Sao Paulo s läks madinaksFoto: RICARDO MORAES
MM 2014
12. juuni 2014, 20:20

GALERII: Sao Paulos vallandus avamängu eel madin

Lisaks MM-finaalturniiri avakohtumisele Brasiilia – Horvaatia võõrustab Sao Paulo linn täna ka meeleavaldusi, mille laialiajamiseks kasutati pisargaasi ja mille käigus said inimesed vigastada.

BBC teatas, et üks inimene arreteeriti ja vigastada sai viis, kellest kolm olid ajakirjanikud. Rahvarahutusi kajastanud telekanali CNN produtsent Barbara Arvanitidis murdis käeluu.

Protestiaktsioon toimus peamisel avatseremooniat ja Brasiilia – Horvaatia matši toimumiskohaks olnud Arena de Sao Paulo juurde viival teel, mida meeleavaldajad blokeerisid.

BBC korrespondentide teatel ründas kumminuiade ja kilpidega varustatud Brasiilia politsei teed vabastamast keeldunud meeleavaldajaid metroojaama juures. Tulistati ka kummikuule, mis olid sihitud üle meeleavaldajate peade. Enne rünnakut olid meeleavaldajad skandeerinud: "Mitte mingit MMi ei tule!“.

Probleeme esines ka Rio de Janeiros, mille lennujaama töötajad kuulutasid välja streigi nõudes palgatõusu ja MMi boonust. Algselt 24tunnisena kavandatud streik kestis siiski vähem. Lisaks korraldasid Rios liiklust seganud meeleavalduse ka streikivad õpetajad.

Protestide allikaks on MM-finaalturniiri korraldamisega seotud suured kulud, mida palju brasiillased õigustatuks ei pea. Mulluse maailmajagude karikaturniiri ajal toimunud meeleavaldustel osales üle miljoni inimese ning protestivaim pole MMi lahtunud, vaid tummisemaks muutunud.