KAHJU: Irina Embrichil ei jäänud palju puudu, et eestlannad päästa ning pronksmedal koju tuua. Foto: Itaalia vehklemisliit
Vehklemine
13. juuni 2014, 07:00

Tiitlit kaitsnud eestlannad ei saanud medalit nuusutadagi

Strasbourgi EMile tiitlit kaitsma läinud Eesti epeenaiskond pidi leppima neljanda kohaga. Viimase nelja aasta jooksul pole eestlannad kordagi poolfinaalist kaugemale jäänud, kuid keda see ikka lohutab – medalita jäämine on jama!

Epeenaiskond koosseisus Julia Beljajeva, Irina Embrich, Erika Kirpu ja Kristina Kuusk vehklesid kenasti kuni poolfinaalini, kus neile astus vastu hooaja vaieldamatu liider Venemaa. Sel hooajal vaid korra Heidenheimi MK-etapil venelased alistanud eestlannad seekord täpseid torkeid ei leidnud ning vastu tuli võtta 31:43 kaotus.

Närvid vedasid alt

Venelastele järgnesid itaallannad, kes andsid vahepeal nelja torkega juhtinud eestlastele suure hoobi – valitsevad meistrid olid kaotanud ka medali!

"Üks mahajäämus on tehniline pool, kuid eelkõige kaotasime taktikaliselt ja psühholoogiliselt," kinnitas ka koondise peatreener Kaido Kaaberma, et meistritiitel rõhus peas kui kirjapress. "EM-tiitel on juba ajalugu ning see EM peagi ka ajalugu, kuid vigadest tuleb õppida ning nii üle mõelda ei tohi," manitses ta.

Eestlannadel polnud seda õiget särtsu – või õigemini, üheaegselt ei leidunud seda kellelgi. Kaaberma tegi terve päeva vahetusi – kord oli reservis Beljajeva, kord Kirpu, kord Kuusk. Ainsana jäi püünele Embrich, kes vanimana ei lasknud emotsioonidel möllata.

Nii ka pronksimatšis Itaalia vastu. Enne tema vahetust oli maailmameister Julia Beljajeva lasknud Eesti 26:31 kaotusseisu, Embrichi vastaseks tuli aga vastne Euroopa meister Bianca del Corretto. Embrich võitles kui emalõvi kutsikate eest ning oli eesmärgile üpris lähedal, kuid aeg sai enne otsa. Ka Kaaberma rõhutas, et murrangumoment oli just viimases ringis.

"Viimane ring pani suure põntsu, katsu sa selliseid asju õpetada. Ira tõmbas veel üpris lähedale, aga sellest pole ju kasu. Šansid mängiti enne maha," kurvastas Kaaberma.

Ometi pole kuu enne MMi saavutatud Euroopa neljas koht tema arvates üdini halb, arvestades, et 2011. aastast saadik pole eestlannad EMil kordagi poolfinaalist välja jäänud "Kui ma kord ütlesin, et neljas koht on jama, siis tegelikult pole see nõrk koht. Neljas on juba tase. Neli aastat nelja hulgas olla ning sellest üks kuld ja üks pronks võita – stabiilsus on EMi võistkonnavõistluses au sees," sõnas ta.

Vormi hoidmiseks ning taktikaliseks tuleprooviks minnakse kuu enne Kaasanis toimuvt MMi Saksamaale ühislaagrisse. "Sinna tulevad kohale paljud tipud, nii saamegi MMi eel oma konkurentsivõimekust vaadata." Garantiid, et eelmise MMi 7. kohale tuleb vastukaaluks nüüd kirgas medal, Kaaberma meelest pole.

"Itaalia ja Venemaa on meist antud hetkel lihtsalt tugevamad, siia lisada veel mõni teine (maailma hooaja edetabeli järgi Hiina ja Rumeenia – toim). Eesti suudab konkurentsi pakkuda, kuid see ongi vehklemise võlu. Kunagi ei tea, mis juhtub."