MODELLID: Kellest tehakse pärast MM-turniiri liivaskulptuuri asemel pronkskujusid: Neymarist või Lionel Messist? Äkki hoopis Lukas Podolskist?Foto: AFP / Scanpix
MM 2014
10. juuni 2014, 08:30

Suur ennustus: kes võidab jalgpalli MMi? (19)

Tänavused jalgpalli maailmameistrivõistlused algavad juba neljapäeval Brasiilia – Horvaatia mänguga ning Eesti vutiekspertide ja –sõprade arvates näeb võõrustajaid ka 13. juulil karikaga triumfeerimas.

Õhtuleht esitas eile tuntud Eesti jalgpallifännidele ning -ekspertidele ühe lihtsa küsimuse: "Kes ja miks võidab tänavuse Brasiilias peetava MM-turniiri?" Tulemus polnud küll üksmeelne, ent enamuse otsus oli tiitel Lõuna-Ameerikasse jätta.

Tarmo Rüütli, Eesti koondise endine peatreener: Brasiilia

"Nad on võimelised koduseinade toel võitma. Väga noorena olin nende poolt, vahepeal pettusin, kuid nüüd võiks nad tõesti nii mõndagi ära teha! Hispaanial on märke sellest, et tipp on möödas ning koondisemängijad on kehvemal tasemel kui varem.

Pille Raadik, Soome meister: Argentiina

"Nad pole juba 28 aastat tiitlit võitnud. Neil on meeskonnas piisavalt kvaliteeti ja tahet, eesotsas Messiga, et selle tulemuseni jõuda!"

Kalev Kruus, telekommentaator: Argentiina

"Mis ma ütlen, kes võidab… Argentiina võidab! Seal on mehi, kes on end hoidnud MMiks. Mitte et ma oleks mingi Messi fänn, aga mulle tundub, et ta on sel hooajal mõelnud rohkem koondisele kui klubile. Aga tema on muidugi ainult osa lülist. Ma ütlesin juba tegelikult enne loosimist, et finaalis on Argentiina ja Saksamaa."

Mihkel Uiboleht, jalgpalliliidu infojuht: Brasiilia

"Traditsiooniliselt hoian pöialt Saksamaale ja väikeriikidele-üllatajatele, kuid pakun, et võidab Brasiilia. Korraldajamaa on otsinud uut nurka hea jalgpalli mängimiseks ja tiitlini jõudmiseks. MM näitab, kas nad leiavad jõu, et murda Hispaania ülemvõim ja Saksamaa küllaltki paikaloksunud koosseis."

Signy Aarna, Kuopio Pallokissat mängija: Brasiilia

"Minu arvates on brasiillastel sel korral väga hästi ja ühtlaselt kokkumängiv võistkond, mille moodustavad suurepärased mängijad. Samuti ei ole nad sattunud ka just tugevaimasse alagruppi ning arvan, et see läbitakse probleemideta. Lisaks on loomulikult suureks plussiks kodupublik!"

Tiit Karuks, ajakirjanik: Brasiilia

"Esiteks nad pole mingi periood võitnud, teiseks on neil koos väga hea meeskond. Minu salasoov on, et Messi saaks ka selle tiitli ükskord kätte! Seetõttu ma ei pahanda kui võidaks Argentiina!"

Tomi Rahula, muusik ja jalgpallikohtunik: Saksamaa

"Sinnamaani, kuni Eesti koondis finaalturniirile ei jõua, olen sakslaste fänn. Viimati võitsid nad tiitli aastal 1990 – nüüd ongi paras aeg!"

Raio Piiroja, kalamees: Saksamaa

No ma ikka loodan, et Saksamaa äkki tõstab selle karika pea kohale. Nad on füüsiliselt tugevad, meeskondlikult tugevad, taktikaliselt tugevad. Aga Belgia on ka päris hea ja ma ei imestaks, kui nemad finaali välja jõuavad. Korraldajad ka muidugi loodavad sinna pääseda, aga selles ma nii kindel ei oleks.

Karl-Eerik Luigend, Flora mängija: Saksamaa

"Mulle on eluaeg meeldinud Prantsusmaa, kuid võidab Saksamaa. Hispaania aeg on möödas, kuus aastat on neile küllalt!"

Andrei Stepanov, endine koondislane: Brasiilia

"Igale meeskonnale on tähtis kodune toetus ning nad on seni seal edukalt mänginud. Favoriidid on ikkagi Lõuna-Ameerika satsid ning finaal Argentiina-Brasiilia on väga tõenäoline. Samas tahan, et võidaks Euroopa koondis – Inglismaa või Saksamaa.

Inglastesse usun, sest nad pole ammu MMil korralikult mänginud ning praegu ei räägita neist, et nad oleksid favoriidid. Võib-olla see tulebki kasuks. Saavad kord oma penaltineedusest lahti ning iga mäng on kui anna minna!

Andres Sõber, korvpallitreener: Belgia

"Teistel on see favoriidikoorem ehk liiga suur. Tegelikult ongi kõik rahvuskoondised ju supertiimid ning et asi oleks põnev, võidab Belgia. Rida jube häid mehi ja kihvtid kutid!"

Ott Kiivikas, kulturist: Brasiilia

"Kodumeeskond on kindlasti üks peafavoriite. Samas sümpatiseerib mulle ka Uruguai koondis. Selline pisike riik võiks oma mandril särada küll!"

Rasmus Kaljujärv, NO99 näitleja: Saksamaa

"Finaalis on Brasiilia ja Saksamaa. Tänapäeva jalgpallis võidab see, kellel on kõik komponendid väga kõrgel tasemel, mitte ainult üks ründaja kuskil ees. Sakslased mängivad rohkem minu hingele lähedasemalt."

Tarmo Kruusimäe, jalgpallihaige Kojamees: Saksamaa

"Brasiiliast ja Argentiinast muidugi ei pääse... kuid ehk siiski! Hispaania ja Saksamaa on omavahel kui Piibeleht ja Vestmann, kord üks peal, kord teine, aga nüüd võiks olla sakslaste kord."

Marko Kristal, Tallinna Levadia peatreener: Argentiina

"Ma arvan, et ei tule üllatust ja see karikas läheb ikka Lõuna-Ameerikasse. Argentiina eelis Brasiilia ees on see, et nad ei mängi kodus ja neil pole seda pinget peal, aga nad on omal mandril. Ja kui vaadata Argentiina koondist eesotsas Messi, Di Maria ja Higuainiga, siis ründepool on ikka väga-väga muljetavaldav.

Martin Reim, U21 koondise peatreener: mõni vutihiid

"Ma ei ole üldse selle peale mõelnud, kes võib võita, aga ma arvan, et mingit väga suurt üllatust ei tule. Arvatavasti läheb tiitel mõnele suurele, aga ma hoian ise pöialt muidugi väikestele nagu Belgia, et neil hästi läheks. Brasiilia koondis on nii ettearvamatu ja ei tea, kuidas neil üldse kodus minema hakkab.

Liis Lemsalu, laulja: Brasiilia

"Ma arvan, et kindel favoriit on Brasiilia. Ajalugu ju näitab, et suurim tõenäosus võita on kodumeeskonnal ja see on ka nende kõige suurem eelis. Brasiilia inimesed on õudsed jalgpallifännid ja kõik ootavad seda võitu!"

Keith Boanas, naiste-koondise peatreener: Argentiina

"Mida sa tahad, et ma ütleks, kamoon!? Muidugi mu süda tuksub Inglismaale! Aga ma usun, et Argentiina on turniiri lõpuks kuskil seal kõrgel: tegu on Messi luigelauluga ja turniiri toimumine Lõuna-Ameerikas on neile pluss. Belgia on must hobune, kellest keegi liiga valjult ei räägi, aga neil on ääretult andekas meeskond.

Kristjan Tiirik, Tartu Tammeka mängija: Argentiina

"Ma arvan isiklikult, et Argentiina võiks kaugele jõuda. Võttes seda edurivi, siis on see juba väga suur trump: Messi ainuüksi ja siis veel nimed, kes ta kõrval on. Päevastel mängudel on temperatuur 30 kraadi ja peale ehk eurooplastel kindlasti kerge ei ole.