"Soojendusstaadionil olid täpselt samasugused odad," ütleb Laanmäe. "Me veel rääkisime, et täitsa lõpp, kui sellistega ka võistlustel viskama peab. Need maksavad 50 eurot (heade odade hind on 1000 eurot – toim) ja pole loodudki väga kaugele viskamiseks. Noorena ostsin endale ka ühe samasuguse oda, kuid ei tahtnud seda treeningulgi kasutada, sest tuju läks ära."

Kuid Marrakeshis tuli meestel nimetatud "rontidega" võistelda. Lõpuks nägi publik ainult üht 80meetrist viset, mille tegi mulluse MMi pronksimees Dmitri Tarabin – venelase võidutulemus oli 81.27. Mätas oli teine 79.03 ja Laanmäe kolmas 78.64ga.

80-meetri-joonest jäid kaugele mitmed tuntud odamehed – lätlane Zigismunds Sirmais piirdus 77.07, venelane Valeri Iordan 75.00 ja ukrainlane Aleksandr Pjatnitsa 71.83ga.

"Arvan, et maailmas on vaid viis meest, kes suudavad selliste odadega 80 meetrit visata!" lausus Laanmäe. "Samas olid tingimused head, olnuks meil õiged odad, siis visanuks vähemalt kolm meetrit kaugemale."

Olgu märgitud, et Laanmäed kurnas pikk reis, mis vältas koguni 26 tundi. "Ma olin öösel kella neljani lennujaamas, siis jõudsin hotelli ja sain paar tundi magada. Ei taha küll end õigustada, aga mingil määral see ikka lihaseid mõjutas. Achilleuse kõõlused muutusid natuke valusaks, see jättis jälje hoojooksule."

Plusspoolelt tõi Laanmäe välja tiivustava õhkkonna. "Suur staadion (mahutab 45 000 pealtvaatajat - toim) oli rahvast peaaegu täis nagu maailmameistrivõistlustel," lausus Heino Puuste õpilane. "Mina tundsin end väga hästi, mingit pabinat ei tekkinud."

Järgmise etteaste teeb Laanmäe eeloleval pühapäeval Tartus toimuval Gustav Sule memoriaalil. Kui kõik on korras, loodab 24aastane sportlane parandada oma tänavust tippmarki 81.16.