Foto: Teet Malsroos
MM 2014
12. juuni 2014, 07:00

Jalgpallifänni nelja järgmise nädala ninaesine (1)

"Staadionil on jalgpallitoit popkorn, hotdog, burger ja grillvorst, Eestis ka küüslauguleivad ja viineripirukas," teab jalgpallifänn ja grillimeeskonna Smoked Pioneers BBQ Team peakokk Frank Kolde.

Seda, et staadionil spordisõpradele üksikuid ja mitte väga fantaasiarikkaid toite pakutakse, ei pane kirglik jalgpallifänn Frank Kolde imeks. "Staadionil tuleb ju lühikese ajaga toitlustada kuni 30 000 inimest," selgitab Kolde, et seal saabki pakkuda vaid seda, mida inimesele on võimalik kiirelt pihku pista.

Toiduakadeemia peakokk Tarvo Kullama, samuti suur jalgpallisõber, lisab, et Ameerikas olla staadioni ees pakutud ka frititud pardinahka. Aga seda tõesti staadioni ees, mitte staadionil.

Et Brasiiliasse sõita on kauge, kuid täna algavaid jalgpalli maailmameistrivõistlusi vaadates süüa tahaks ometi, otsis Frank Kolde Õhtulehe palvel katsetamiseks ja meeleolu loomiseks mõne teemakohase retsepti. "Kuigi, kes see siis jalgpalli ajal sööb!" muheleb ta.

Kolde nendib, et Brasiilia toidud koosnevad enamasti sellisest kraamist, mida Eesti kaubandusvõrgust kätte ei saa. Siiski õnnestus kogenud kokal populaarsemate roogade seast välja noppida sellised retseptid, mille komponente saab igast suuremast kaubanduskeskusest.

Frank Kolde, keda võib - vähemalt Eestis peetavatel jalgpallivõistlustel - enamasti staadionil mängule kaasa elamas leida, jälgib sel korral Brasiilia MMi kodus teleka ees. Mängude vahepeal harjutab ta aga isegi võistlusteks – juba nädala pärast ootavad teda Poolas Euroopa barbecuemeistrivõistlused.

Frank Kolde: jalgpall on Eesti parimaid lõimumisprojekte

Frank Kolde fännab jalgpalli juba 80. aastatest saati, kui käis staadionil vaatamas Tallinna KSMKd. "Miks, ei oskagi öelda. Korvpallist näiteks pole ma kunagi aru saanud," muigab ta.

Kui 1992. aastal taasiseseisvunud Eestis tekkis oma riigi koondis, suurendas see Kolde sõnul omariikluse tunnet. "Üleüldse on jalgpall Eesti parimaid lõimumisprojekte, paljud vene poisid on tänu sellele keele selgeks saanud," ütleb Kolde.

22 viimasel aastal on Kolde puudunud vaid kuuelt-seitsmelt kodumängult. "Aga siis ka põhjusega: olen olnud kas välismaal või haiglas, kust ei lastud mind tulema," naerab ta.

Peale selle on ta käinud Eesti koondist ja Florat toetamas paljudes Euroopa riikides.

Kõige meeldejäävaimaks peab Kolde eestlaste 2002. aasta õnnestumist võita Venemaad. "Selle tunde vastu, mis oli siis, ei ole saanud ükski hilisem mäng," lausub ta.

Kuigi jalgpallivõistlusele lähed nagu kontserdile, ei tea sa erinevalt kontserdist kunagi, kuidas mäng lõpeb. "Eriti siis, kui eestlased mängivad," naerab ta.

 

Bauru sandwich

Vaja läheb: 1 sandwich’i sai, 200 g veisefileed, 100 g mozzarella’t, 1 tomat, 1 marineeritud kurk, värsket oreganot, soola, pipart.

Valmistamine: Grilli veiseliha ? esialgu lase grillil lihatüki küljed pruuniks, siis maitsesta soola ja pipraga, keera fooliumisse ja grilli veel pool tundi.

Seejärel viiluta liha õhukeselt ja pane koos juustuga tagasi grillile, kuni juust on sulanud. Lõika sandwich pooleks, grilli mõlemalt poolt.

Pane liha juustuga sandwich’ile, lisa tomativiilud ja marineeritud kurgi sektorid.

Maitsesta värske hakitud oreganoga.

Churrasco

Vaja läheb: 1 kg veisevälisfileed, 100 ml oliivi­õli, 1 peeneks hakitud sibul, 2 peeneks hakitud küüslauguküünt, 2 tl punaveiniäädikat, 2 tl hakitud petersellilehti, 1 tl soola, 1 tl värsket hakitud oreganot, 1 tl musta pipart.

Valmistamine: Valmista oliiviõlist ja maitseainetest marinaad. Lõika veisefilee 2–3 cm paksusteks viiludeks ja lase marinaadis seista 2–3 tundi.

Grilli lihaviilusid kummaltki poolt umbes neli minutit.

Serveeri roheliste oakaunadega.

Feijoada

Vaja läheb: 450 g kuivatatud musti ube, 4 sl oliiviõli, 450 g rasvast sealiha, 2 suurt sibulat, üks terve küüslauk, 450 g soolapekki, 225 g grillvorsti, 450 g suitsuvorsti, 200 g suitsusinki, 3-4 loorberilehte, vett, 400 g purustatud tomateid, maitsestamiseks soola ja pipart.

Valmistamine: Vala mustad oad keeva veega üle ja jäta vette, kuni valmistad ülejäänud hautist.

Pane potipõhja oliiviõli ja pruunista selles kõrgel kuumusel tükkideks lõigatud sealiha ja soolapekk. Kui liha on pruunistunud, võta see potist välja ja lisa rasvainele viilutatud sibul. Pruunista sibul, aeg-ajalt segades. Puista veidi soola ja lisa küüslauk. Sega hästi ja pruunista 2 minutit. Lisa sibula-küüslaugusegule kogu liha ja nii palju vett, et see kataks poti sisu. Lisa loorberilehed, pane potile kaas peale ja hauta madalal kuumusel üks tund. Seejärel nõruta ubadelt leotamisvedelik ja lisa oad hautisele. Hauta taas madalal tulel, kuni oad on pehmed (umbes poolteist tundi).

Lõpuks lisa hautisele purustatud tomatid, sega korralikult, maitsesta soola-pipraga. Hauta kogu kupatust veel, kuni liha on täiesti pude. Selleks kulub tõenäoliselt 2–3 tundi.

Serveeri valge riisi ja kuuma kastmega.

Salpicao

Vaja läheb: 2 hautatud ja jahutatud kana rinnafileed, 2 keskmist porgandit, 100 g maisi, 100 g rohelisi ube, 2 väikest rohelist õuna, 50 g seemneteta rosinaid, 50 g värsket peterselli, 1 väike punane sibul, 100 g majoneesi, 100 g hapukoort, 500 g peenikesi friikartuleid, maitsestamiseks soola ja pipart.

Valmistamine: Grilli kanafilee ja viiluta, riivi porgand, tükelda õun kuubikuteks, keeda oad. Haki petersell ja sibul. Friti kartulid. Sega pooled friikartulid ülejäänud ainetega, maitsesta soola ja pipraga. Serveeri vaagnal ja aseta salatile ülejäänud friikartulid.

NB! Kui teed salati hommikul valmis, ära friikartuleid sinna sisse kohe sega. Tee seda enne serveerimist.