«Enne starti tahaks igaüks alati kõigile ära teha. Ometi polnud Ashtoni võitmine mul eraldi eesmärk.» Rasmus Mägi duellist Ashton Eatoniga.Foto: Tairo Lutter
Kergejõustik
12. juuni 2014, 07:00

Eesti rekordimees sai Teemantliiga etapil 400 m tõkkejooksus 3. koha, võitis kümnevõistluse maailmarekordimees Eaton

Eatoniga tõkkejooksus võistelnud Mägi: Ashton ütles, et tahtnuks hoopis teivast hüpata!

Eile õhtul Oslos Bisleti staadionil Teemantliiga etapil keerutanud tuuleiilid sundisid 400 m tõkkejooksjaid endast viimast jõuraasu välja pigistama. Kümnevõistluse maailmarekordimees Ashton Eaton küll võitis, kuid ta oli kurnatum kui kolmandaks tulnud Eesti esinumber Rasmus Mägi.

"Tuul oli päris kõva, aga see puhus kõigile ühtemoodi," rääkis Mägi. "Kutid olid pärast jooksu tavapärasest rohkem läbi," lisas 22aastane tartlane muigamisi.

Tänavu tõkkejooksule keskenduv ameeriklane Eaton lõpetas etteaste 49,16, tema kaasmaalane Johnny Dutch 49,77 ja Mägi 49,88ga.

Mägi otsib õiget rütmi

Hea suhtlejana tuntud Mägi vestles kohe pärast võistlust Eatoniga. "Ashton ütles, et parema meelega tahtnuks ta teivast hüpata või mõnda muud ala teha," vahendas Eesti rekordimees kuulsa ameeriklase sõnu.

Kas Mägil oli sisimas plaan Eatonit võita? "Enne starti tahaks igaüks alati kõigile ära teha," vastas ta. "Ometi polnud Ashtoni võitmine mul eraldi eesmärk. Hea, et ta valis 400 meetri tõkkejooksu, see tuleb meie alale kasuks."

Mullu Tamperes alla 23aastaste EMil 49,19ga pronksmedali võitnud Mägil leidus Eatoni kohta palju kiidusõnu.

"Ta on kõva mees, et on nii ruttu hea rütmi kätte saanud. Ashton on üliandekas ja kiire. Ta suudab esimesed 200 meetrit läbida ennast väsitamata. Ma ei imesta, kui ta jookseb varsti veel palju väledamalt."

Möödunud suvel, kui Eaton valmistus Tallinnas maailmameistrivõistlusteks, sattus Mägi olümpiavõitjaga paar korda samal ajal staadionile harjutama. "Tundus, et mu nägu oli talle meelde jäänud, aga ei julge seda täpselt väita."

Oma sooritusega oli Mägi üldjoontes rahul. "Plaan oli Müncheni jooksu (seal sündis tema hooaja tippmark 49,67 – toim) parandada," selgitas Mägi. "Augustikuiseks EMiks on vaja leida parim rütm. Kuid tänase tuulega tegin plaanitust kolm sammu rohkem."

Järgmine start Ostravas

Mägi märkis, et distantsi esimene pool väsitas teda oodatust rohkem. "Aga pole hullu!" sõnas ta. "Mul on vaja igasuguseid kogemusi. Pärast viimast tõket oli jooks jälle rohkem minu moodi."

Kahjuks pidi Mägi võistlema kaheksandal rajal. "Loodame, et mõne jooksu saan teha ka keskmistel radadel," märkis ta lõbusalt.

Suure tõenäosusega stardib Mägi 17. juunil Ostravas ja järgmise nädala lõpus kaitseb Tallinnas Eesti au võistkondlikul EMil.

"Need etteasted tuleb ära teha ja pärast võistkondlikku EMi hakkame nuputama, kuidas ettevalmistust jätkata," lausus Mägi treenerist isa Taivo. "Hooaja algusega oleme rahul. Rekordite paugutamine polnudki eesmärk. Kui Rasmus oleks neid juba nüüd püstitanud, siis tekiks küsimus, kui kiiresti tahame joosta hooaja lõpus, kui tulevad kõige tähtsamad võistlused."