PIDU: Jalgpallikarnevali alguseni Brasiilias on jäänud veel vaid kaks päeva.Foto: Reuters / Scanpix
MM 2014
11. juuni 2014, 07:00

JALGPALLI MMi TÄHESTIK: Brasiilia kaunid naised, Maracana, rannad ja valged ööd (1)

Juba homme alustavad 32 koondist Brasiilias planeedi suurimat jalgpalliturniiri ning selle auks käime maailmameistrivõistlused tähthaaval läbi.

A

Aafrika meeskonnad otsivad jätkuvalt ajaloo esimest poolfinaalkohta. Kui 2010. aastal lõpetas Gaana unistused isehakanud väravavaht Luis Suarez, siis tänavugi on (Eestist viis korda suurem) Aafrika väikeriik neist suurim soosik kohale nelja parima seas.

B

Brasiilia – võõrustaja, favoriit, viiekordne maailmameister, kellel kindlasti ei lähe sama halvasti kui Venemaal Sotši jäähokiturniiril.

C

Copacabanast pole küll ­Beach Boys teinud sellist laulu kui naaberrannast Ipanemast, ent Inglismaa koondis valis hotelli just selle Rio plaaži äärde.

D

Draamakool on Brasiilias alati tugev olnud, meenutame või legendaarset Rivaldot, kes sai tosin aastat tagasi palliga tabamuse vastu põlve ja viskas näost kinni hoides pikali. Loodetavasti tänavu teesklejatest nõnda palju juttu ei tule.

E

Eelmise MMi võõrustaja Lõuna-Aafrika Vabariik andis tõrviku brasiillastele üle sõpruskohtumisega ning vutikuningad häbistasid musta mandri mehi 5:0, andes ühtlasi aimu, miks Siphiwe Tshabalala ja sõbrad tänavusele turniirile ei pääsenud.

F

Finaalmäng peetakse Rio legendaarsel Maracana staadionil, mis võõrustas ka 1950. aasta otsustavat matši, kus Brasiilia jäi Uruguaile 1:2 alla. Kui toona oli publikuarvuks 200 000 inimest, siis nüüd on renoveeritud staadioni mahutavus 79 000 pealtvaatajat.

G

Gulshan Bibi on ülioluline osa tänavusest MMist ja ometi pole tal aimugi, kes on Lionel Messi. Bibi on üks ­sadadest naistest, kes Pakistanis vutiturniiri ametlikke palle ­kokku paneb. Kuupalk on töölistel vaid 74 eurot ning käed-jalad on neil tööd täis, sest kokku ­vajatakse Brasiilias üle 3000 Brazuca.

H

Hispaania koondis on viimased kuus aastat olnud maailma jalgpalli vaieldamatu esinumber, ent möödunud aastal Maailmajagude karikaturniiri finaalis Brasiilialt saadud 0:3 kolakas ei ennusta neile just kõige kergemat turniiri.

I

Inglismaa ainus maailmameistritiitel on juba 48 aastat vana ning selle ajaga on nad vutimaailma oma kehvade esitustega turvatundesse uinutanud. Seekord inglased tulevad ja võtavad selle esikoha ära! Või pigem langevad veerandfinaalis penaltitega konkurentsist.

J

Janused vutifännid ei pea muretsema: FIFA sundis Brasiilia muutma oma seadusi ning nüüd tohib jalgpallistaadionitel taas õlut müüa!

K

Korruptsioon ja FIFA käivad koos kui sokid ja sandaalid – mitte kellelegi olukord ei meeldi, ent ometi häbiväärne (käitumis)mood jätkub. Hetkel uuritakse, kas Katar ostis altkäemaksudega 2022. aasta turniiri korraldusõiguse.

L

Luiz Felipe Scolari on Brasiiliaga 2002. aastal juba ühe MM-tiitli võitnud. Pärast kümneaastast pausi tagasi kodumaa koondise etteotsa tulnud mees jahib nüüd teist kuldmedalit.

M

Messi saab Jaanipäeval 27aastaseks ning kuigi ta võib ka nelja aasta pärast Venemaal olla Argentiina üks võtmemängijaid, on just praegune Lõuna-Ameerikas toimuv turniir neljakordse maailma parima jalgpalluri hiilgavaim võimalus oma kaela MMi võitjamedal saada.

N

Naitumine ja jalgpall käivad koos, tõestas Itaalia ründaja Mario Balotelli, kes palus kolm päeva enne turniiri algust oma tüdruksõbra kätt. Vastus oli "Jah!"

O

Olukord Brasiilia slummides on halb ning MMile kulunud miljonid on ajanud rahva tagajalgadele. MMi ajal on oodata ohtraid meeleavaldusi.

P

Penalteid on MMil viigiseisu murdmiseks löödud viimased 22 aastat ning 204 üritusest on mööda läinud 60 ehk üle veerandi, neist seitse on kirjutatud inglaste hingele.

R

Ronaldo – mitte Portugali koondise au, uhkus ja lootus, vaid Brasiilia legend lõi kolme MM-turniiriga kokku rekordilised 15 väravat. Sakslaste ründetähel ja tänavugi mängival Miroslav Klosel on sellest märgist üks tabamus puudu.

S

Samba on Brasiilia tants, mille peamine eesmärk siin nimekirjas viibimiseks on anda meile vabandus näidata poolpalja naise pilti.

Z

Zico, tuntud ka kui "valge Pele", on ilmselt legendaarseim Brasiilia jalgpallur, kes kunagi MM-tiitlit ei võitnud. 66 koondiseväravat löönud mehel on kodus vaid 1978. aasta pronksmedal.

T

Trofee, mille võitjameeskond lõpuks peakohale tõstab on seest tõenäoliselt õõnes. Igavlenud briti teadlased arvutasid välja, et kui tegu oleks puhta kullaga, peaks karikas kaaluma üle 70 kilo ehk tegelikkusest 10 korda rohkem.

U

Uruguai on koos Belgiaga üks tänavuse MMi musti hobuseid. Lõuna-Ameerikas peetav turniir soosib kohalikke meeskondi ning miks mitte ei võiks just ajaloo esimene maailmameister nimekate ründajate toel Rios triumfeerida?.

V

Vuvuzuelad – sääsepinina ja mesilassumina ristsugutise häält tegev pasun on pärast nelja aasta tagust MMi unustusehõlma vajunud. Kuidas me küll jalgpalli ilma selleta vaadata saame? Palju paremini!

W

Walesi rahvuskoondis mängis MMil esimest ja viimast korda 1958. aastal ning just väikerahvuse suutmatus suurturniiridele kvalifitseeruda on põhjus, miks ­Gareth Bale’ist tehti maailma kalleim mängija – ta ei väsita ega vigasta end suvel koondisega rassides.

Õ

Õigusmõistjaid on Brasiilias ametis 91: 33 peakohtunikku ning 58 abilist kokku 43 riigist, sealhulgas näiteks Burundist, Tahitist ja Bahreinist.

Ä

Äri ja jalgpall käivad tänapäeval käsikäes. Mittetulundusorganisatsiooni FIFA kukkur täieneb pärast MMi ligi 3 miljardi euro võrra: kaks kolmandikku sellest pärineb teleõiguste müügist ning ühe miljardi lisavad suursponsorid nagu Coca Cola ja Sony.

Ö

Ööd on suvel õnneks valged. Kui Eesti aja järgi kell üks öösel algavad mängud on järgmistel nädalatel pea igapäevased, siis Elevandiluurannik ja Jaapan madistavad sel pühapäeval lausa kell neli varahommikul.

Ü

Üks meeskond kroonitakse 13. juulil maailmameistriks. Favoriidid on Brasiilia ja Argentiina, ent kas keegi suudab Lõuna-Ameerika hiide üllatada?