Rauno Nurger Wichita State’i treeningul. Foto: Erakogu
Korvpall
12. juuni 2014, 07:30

NCAA tippkooli siirdunud Nurgeril 3 trenni päevas

Kui 208 cm pikkune korvpallur Rauno Nurger eelmisel aastal USA keskkooli siirdus, et end ookeanitaguses õhkkonnas ülikooli pääsemiseks ette valmistada, leidus palju ses sammus kahtlejaid. Ent nüüd harjutab ta ühes tippülikoolis Wichita State’is ja edasine on juba tema enda teha.

Nurger elas hooaja Ameerikas teadmisega, et läheb Ole Missi ülikooli, kus lõppenud hooajal käis Janari Jõesaar, kuid maikuus lahkus eestlase sinna kutsunud abitreener Sergio Rouco Ole Missist ja see andis võimaluse siirduda võimaluse korral mõnda teise kooli.

"Kõik treenerid rääkisid, et võin saada paremasse kooli. Ole Missi vabastuspaber aeti kahe päevaga korda ja kui selle kätte sain, tuli Wichita State’i peatreener Gregg Marshall kohe mind vaatama," tutvustas Nurger sündmuste kiiret arengut.

Wichita lõpetas eelmise hooaja 35 võidu ja 1 kaotusega ning palju enamat pole kooli taseme jaoks lisada vaja.

Nurger ei lähe tundmatusse seltskonda, sest samasse ülikooli liikus ka tema meeskonnakaaslane Sunrise Christianist Zach Brown. "Nad on head," kõlas eelmisel nädalal Marshalli treeningujärgne kommentaar USA meedias. "(Sunrise’i treener) Kyle Lindsted on teinud suurepärast tööd. Sealt on tulnud palju häid mängijaid, kes on kooli lõpetades valmis uuel (NCAA) tasemel mängima."

Marshall lisas, et iga uus Shockersi – nii Wichita State’i meeskonda nimetatakse – liige peab end suvistel treeningutel tõestama ja mänguaja pärast võitlema.

"Põhimõtteliselt pean trennides end treenerile korralikult näitama, et olen suuteline mängima. Mõistagi kõik lisatöö tuleb ka kasuks. Pead lihtsalt tegema, mida treener käsib, ja eks siis saa ka mänguaega," eeldab Nurger sobivat valemit.

Praegu on Wichita mängijad õppimise kõrvalt väikeste laste laagris treeneriteks, muidu aga näeb uues koolis Nurgeri suvine päevakava välja nõnda: kell 7 äratus ja hommikusöök, kell 8 jõusaal, kell 10–12 kool, seejärel lõuna, kell 13.45 jõusaal ja kohe sinna otsa veel pallisaali trenn. Seega harjutab Nuger kaks korda päevas jõusaalis.

Põhja sai ta alla Sunrise Christianis. "Kindlasti oli läinud aasta trenni poolest üks mu paremaid. Jõusaali treener oli väga kõval tasemel, olen 8–9 kuuga võtnud lihasmassi arvelt 10 kilo juurde. Samas pole ma aru saanud, et oleksin kiiruses või hüppevõimes kaotanud. Küll olen muutunud korvi all veidi julgemaks," tutvustas Nurger keskkoolis tehtut.

"Ega ka palliareng ole seisma jäänud. Töötan iseseisvalt, enne ülikooli minekut käisin kaks-kolm kuud iga päev lisaks jõusaalile ka viskamas." Ta sai osaleda kõigis Sunrise’i sõprusmängudes, kuulus neis alati algviisikusse ning kogus keskmiselt mängus 10 punkti ja 9 lauapalli.

Wichita State’is lõpetas kolm eesliinimeest ülikooli - üheks lahkujaks oli ääremängija Cleanthony Early, kes valitakse tänavu NBA draftis kas esimese ringi keskel või hiljemalt teises ringis - ja Nurger peab astuma nende saabastesse. Treener paigutas ta puhta tsentri kohale. "Suure tõenäosusega see ka jääb nii," arvab eesti mees ise. "Olen siin võistkonnas pikkuse poolest teine. Minul lubatakse ka eemalt visata, teine tsenter on ainult selg ees mängija."

Kui Nurger tahab ülikoolihooajal mänguaega saada, tuleb suvel täita kõik kooli ja treeneri nõudmised. Nuger on arvatud Eesti koondise kandidaadiks ning ta eeldab, et pääseb augustikuus paariks nädalaks kodumaale.