TELLINGUD: Need tugitalad peavad kandma 10 000 ringikargavat brasiillast. Foto: Reuters/Scanpix
MM 2014
12. juuni 2014, 08:00

Maailm on valmis, kas ka Brasiilia? (5)

Täna õhtul on kogu maailma silmad suunatud São Paulosse, kus Brasiilia ja Horvaatia mäng lükkab käima jalgpallipeo. Telepildis näeb šõu kindlasti vinge välja, ent publik naudib vaatemängu vaevalt valmis staadionil.

Brasiilia nimetati jalgpalli maailma meistrivõistluste korraldajamaaks 2007. aasta sügisel. Sellest ajast on vihmametsade pojad rohkem vassinud kui rassinud ehk lõpuks ei olnud peaaegu seitsmeaastane etteteatamisaeg piisav, et brasiillased jõudnuks kõik enne turniiri algust valmis saada.

Nii oli São Paulo staadion, mis täna võõrustab vutipeo avamatši, veel eile ehitusmeeste päralt. Kuigi võistlusareen oleks kirjade järgi pidanud valmima detsembriks, mängisid Corinthiansi klubi noortemeeskonnad pühapäeval testmatši, taustaks haamrilöögid, sest töömehed paigaldasid staadioni siseruumides ebatasasele põrandale vineerplaate. Nõnda vaatasid kohtumist vaid 40 000 inimest ehk 25 000 vähem, kui algselt planeeritud

See aga tähendab, et Corinthiansi kodustaadion, millele ehitati MMi ajaks kümneid tuhandeid fänne mahutav lisatribüün, pole veel kordagi olnud triiki täis. Kujutate ette tantsivaid ja ringikargavaid Brasiilia fänne täna õhtul tähistamas oma meeskonna väravat tellingutest tehtud tribüünil, mis pole kunagi kandnud täismaja? Möödunud detsembris tappis kokkukukkunud kraana samal areenil kaks töölist.

Ehk on aga tegu lihtsalt ajakirjanike üleskeerutatud probleemiga. Leheneegrid on võib-olla solvunud, et staadioni meediaalale pole veel jõutud paigutada turvapiiret.

Inglased külaplatsil

Mängupaikade kvaliteet ei ole probleem aga ainult suurlinnades. Üks MMi kõmulisemaid staadione asub sügaval Amazonase vihmametsas Manause linnas. 42 000 inimest mahutav areen ehitati ulmelise 200 miljoni euro eest. Kuigi pärast maailmameistrivõistlusi jääb see suuresti tühjalt seisma, ei suutnud kohalikud staadioni oma esimeseks ja ilmselt viimaseks suurturniiriks korda sättida.

Juba laupäeval lähevad seal ühes MMi avaringi maiuskohtumises vastamisi Inglismaa ja Itaalia, kuid AFP ajakirjanik Colin Droniou tegi areenil ringi käies mobiiltelefoniga pildi staadionimurust, mis paistis väga kolletunud. Külaväljaku mulje jätva platsi probleemiks olevat üleväetamine.

Brasiilia eksam

Lisaks oli meeskondade riietusruumides eile näha lahtisi kaableid, staadioni turvaväravad ootasid kokkupakituna hingedele asetamist ning töölised panid mängupaiga lähistel maha viimaseid asfaldikihte. Inglismaa koondis on juba teatanud, et nemad enne laupäevast kohtumist staadionil trenni teha ei soovi.

Eks iga koolis käinud inimene teab, et mida lähemale tähtaeg tuleb, seda kergem on tööd kiiremini teha. Ent ometi tuleb küsida, kas brasiillased jõuavad tõesti kõik täna õhtul algavaks turniiriks valmis?